Поздравителен адрес по случай 1 ноември – Деня на народните будители

Nov 1, 2021

Уважаеми дейци на образованието и науката,
книжовници и просветители,

Уважаеми преподаватели, колеги и студенти,

От името на академичното ръководство на Висшето училище по сигурност и икономика и лично от мое име Ви поздравявам по повод на 1 ноември – Деня на народните будители!

На тази дата изразяваме почитта си към делото на онези достойни българи, които разпалиха първите искри на знанието в дълголетния безкнижен мрак и работеха всеотдайно за просветата на нашия народ. Прекланяме се пред тези, които ревностно съхраняваха народното самосъзнание. Нашето историческо минало изобилства от цяла плеяда изявени личности, които с гордост можем да наречем Будители на нацията. С тяхна помощ запазихме вярата в непреходните ценности, в морала и добродетелите, които ни съхраниха през вековете.

Изразявам дълбокото си уважение към днешните хиляди просветни и научни дейци, преподаватели и учители, радеещи за българското слово и дух. Сигурен съм, че и занапред ще продължавате с чувство на отговорност да изпълнявате мисията си, ще бъдете достойни и горди наследници на завещаното от нашите предци, ще възпитавате младите в любов към знанието и книжнината.

Пожелавам Ви здраве и много нови успехи по пътя на образованието и просветата. Бъдете все така верни на ценностите и идеалите на народните будители и нека начинанията Ви служат за пример както на сегашното, така и на бъдещите поколения.

Честит празник!

Президент на ВУСИ:

проф. д.п.н. Георги Манолов