Уважаеми преподаватели, колеги и студенти,

Преди 115 години българската държава с достойнство и чест зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. На 22 септември 1908 години при изключително тържествена обстановка в историческата църква “Св. Четиридесет мъченици” на старопрестолния Царевец страната ни обявява своята Независимост. Така 30 години след Освобождението възтържествува националният идеал за свобода, справедливост и европейско развитие.

Нека следваме заветите на предците ни и всеотдайността на поколения родолюбци, за да я има свободна и просперираща България. Наш дълг е да градим собствената си историческа съдба, водени от признателността си към онези, които със своите действия и политика ни дадоха величавия пример за единство в съдбовните за нацията ни изпитания.

Пожелавам на Вас и на цялото ни общество да се учим от мъдростта на миналото, за да вървим по верния път към бъдещето. И в нито един миг да не забравяме, че Независимостта на България е изключителна отговорност, която се защитава с далновидност и с честност, с високо ниво на образованост и с качествени професионални постижения във всички сфери на живота.

Честит празник!

С уважение,
проф. д.п.н. Георги Манолов
/президент на ВУСИ/