Фитнес състезателката и студентка Весела Христова: ВУСИ е уникално висше училище!

Jun 25, 2019

Фитнес състезателката и студентка Весела Христова: ВУСИ е уникално висше училище!Весела Христова е на 22 години. Родена е в гр. Хасково, където завършва „Банково дело“ във Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“. В момента е студентка във Висшето училище по сигурност и икономика, специалност „Противодействие на тероризма“. От 8 години тренира фитнес, като най-големите й успехи до момента са класиране на 6-о място в категория „Жени бикини фитнес“ на турнира „Хеброс 2019“ и 7-о място в същата категория на турнира „Пловдив 2019“.

Как започна с тренировките по фитнес?
Като дете имах здравословни проблеми, които не ми позволяваха да спортувам, дори не участвах в часовете по физкултура. Стоях отстрани и наблюдавах съучениците ми със свито сърце, защото исках да бъда сред тях, но не можех, тъй като имах заболяване на кръвта – тромбоцитопатия. За моя огромна радост с течение на времето проблемът започна да намалява и постепенно се върнах към нормалното ежедневие. На 14 г. разбрах за състезанията по културизъм, видях как изглеждат жените и в мен се зароди мечтата да имам като техните тела, да достигна тяхното ниво. Започнах по малко да тренирам вкъщи, след това отидох в залата и оттогава за мен фитнесът се превърна в начин на живот.

Колко често тренираш? Имаш ли партньор за тренировките?

Зависи изцяло от периода, в който се намирам. Тренировките ми са от 5 до 14 пъти седмично. Разчитам на съветите на моя лична треньорка, която за мен е повече от инструктор, тя е част от семейството ми. Обикновено спортувам сама, за да съм съсредоточена на 100%.

Защо избра точно тази категория?

Насочих се към „Бикини фитнес“, защото за мен това е най-женствената категория в този спорт. Харесвам телата, които са оформени по този начин.

Какви цели си поставяш в спорта?

Критериите, по които аз се подготвям, отговарят изцяло на изискванията на професионалната лига. Затова следващите ми състезания ще бъдат в Англия, където искам да получа професионална карта, с която ще мога да участвам в световни турнири. Надявам се с много труд и упоритост до няколко години да се изявявам на международна сцена.

Как съчетаваш ученето с фитнеса?

Честно казано ми е много трудно. Ученето, тренировките, работата изискват време. Но с дисциплина, мотивация и желание, човек може да постигне много повече, отколкото си мисли. Спортът ме научи, че няма провал, а само уроци, които трябва да научиш, за да станеш по-добър. Не трябва да се отказваме, когато нещата не се получават, а да продължаваме да опитваме. Във ВУСИ срещнах много добри хора, намерих стойностни приятели, без които нямаше да успея. Те ме подкрепяха, даваха ми лекции, конспекти, мотивираха ме.

Успя ли да запалиш някои от тях по фитнеса?

(Смее се). Не, много труден им се вижда спортът, който съм избрала. Но помагам на колегите със съвети за здравословно хранене.

Как разбра за ВУСИ?

За Висшето училище по сигурност и икономика научих от интернет. Избрах специалността „Противодействие на тероризма“ и съм много доволна, тъй като учебните дисциплини са много интересни, а и смятам, че в днешно време са необходими повече специалисти в тази област. Мисля, че ВУСИ е уникално висше училище! Учебните дисциплини са актуални, а преподавателите са много добре подбрани, големи специалисти. Освен, че предават лекционния материал, ни споделят и техния личен опит, който са натрупали през годините, при това много достъпно и разбираемо.

Какво би казала на тези, които все още се колебаят дали да кандидатстват във ВУСИ?

Бих ги посъветвала да не се колебаят, а да го направят! Висшето училище по сигурност и икономика предлага много атрактивни и интересни специалности, има отлична материална база и невероятни преподаватели. Все пак е нормално човек да иска най-доброто за себе си и във ВУСИ ще го намери. А най-добрата инвестиция, колкото и клиширано да прозвучи, е инвестицията в самите нас, в нашето бъдеще.Фитнес състезателката и студентка Весела Христова: ВУСИ е уникално висше училище!