Шампиона по гребане и студент във ВУСИ Борис Йотов: Не се страхувайте да следвате мечтите си

Oct 30, 2017

Борис Йотов е роден на 25.02.1996 г. в София. Завършва СОУ “Христо Ботев” в с. Горна Малина. За Висшето училище по сигурност и икономика научава от реклама. Записва специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, задочна форма на обучение, тъй като му харесва дисциплината и иска да се реализация в сферата на националната сигурност. Вицесветовен и трикратен европейски шампион по академично гребане. За високите му спортни постижения и за приносът му за популяризирането на ВУСИ, Борис Йотов беше награден с грамота и почетен знак на вуза от ректора проф. Георги Манолов.

1. Как се насочи към академичното гребане?

За големия спорт ме откри Виктория Грънчарова, която беше и първата ми треньорка. През 2008 г. тя посети моето училище и видя в мен потенциал, който доказах още на пробната тренировка. Тя се проведе на езерото Панчарево и след нея г-жа Грънчарова ми предложи да насоча усилията си към гребането. Така започна моята кариера. Пробвал съм да тренирам и съм искал да се реализирам и в други спортове, но сърцето ми остана в лодката. В момента тренирам целогодишно, по два пъти на ден, за сила, издръжливост и специфична техника. Обикновено почивам три седмици след края на активния сезон и след това започвам всичко отново.

2. Кой е най-големият ти успех в гребането до момента?

За мен лично, най-големият ми успех е спечеления сребърен медал на двойка скул на Световната купа за мъже през 2014 година във Франция. Партньор ми беше Александър Александров, който стана пети на Олимпиадата в Лондон през 2012 г.

3. Имало ли е периоди, когато си искал да се откажеш?

Да, не мога да крия, че съм преживявал много и тежки периоди, когато съм искал да зарежа всичко. Най-трудния ми момент беше през 2016 г., след олимпиадата в Рио Де Жанейро. Тогава се състезавах под флага на Азербайджан и взех решение да се върна в България. Дори ми минаваше през мисълта да приключа окончателно с гребането. Но след пет месеца почивка и с активната намеса на моето семейство, както и с подкрепата на приятелката ми, се върнах отново към спорта.

4. Какво ти даде спорта?

Спортът е начин на живот. На първо място той ме изгради като човек и личност, започнах да ценя важните неща. Научих се на дисциплина, да слушам треньорите и да преодолявам трудностите в живота.

5. Как съчетаваш учене и спорт?

Определено не е никак лесно. Старая се да намирам време за всичко и да балансирам, защото за мен следването във ВУСИ и спорта са взаимно свързани. Гледам да редувам физическо натоварване с умствена и психическа работа.

6. Защо избра ВУСИ и специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред (ППООР)“?

ВУСИ е едно страхотно висше училище с добри преподаватели, съвременни програми и специалности, които гарантират успешна реализация. Избрах специалността ППООР, защото е свързана със сигурността на нашата страна. Много ми се иска тя да бъде една стабилна и предвидима държава. Аз давам моя принос за това, като се състезавам и винаги се гордея, когато българският флаг се вее нависоко, а родния химн оглася въздуха.

7. Какво ще кажеш на тези, които се колебаят дали да имат висше образование?

Знам, че има мои връстници, които не са сигурни дали си заслужава да бъдат студенти. Бих им казал да не се колебаят, да не се страхуват и да изберат ВУСИ. Трябва да следват мечтите си, а те много често са свързани с добро и качествено образование, което Висшето училище по сигурност и икономика ще им гарантира.