Демонстрация с полиграф

May 11, 2021

Поредната инициатива, която Висшето училище по сигурност и икономика организира в рамките на Дни на отворените врати, е демонстрация с полиграфолог, който ще покаже на практика устройството и приложението на така наречения детектор на лъжата.
Събитието ще се проведе на 14 май (петък) от 11:00 часа във Висшето училище по сигурност и икономика и ще се излъчва на живо във фейсбук страницата на ВУСИ.

Специално за събитието в Пловдив ще дойде Тихомир Тодоров – полиграфолог от Чикагския полиграфски институт – единственият независим експерт в България, който работи с най-модерния и популярен в световен мащаб полиграф LX5000-SW, разработен от лидера на световния пазар Lafayette Instrument Company U.S.A.

В рамките на представянето на полиграфа във ВУСИ ще бъде направена демонстрация, но не и цялостно изследване, пояснява специалистът, защото, за да бъде едно полиграфологично изследване надеждно, то трябва да се проведе в специално помещение, при специални условия и без присъствието на трети лица.

„За нас е удоволствие да бъдем домакини на подобна демонстрация. И нещо повече – употребата и приложението на детекторът на лъжата ще бъдат заложени за обучение в обновените учебни планове на специалностите в направление „Национална сигурност“ и ВУСИ ще може да подготвя квалифицирани кадри и в това направление“, коментира проф. д.п.н. Георги Манолов – президент на ВУСИ.

А кой ще седне на стола на детектора на лъжата, предстои да разберете в петък.

ОЧАКВАМЕ ВИ!