Висшето училище по сигурност и икономика удостои с благодарствена грамота група „04ВСК“ към Отдел „Охранителна полиция“  на Сектора „Специализирани полицейски сили“ в Пловдив. Тя бе връчена от името на президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов на ръководството на специализираната полицейска група от преподавателя и прокурор д-р Чавдар Грошев по време на демонстрация със следови кучета за студентите на вуза. Полицейските служители са отличени с признателност за успешната съвместна дейност при студентското обучение в областта на националната сигурност.

Председателят на Студентския съвет на ВУСИ Маргарита Моллова присъства на демонстрацията заедно със свои колеги. Тя сподели, че „уменията на полицейските кучета са впечатляващи и това им помага да се справят със сериозните предизвикателства и препятствия при различни казуси. Подготовката е постоянна както за полицаите, така и за обучените четириноги.“

Студентите поставиха и въпроси относно проблеми, свързани със защитата на животните и осигуряването на тяхното благополучие в работата им като полицейски помощници. Полицаите обясниха, че това включва правилната грижа за здравето и подготовката на четириногите, както и за изграждането на доверие между тях.

„Важно е да се подчертае, че полицейските кучета не са само инструменти в службата, но и част от екипа и семейството на полицаите“ – разказва още Маргарита Моллова. „Много сме впечатлени от дълбоката връзка между следовите кучета и полицаите и колко е важно този отбор да е сплотен.“

По време на мероприятието специално обучените четириноги демонстрираха откриване на наркотици и взривоопасни вещества. Те се включват и в залавянето на извършител на такъв вид престъпление в случай, че тръгне да бяга или напада полицейски служител.