Семинар в КИА разбули тайните на съвременната сигурност и защита

Mar 14, 2012

Убеждението, че обикновените граждани няма за какво да се притесняват от налагането на все по-всеобхватен контрол над комуникациите и електронната им кореспонденция рухва, заяви д-р Теодор Дечев в своята лекция по време на провелия се днес семинар на тема „Сигурност и защита на конфиденциалната информация в ИКТ”. Събитието се проведе във 2 аудитория на Колежа по икономика и администрация – Пловдив, който беше домакин и съорганизатор на срещата. В семинара взеха участие представители на италианската компания „Майндтек“, KRYPTO.tel и американската T-H-O-R Executive Security Teams, както и представители на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Регионалната търговско – промишлена палата в Пловдив. Лекция на д-р Теодор Дечев беше на тема „Криптирането на информацията като упражняване на правото на законна самозащита при нерегламентирано следене на комуникациите на компаниите и гражданите“. Д-р Дечев, който е преподавател в КИА, се спря на конкретни препоръки на Европейската комисия към представителите на бизнеса и към гражданите въобще, относно необходимостта от криптиране на електронните им комуникации във връзка със съществуването на глобални системи за прихващане на електронни сигнали и тоталният планетарен индустриален шпионаж.

Лекцията на Джордж Манос от компанията T-H-O-R, беше посветена на възможностите за противодействие на пиратството и тероризма в корабоплаването. T-H-O-R Executive Security Teams е регистрирана компания пред правителството на САЩ и с правото да оферира и да изпълнява негови проекти. Компанията предлага защита и услуги по сигурносттта по целия свят на възможно най-високо равнище. Сред клиентите й са били такива известни личности като бившия президент на САЩ Бил Клинтън, бившия министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, Папа Йоан Павел II, съдиите по процеса на Саддам Хюсеин, членове на кралското саудитско семейство и мн. др.

 

Лекция на д-р Франческо Фордиани от компанията „Майндтек“ пък беше посветена на проблемите на сигурността на конфиденциалната информаци, при използуване на информационни компютърни технологии. той да обясни начина по който феноменът ТЕМПЕСТ и т. нар. „компроментиращи излъчвания”, в това число странични електромагнитни излъчвания – от PC-та, печатащи устройства и монитори, които могат да бъдат нерегламентирано сканирани, излагат на риск информацията, обработваща се в правителствените структури и дори в кабинета на самия премиер.

Семинарът „Сигурност и защита на конфиденциалната информация в ИКТ”, който се проведе днес в КИА, отбеляза първата стъпка в една дълга поредица от годишни конференции и срещи на тема „Сигурност и защита на личните данни”.