ВУСИ почете светите братя Кирил и Методий

May 11, 2017

Висшето училище по сигурност и икономика почете паметта на светите братя Кирил и Методий. По традиция, всяка година на 11 май академичното ръководство, студентите и администрацията на вуза поднасят венци и цветя пред паметника на славянските първоучители пред едноименната хуманитарна гимназия в Пловдив и се прекланят пред живота и делото им.
Св. Св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяването на християнството сред славяните. Обявени се за покровители на Европа от папа Йоан Павел Втори и са почитани като равноапостоли.
Най-ранният запазен спомен за празника е от XII век, а през Възраждането започва светското му честване. В съвременната историография се смята, че за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се отбелязва празника на създателите на глаголицата. В днешно време 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и славянската култура.
В народното съзнание 11 май е ден за гражданско тържество и църковна прослава, изразяващ духовните въжделения на българите за независимост, просвещение и национално възвисяване.