Деканът на УНЦ „Национална сигурност и обществен ред“ на ВУСИ проф. Илин Савов на международна конференция за изкуствения интелект

мар. 11, 2019

Деканът на учебно-научния център „Национална сигурност и обществен ред“ на Висшето училище по сигурност и икономика проф. д-р Илин Савов участва на международна конференция за „Изкуственият интелект и необходимостта от нови управленски политики“.
На форума взеха участие вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят Мария Габриел, японският посланик Н.Пр. Масато Ватанабе, зам.-министърът на образованието Деница Сачева, секретарят на съвета по сигурност към Министерски съвет д-р Георги Кръстев, ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ Торстен Гайслер, президентът на Института за публична политика Здравко Попов, ръководителят на лабораторията за изкуствен интелект Dwango Japan проф. д-р Хироши Ямакава.
Водещи експерти в областта на високите технологии разгледаха възможностите, развитието и потенциалните рискове при използването на изкуствения интелект (AI). Те представиха опита на световните компании и предизвикателствата, с които са се сблъскали фирмите при внедряването му в различни сфери. Специалистите се обединиха около мнението, че използването на изкуствения интелект трябва да бъде изключително внимателно и след сериозни оценки на евентуалните заплахи. Експертите подчертаха необходимостта AI във всеки един момент да бъде под пълния контрол на човека.
В неформалните дискусии на форума и в разговорите си с отделните участници проф. Савов представи Висшето училище по сигурност и икономика като подчерта значението на изкуствения интелект в сферата на сигурността. Той постави акцент върху необходимостта от подготовката на високо специализирани кадри в тази област, които да могат да отговорят на бъдещите предизвикателства в националната сигурност и опазването на обществения ред. „Ръководството на ВУСИ винаги се стреми да предоставя възможности за обучение, които напълно да отговарят на съвременните изисквания в отделните сфери на обществения живот. Затова в бакалавърския курс включваме новите специалности „Киберсигурност“ и „Корпоративна сигурност“, а в магистърския надграждаме знанията със: „Защита на информацията“; „Индустриални отношения и сигурност“; „Регионална защита на населението и критичната инфраструктура“; „Сигурност в туризма“; „Корпоративна сигурност“; „Митническо разузнаване и разследване“; „Информационна сигурност“, в които разглеждаме и проблемите свързани използването на изкуствения интелект. Нашите студенти ще бъдат сред най-подготвените за предизвикателствата, свързани с AI в областта на сигурността“, каза проф. Савов.
Всички участници в международната конференция се обединиха около становището, че са необходими нови управленски политики и решения, породени от ускореното навлизане на изкуствения интелект.