Председателят на Студентския съвет Стефка Бангова: ВУСИ наистина е лидер във висшето образование

Jan 22, 2020

Стефка Бангова е на 22 години. Родена е в гр. Пловдив. Завършва средно образование в Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия през 2016 г., специалност „Геодезия“. За Висшето училище по сигурност и икономика научава от провежданата кандидатстудентска кампания в града. Избира специалност Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред в редовна форма на обучение, защото още от малка желае да се развива в сферата на сигурността. С радост разбира, че ВУСИ е единственият вуз в Пловдив, който предлага тази специалност и продължава образованието си в родния град, който обича от сърце. През 2019 г. е избрана за председател на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика.

Как се чувстваш няколко месеца, след като твоите колеги Ви избраха за председател на Студентския съвет (СС) на ВУСИ?
На първо място искам да благодаря на всички мои състуденти и членове на СС за гласуваното доверие. Осъзнавам голямата отговорност, която поех и се надявам да изпълня очакванията на младите хора във ВУСИ. Аз винаги съм търсела предизвикателствата и съм се опитвала да съчетавам ангажиментите си. Смятам, че човек постоянно трябва да търси новостите, да излиза от „зоната си на комфорт“. Чувствам се удовлетворена и съм заредена с желание за работа.

Какви ще бъдат приоритетите Ви като председател на СС на вуза?
Основният ми приоритет ще бъде да се запази добрата взаимовръзка между студентите и преподавателите, както и отличното взаимодействие с ръководството на вуза. Радвам се, че през всичките тези години винаги е имало взаимно уважение, зачитани са нашите интереси и съм убедена, че този процес ще продължи.

Какво трябва да се запази и какво да се промени от досегашната дейност на СС, за да може по-адекватно да представлява интересите на студентите във вуза?
Преди да бъда избрана за председател заемах различни позиции в Студентския съвет. От личен опит мога да кажа, че СС винаги се е стремял да бъде от полза на студентите и да направи периодът им на обучение по-лесен и по-забавен чрез различни инициативи. Това трябва да продължи и занапред. Убедена съм, че с будни и инициативни млади хора, каквито са настоящите членове на СС, това ще бъде устойчива линия и през следващите години. Може да допълним към дейностите ни създаване на форма за обратна връзка, която допълнително ще улесни комуникацията и ще ни ориентира към желанията на студентите.

Успявате ли намирате баланс между ученето и ангажиментите в Студентския съвет?
До този момент няма никакъв проблем, защото всичко е въпрос на добра организация и самодисциплина. Балансът е постижим, колкото и трудно да бъде понякога. Но хубавите неща не са лесни, нали?

Остава ли Ви свободно време?
Не мога да крия, че съм много ангажирана, тъй като освен всичко друго започнах да работя, уча и втора специалност. Да носиш няколко дини под една мишница не е никак лесно, но не е невъзможно. Искам всичко, с което се захващам, да бъде направено както трябва. Към този принцип се придържам и като председател на Студентския съвет. Искам всяка една инициатива да достига до студентите, те да се чувстват пълноценни млади хора и да усещат подкрепата ни като организация, която ги представлява и отстоява интересите им. Щастлива съм, когато успея да превърна ангажиментите си в хоби, като например да чета и да се подготвям за изпити. И някъде между другото вмъквам в графика си срещите с приятели и разходки (смее се).

Към кого се обръщате в трудни моменти?
Винаги съм търсела подкрепа от семейството. Независимо, че сама взимам решенията, първо се допитват за съвет към тях. Две мнения по определен въпрос винаги са по-добри от едно. По някои въпроси търся позициите на приятелите ми и с радост мога да заявя, че намерих стойностни такива във ВУСИ. А ако се налага да се обърна с въпрос, свързан с обучителния процес, администрацията на вуза винаги е била отзивчива. Искам да благодаря специално и на нашите преподаватели, които винаги са ни подкрепяли.

Какви теми вълнуват вашите връстници?
Направлението, в което се обучаваме с моите колеги – „Национална сигурност“ е съвкупност от теми, които пряко ни вълнуват и ни касаят. Всяка учебна дисциплина е интересна и интригуваща. Ще цитирам крилатата фраза на древногръцкия философ Сократ, който казва, че „аз знам, че нищо не знам“. Така е в процеса на образованието – колкото повече човек научава, толкова повече осъзнава, че трябва да учи още и още. А липсите най-добре се попълват с четене на повече литература.

Каква е представата на младите хора за студентския живот?
Не се различава много от класическият вариант, който е актуален и днес – лекции, след това изпити, след това лекции и пак изпити и т.н. Някъде там имат място и студентските партита.

Вече сте в трети курс и имате по-цялостен поглед върху вуза. Какво мислите за Висшето училище по сигурност и икономика?
Твърдя, че ВУСИ наистина е лидер във висшето образование! Имаме уникална възможност да ни преподават специалисти и експерти с богат практически опит. Материалната база е прекрасна, а ръководството непрекъснато работи за внедряването на иновативни методи и форми на преподаване. Не мога да скрия, че с удоволствие прекарвам времето си във ВУСИ. Нека младите хора не се колебаят и да инвестират в собственото си бъдеще, избирайки качеството и академизма на Висшето училище по сигурност и икономика.