Студентския съвет на ВУСИ дари електроуреди на деца в нужда

Feb 21, 2017

Студентския съвет (СС) на Висшето училище по сигурност и икономика дари електроуреди на Центъра за настаняване от семеен тип за деца с увреждания към Комплекса за социални услуги „Олга Скобелева“ в Пловдив. Благородната инициатива е по идея на новото ръководство на СС, което започна кампанията в края на 2016 година. За целта във фоайето на ВУСИ бяха разположени кутии, в които се събираха средства за малчуганите.
„Свързахме се с управителя на Центъра за настаняване Мария Кошева, за да разберем от какво имат нужда. Тя ни каза, че сушилнята им за дрехи се е развалила и ние решихме да купим нова“, заяви председателят на Студентския съвет на вуза Ива Ямелиева. Младите хора решили да дадат и личен пример, като се отказали от коледно-новогодишно тържество, а спестените пари добавили към събраната сума. „Искахме да купим възможно най-качествената сушилня за децата, защото се използва непрекъснато и натоварването на уреда е голямо. Затова единодушно решихме да не празнуваме, а да засвидетелстваме отношението си към малчуганите, които не могат да се върнат при биологичните си семейства или да бъдат настанени някъде другаде“, поясни Ива Ямелиева.
Ръководството на Висшето училище по сигурност и икономика също се присъедини към благородната инициатива. Лично ректорът на вуза проф. Георги Манолов подкрепи идеята на Студентския съвет и отдели средства за закупуването на необходимия електроуред. „Оценявам високо загрижеността и съпричастността на нашите студенти, които за пореден път показаха, че освен ученолюбиви и старателни, имат и добри сърца. Жестът им е доказателство за осъзнаването на един от най-сериозните проблеми в обществото, свързан с осигуряването на жизнена среда за пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа“, заяви проф. Манолов.
Кампанията на СС на ВУСИ се оказа изключително успешна и намери широка подкрепа, а събраните средства до началото на 2017 г. се оказаха достатъчни за закупуването и на още един електроуред. По желание на управителя на жилищния комплекс от семеен тип за деца със специални потребности, студентите взеха и прахосмукачка от висок клас. Така персонала на институцията ще бъде допълнително улеснен в ежедневните си грижи за малчуганите. „Благодарим за жеста, поласкани сме от вниманието и добрината на младите хора“, заявиха работещите в Центъра за настаняване. Те с радост приеха дарените електроуреди, а децата от дома с любопитство и вълнение чакаха да бъдат разопаковани, за да видят как работят.
„Надяваме се сушилнята и прахосмукачката да функционират дълго и безотказно, а служителите да бъдат облекчени в работата си. Но най-вече децата да разберат, че не са сами и има хора, които мислят за тях“, заявиха представителите на Студентския съвет на ВУСИ. Те благодарят на всички, които ги подкрепиха в инициативата и станаха съпричастни с тяхната кауза.