Майсторският клас на тема „Изкуственият интелект в обучението“ с лектор Николай Чотров – софтуерен и хардуерен инженер и собственик на технологични патенти, предизвика интереса на дванадесетокласници от Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ в Пловдив.

Като експерт в сферата на изкуствения интелект и възпитаник на ВУСИ в специалност „Киберсигурност“, той сподели, че в началото софтуерното и хардуерното обучение е доста суха материя, но за всеки, който обича да решава проблеми, това е една хубава професия.

Според Николай Чотров изкуственият интелект дава възможност да се усъвършенстваме и да ставаме много по-добри в сферата, в която работим.  „Изкуствен интелект, който може да поставим във всеки един сценарий – например, колата ни спира изведнъж, вадим си телефона, правим снимка, кратко видео и казваме: Какво става с колата, оправете ми я – е трудно в момента да се случи“ – коментира експертът. Той обясни, че в момента изкуственият интелект работи точно и ясно за това, за което е предвиден. „Това е машиннообучен модел, който, за да работи, трябва да се захрани с много информация. Тя трябва да е категоризирана, а това се извършва от хора“ – подчерта Чотров.

По време на майсторския клас лекторът анализира основни акценти на този процес, като реализира заедно с учениците и практическа задача по темата.  Те извършиха интегриране на Gemini като модел за извършване на определена работа.

След майсторския клас учениците от Професионалната гимназия по механотехника в Пловдив се запознаха с възможности за обучение в актуалните бакалавърски специалности в трите професионални направления на ВУСИ по национална сигурност, икономика и администрация и управление. Те разгледаха също модерната база и многото специализираните кабинети на вуза.