Висшето училище по сигурност и икономика откри академичната 2017/2018 учебна година

Oct 10, 2017

Висшето училище по сигурност и икономика откри с тържествена церемония учебната 2017/2018 година. На празничното събитие присъстваха представители на академичната общност, местната власт, депутати, общественици, бизнесмени и др.
На тържествената церемония участваха и депутатите г-н Славчо Атанасов, който е председател на парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, и доц. д-р Георги Йорданов – зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазването в 44-то Народно събрание. Те призоваха студентите да се доверят на знанията и всеотдайността на преподавателите и увериха първокурсниците, че са направили правилният избор, тъй като ВУСИ е сред лидерите във висшето образование у нас.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изпрати специален поздравителен адрес. В него той приветства ректора на ВУСИ проф. д. п. н. Георги Манолов и изрази увереност, че „инвестициите в образованието са инвестиции в успешното бъдеще на България“. Министър Вълчев пожела на студентите с много енергия и амбиция да овладяват съвременните теоретични и практически постижения в избраните специалности, а на преподавателите „да подготвят свои достойни представители в обединена Европа“.
Поздравителен адрес изпрати и председателят на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова. В него тя подчерта, че ВУСИ е сред новаторите в българската образователна система и отчита динамиката на днешния ден. „Пожелавам на целия академичен състав здраве и професионална отдаденост в процеса на обучение. На студентите желая неспирен стремеж към познание, което да им позволи да градят успешно професионалното си развитие“, написа г-жа Петкова.
„Да бъдеш част от студентската общност на ВУСИ днес е не само гаранция за бъдеща професионална реализация, но и възможност за себеоткриване и себедоказване, за постигне на амбициозни цели“, каза в приветствието си ректора проф. Георги Манолов. Той подчерта отличната оценка, която Националната агенция за оценяване и акредитация даде на вуза и която гарантира, че учебната, научноизследователската и художественотворческата дейност отговаря изцяло на нормативните изисквания.
Проф. Манолов се обърна специално и към първокурсниците: „Направили сте правилният избор и трябва да се гордеете с това! ВУСИ е място, където всеки може да открие своята лична причина и мотивация да бъде буден, да търси знанието и мъдростта. Не бива да забравяте, че качественото образование е най-значимият фактор за свободното и пълноценно развитие на личността“, заяви проф. Манолов, а думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти от препълнената аудитория.
Специално приветствие от името на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика направи Зорница Захариева. „В този вуз ние имаме възможността да открием и докажем себе си, да получим стойностни знания и качествени практически умения, които да ни гарантират безпроблемна реализация на конкурентния трудов пазар. Нещо повече, ВУСИ ни дава увереност в собствените възможности, учи ни да ценим приятелството и опита“, заяви Зорница Захариева. Тя увери първокурсниците, че винаги ще могат да разчитат на подкрепата на всички колеги и на безценните съвети на преподавателите, които със своя професионализъм и висок академичен дух ще надградят знанията им.
От името на първокурсниците приветствие отправи Петър Гидишки. Той призова колегите си да използват пълноценно шансът да бъдат студенти във ВУСИ: „Нека положим усилия и с бодри крачки да извървим пътя, който ще ни отведе до сбъдване на мечтите и осъществяване на амбициите.“ Петър Гидишки изрази увереност, че актуалните дисциплини ще дадат на всички студенти така нужните умения за успешна реализация.
На тържествената церемония бяха отличени чл.-кор. проф. д. с. н. Димитър Димитров и проф. д-р Никифор Стефанов. Ръководството на ВУСИ им присъди академичната длъжност „Заслужил професор“ за големи заслуги и принос в развитието на висшето училище и науката. Чл.-кор. проф. д. с. н. Димитър Димитров и проф. д-р Никифор Стефанов получиха почетен диплом и плакет на ВУСИ лично от проф. Георги Манолов.
Ректорът награди с грамота и почетния знак на ВУСИ второкурсника Борис Йотов, който спечели златен медал на европейското първенство по скиф в Крушовица, Полша. „Поздравявам Борис за отличното постижение и съм убеден, че ще завоюва още много трофеи. Неговият успех е поредно доказателство, че нашите студенти са всестранно развити личности и притежават огромни заложби“, каза проф. Манолов.
По традиция тържествената церемония завърши с обща снимка на академичното ръководство на ВУСИ и студентите, които си пожелаха успех през учебната 2017/2018 година.