Д-р Лиляна Канелова проведе майсторски клас във ВУСИ

Jun 15, 2022

Поредицата майсторски класове във Висшето училище по сигурност и икономика продължи с интересна и актуална лекция на тема „Международни санкционни режими срещу кибератаки: как ЕС и Съединените американски щати се борят с киберзаплахи“.
Д-р Канелова наскоро защити успешно докторска степен във ВУСИ и майсторският клас бе нейна първа лекция като доктор пред студенти и кандидат-студенти на висшето училище. “Ръководството на ВУСИ дава възможност за реализация на академичния състав не само в лекционни курсове, но и в допълнителни форми, като майсторските класове. Лекцията с д-р Канелова е един пример!” – отбеляза г-жа Олга Манолова, председател на Настоятелството на ВУСИ, която също се включи в майсторския клас.
Темата на лекцията бе насочена към американските и европейските санкционни режими, регламенти на ЕС за прилагане на санкции, санкции срещу кибератаки и т.н. Д-р Канелова запозна студентите с практическото приложение на санкционните режими в ЕС, и по-конкретно с германските. „В Германия има парични глоби и наказателна отговорност при нарушение на европейските санкции“ – отбеляза тя. Като се има предвид динамичната и разгорещена политическа обстановка в Европа, темата на майсторския клас бе повече от актуална и необходима.
Д-р Канелова е банков експерт и работи в една от големите германски частни банки, като специализира в превенцията на прането на пари. Благодарение на дългогодишния си опит в сферата тя успя да даде множество примери от практиката. Това помогна на участващите в лекцията студенти да разберат по-лесно материята на майсторския клас.
В края на лекцията, която се проведе онлайн в платформата Google Meet, студентите имаха възможност да зададат своите въпроси към гост-лектора. „Благодаря за поканата да съм гост-лектор на днешния майсторски клас. Радвам се, че успях да отговоря на всички въпроси“, отбеляза д-р Канелова.