Холандският професор Ринус ван Схенделен гостува на КИА

Apr 19, 2011

Холандският професор Ринус ван Схенделен ще бъде специален гост на Колежа по икономика и администрация – Пловдив. На 28 април 2011 г. от 11 часа в заседателната зала на КИА той ще представи своята книга „Макиавели в Брюксел. Изкуството на лобиране в ЕС”.

Ринус ван Схенделен е професор по политология в Университета „Еразъм” в Ротердам и обучава лоби групи в ЕС. Книгата, която той ще представи в пред студенти и преподаватели от КИА, въвежда читателя по един майсторски начин в кухнята на европейския лобизъм, разкривайки професията на лобиста – съвременния Макиавели – като висше изкуство и изтънчена дипломация. Според Фриц Болкенщайн, комисар на Холандия в периода 1999 – 2004 г., тази книга дава точно описание на механизмите на лобиране и е наръчник за тези, които желаят да оказват влияние. Вестник „Нова Европа” пък определя труда на Ринус ван Схенделен като критично академично изследване и проницателен анализ на процеса на взимане на решения в ЕС.

Преди представянето на своята книга, холандският професор ще разгледа новата сграда на Колежа по икономика и администрация и ще се запознае с възможностите които тя дава за обучение по всички европейски норми, а следобяд ще направи и разходка из Стария Пловдив.