Поздравителен адрес по повод 3 март!

Mar 2, 2022

Днес отбелязваме най-паметната дата в  българската история – Деня на Освобождението от османско владичество. Националният празник е ден, в който оценяваме свободата си повече от всякога и осъзнаваме, че тя не е даденост. Ден, в който поглеждаме назад към възкресението на народа и подвига на предците ни, чиито идеал е бил свободата.

Несломимият и свободолюбив дух не позволяват на българите да се пречупят дори и в най-мрачните времена. И именно, когато е най-тъмно, изгрява образът на Апостола на свободата, на хилядите знайни и незнайни герои, опълченци и бойци. Свободата ни е изстрадана, пътят към нея е кървав и облян в сълзите на хиляди майки, но подвигът на предците ни и копнежът към бленуваната свобода са безсмъртни и до днес ни карат да настръхваме и да свеждаме глава.

Днес ние се прекланяме пред паметта и делото на хилядите герои, които дадоха живота си за свободата и независимостта на България. Онези, които поведоха борбата за национално освобождение и я спечелиха, но завинаги останаха на бойното поле.

Нашият дълг към предците ни не е просто да ги помним и почитаме. Отговорни сме да пазим и отстояваме националния си идеал ежедневно с делата си. Свободата е най-висшата ценност, която ще предадем на поколенията и трябва да я пазим чиста и неопетнена, за да запазим идентичността и гордостта си!

Честит празник!

Президент на ВУСИ:

проф. д.п.н. Георги Манолов