Студентката и певица Цветина Цветкова: Във ВУСИ получаваме качествени знания, отнасят се към нас с внимание и грижа

Oct 14, 2019

Цветина Цветкова е родена в Пазарджик, където учи в езикова гимназия „Бертолт Брехт“. Премества се да живее в Пловдив, завършва магистратура и развива собствен бизнес. В момента е студентка 4-ти курс във Висшето училище по сигурност и икономика, специалност „Криминалистика“. От 3 години се занимава с музика, написала е 8 авторски песни, които имат хиляди харесвания и коментари в социалните мрежи. Поддържа собствен влог и канал в YouTube.

Цветина, как се зароди любовта ти към музиката?
Най-вероятно се е родила заедно с мен, още като дете обичах да пея. Обожавам музиката и не мисля, че животът щеше да е толкова хубав без нея.

Виждаш ли пеенето като свое професионално призвание?
За мен музиката е призвание, но не знам какво ще бъде развитието ми в тази област и в каква посока ще потръгне животът ми. Нямам голяма компания зад гърба си, уча се от натрупания опит.

Как реагира семейството ти, когато започна с музиката?
В началото родителите ми не бяха съгласни, но с времето разбраха, че това е моята страст, и ме подкрепиха. Сега много се гордеят с мен и се радват на всичките ми песни. Тук е моментът да благодаря и на всички, които харесват моята музика. Мисля, че те усещат различна емоция, която предавам с песните си.

Как пишеш текстовете за песните?
Пиша, когато имам муза за създаване на нещо ново. При всеки отделен текст е различно, емоцията е различна, аз самата съм различна. Единственото, за което мисля в този момент, е текстът да има смисъл, да носи ясно послание. Когато пиша не спирам, докато не съставя целия текст. А понякога това ми отнема цели нощи.

Кой жанр в музиката ти допада най-много?
Обичам да слушам всякаква музика, на различни езици. Уважавам всеки стил и всяка хубава песен.

Студентка си във ВУСИ. Как успяваш да съчетаваш ангажиментите си?
Имам много стриктен график със задачи, които старателно записвам в тефтера си. Понякога ангажиментите ми са за един, дори за два месеца напред. Натоварено е, но това ми харесва. Аз съм деен и енергичен човек.

Как разбра за ВУСИ и защо се насочи към тази специалност?
За Висшето училище по сигурност и икономика научих от интернет и социалните мрежи. Разпитах и мои близки приятели, които изказаха положително мнение за вуза.

Ще има ли песен с елемент от криминалистиката?
Предполагам, че в клип към някоя нова песен – определено да!

Как реагират колегите ти, когато разберат, че се занимаваш с музика?
Нямам представа какво мислят, не съм ги питала. Но виждам много мои колеги и приятели, които определено ми се радват и ме подкрепят.

Има ли сред тях музикални надежди?
По време на учебния процес във ВУСИ решаваме сложни казуси, свързани със сигурността. Разглеждаме и въпроси от областта на правото, говорим за престъпленията, за наказанията. Не ми остава време да погледна колегите си през призмата на музиката, но знае ли се? Някой от тях може да ни изненада. (Смее се)

Какво мислиш за ВУСИ?
Ръководството и преподавателите във Висшето училище по сигурност и икономика подхождат към студентите с внимание и грижа. Техническата база е на високо ниво, а академичният състав ни дават възможност да натрупаме знания и умения, които са в синхрон с новите предизвикателства пред икономиката, сигурността и управлението на държавата. Силно впечатление ми правят и някои преподаватели, които със своята експертиза и опит са изключителен пример и ни действат много мотивиращо.

Какво ще кажеш на тези, които все още се колебаят дали да имат висше образование?
Висшето образование дава възможност за развитие на личността. Младите хора в България трябва да разберат това и да бъдат последователни и амбициозни. Само така могат да постигнат мечтите си и да допринесат за прогреса на обществото и държавата.