Деканът на УНЦ „Национална сигурност и обществен ред“ на ВУСИ проф. Илин Савов на тържествената церемония „Полицай на годината 2018“

дек. 19, 2018

Деканът на учебно-научния център „Национална сигурност и обществен ред“ на Висшето училище по сигурност и икономика проф. д-р Илин Савов присъства на тържествената церемония за награждаване на „Полицай на годината 2018“. Събитието уважиха професионалното ръководство на МВР, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, кметът на София Йордан Фандънкова, депутати и представители на академичната общност.
Младши автоконтрольор Стойчо Яковски от Областна дирекция на МВР – Пловдив беше определен за „Полицай на годината 2018“. Той спаси живота на 4-годишно дете, което припадна и глътна езика си. Освен с достойната си постъпка, младши инспектор Яковски организира и проведе обучение по „Безопасност на движението“ в 22 детски градини, 16 училища и 4 университета.
„Поздравявам Стойчо Яковски за отличието и му желая все така неотменно да работи за опазване на реда и обществения интерес“, заяви проф. Савов. Той допълни, че независимо от тежките условия, при които работят, българските полицаи винаги са били за пример и с всеотдайната си работа са заслужили доверието на хората. „Работим изключително ползотворно с ОД на МВР – Пловдив, униформени служители се включват в практическото обучение на нашите студенти. От няколко години провеждаме и стажове в районните управления, за да могат младите хора да придобият реална представа за задълженията и отговорностите на полицаите. Ръководството на вуза предвижда в бъдеще време да продължаваме да надграждаме сътрудничеството с органите на реда“, каза проф. Савов. Деканът на УНЦ „Национална сигурност и обществен ред“ на ВУСИ допълни, че примерът на младши инспектор Яковски ще бъде повече от стимулиращ за младите хора, които се обучават в професионалното направление във вуза.
На церемонията, която се проведе за 25-та поредна година, бяха отличени полицейски служители от цялата страна, постигнали високи професионални резултати през 2018 г. Голямата колективна награда беше присъдена на служителите от сектор „Фалшификации“ при ГДБОП, които са осъществили шест операции по разкриване на фалшиви парични знаци в значителни размери.