Почетния консул на Уругвай в България Йоаким Каламарис беше избран за „доцент“ във ВУСИ

May 9, 2017

Почетния консул на Източна република Уругвай в България Йоаким Каламарис получи длъжността „доцент“ във Висшето училище по сигурност и икономика. Това стана на заседание на Академичния съвет на вуза, а дипломата му беше връчена лично от ректора на ВУСИ проф. Георги Манолов. Припомням, че правителството на Република България даде съгласието си г-н Каламарис да изпълнява функциите на почетен консул на Източна република Уругвай у нас.

1.    Какво означава за Вас тази длъжност?

За мен е огромна чест назначаването ми от правителството на Източна република Уругвай в България, а също така и решението на Министерски съвет за приемането и потвърждаването на високата длъжност. Приемам поста като оценка за лоялността, последователността и трудолюбието ми за тази кауза. Ще отстоявам доверието и ще работя за синергията, партньорството и развитието на отношенията във всички нива между двете страни.

2.    Какви ще бъдат приоритетите в работата Ви?

Ще работя за прогрес на културните и икономическите отношения между двете държави, които споделят общи традиции от векове насам. В Латинска Америка живеят много български емигранти, които са наследили и съхранили обичаите. Ще обединим усилия, за да скъсим разстоянието между двата континента, ще прегърнем надеждата и хората, ще дадем тласък на бизнеса.

3.    Какво от богатият Ви опит на общественик и преподавател ще използвате за новата длъжност?

Още с първите ми стъпки в живота съм си поставял истински цели, не съм се разколебавал от трудностите, които съм срещал. Опитът наистина е важен, но критериите и стандартите, които съм си налагал, също са от огромно значение. Правилната комуникация, протокола и здравия разум са инструменти, които никой не може да отнеме, а тези ценности могат да бъдат реинвестирани. Аз го определям като желание да просъществуваш.

4.    Получихте длъжността „доцент“ във ВУСИ. Защо предпочетохте Висшето училище по сигурност и икономика за бъдещото Ви академично развитие?

След 13 години стаж в научната сфера избрах продуктивно пространство за преподавателска изява. Тази моя стъпка я наричам избор на бъдещето. Във ВУСИ не само обучаваме студенти, но и образоваме истински кадри, срещаме личности, които имат желание да се развиват и това много ни радва. Единствената цел на ръководството на ВУСИ е да внася позитивизъм в образователния процес и да дава надежда. Избрах ВУСИ, защото врага на доброто, не е злото, а е най-доброто!

5.    Срещате ли подкрепа от ръководството на вуза?

Да, както и от колегите преподаватели, така и от администрацията. Имам свободата да споделям и предлагам, да общуваме на високо академично ниво. Във ВУСИ е на почит уважението и подкрепата за стойностните дела. Работим мотивирано и заедно, готови сме да се отдадем изцяло на знанието, за да гарантираме добро бъдеще на студентите.

6.    На какво искате да научите младите хора?

Искам да вникнат в значението на обучението си. Образованието е ключът към успеха и щастието в живота и преподавателят оказва трайно въздействие върху развитието на своите студенти. Искам те да се изградят като лидери в своята професионална област.