Председателят на Студентския съвет Зорница Захариева: Комуникацията с ръководството на ВУСИ е отлична, трябва и студентите в частните вузове да получават държавни стипендии

Mar 12, 2018

Зорница Захариева е на 21 години. Родена е в град Лом. Завършва средно образование в СОУ “Свети Климент Охридски” гр. Пловдив през 2016 г. с природоматематически профил. За Висшето училище по сигурност и икономика научава от приятелка. Избира специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, редовна форма на обучение, защото от малка мечтае да стане униформен служител. От 4.10.2017 г. е председател на Студентския съвет (СС) на ВУСИ.

– Зорница, какво е да си председател на СС на ВУСИ?
– На първо място бих искала да благодаря на колегите си за оказаното доверие да бъда председател на СС на ВУСИ. За мен е голяма чест и отговорност, и с действията си ще се опитвам да оправдая очакванията им.

– В какви инициативи се включиха студентите на ВУСИ, откакто ти си председател?
– Това е наистина добър въпрос, по който мога да говоря много. Откакто аз съм председател на СС студентите на вуза,  както и членовете на Студентския съвет, се включиха в много събития, които организираха наши колеги от други университети. Но също така и ние самите успяхме да реализираме няколко мероприятия и кампании. Най-значимите от тях са: Дискусионен клуб „Полемика“; кръгла маса „10 години България в ЕС – напредък, перспективи за развитие и предизвикателства“; участие на СС в АНТИСПИН шествие на БЧК; бяхме много дейни и в кампанията „Празнувай отговорно“. Благодарение на доброто взаимодействие и подкрепа от ръководството на ВУСИ в сградата на вуза съществуват пунктове за събиране на пластмасови капачки. За 14 февруари реализирахме инициатива, свързана с прекрасния празник на любовта и виното, много сме активни в събранията на Националното представителство на студентските съвети в България. Разбира се, пред нас стоят още много задачи, но аз съм убедена, че студентите на ВУСИ имат голям потенциал и ще се справим успешно.

– Какво провокира младите хора към обществена активност?
– Ние искаме да бъдем чути и разбрани, да се зачитат мненията и желанията ни, което на практика се получава във Висшето училище по сигурност и икономика. Естествено, винаги може да се направи още за подобряване на комуникацията и затова предвиждаме още срещи между СС и ръководството, тъй като те преминават изключително градивно – обсъждаме въпроси, свързани с процесът на обучение, съвременните форми на преподаване и т.н.

– Беше избрана за член на Контролния съвет на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Как се стигна дотук?
– На първо място благодарение на колегите от СС, който ми гласуваха доверие да представям техните интереси и на национално ниво. А след това на редовно заседание на НПСС бях избрана с пълно мнозинство от представителите на всички университети.

– Как протичат заседанията на НПСС, какви теми се дискутират?
– Заседанията на НПСС винаги се провеждат при отворени врати и е наистина жалко, че медиите не се интересуват от темите, които младите хора обсъждат. Говорим за проблемите със стипендиите за студентите от частните вузове, обновяването на материалните бази на много от университетите, докторантските стипендии и т.н.

– Факт е, че студентите от частните вузове не получават стипендии от държавата. Какво може да се направи по този въпрос?
– Това е голяма несправедливост, решена съм да се боря с всички сили и дано успея. Получавам разбирането на колегите от другите университети, тъй като това отношение е дискриминационно спрямо обучаващите се в частни вузове. Имам подкрепата на председателят на НПСС Яна Вангелова, но въпросът първо трябва да намери законово разрешение от компетентните органи и да се промени съществуващата нормативна база.

– Намирате ли подкрепа от ръководството на ВУСИ за вашите инициативи?
– Разбира се, ръководството на вуза винаги ни е подавало ръка, имаме много добра комуникация. Говорим открито по всички въпроси, което в СС оценяваме изключително високо и съм убедена, че ще продължим тази добра практика на взаимно доверие и подкрепа.