В препълнена зала със студенти и единадесетокласници от Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ в Пловдив темата за биткойна, цифровите активи и бъдещето на парите с лектор д-р Джейн Томасън – почетен председател на Световния съвет на метавселената, постави началото на тазгодишните майсторски класове във Висшето училище по сигурност и икономика. Те са част от кампанията „Дни на кариерата и отворените врати“, провеждана традиционно от ВУСИ.

„Още на старта вдигаме летвата на майсторските класове с чуждестранен лектор“ – каза в приветствието си председателят на Настоятелството Олга Манолова. „Правим го, защото сме отговорни към вас и искаме вие да сте все по-добри и успяващи“ – подчерта тя.

Д-р Томасън е и основател Web3 Institute. Тя е член на редакционните колегии на списанията „The Journal of Metaverse” и „Frontiers in Blockchain” и е асоцииран партньор в University College London, Centre for Blockchain.  Автор е на книгите „Блокчейн за глобална социална промяна”, „Приложна етика в цифровия свят” и „Напредък в новия свят на Web 3: поглед към децентрализираното бъдеще”.

„Живеем в свят, който се променя. Преди 20 години намирах информация по темата в книгите, а днес я намираме в нашия телефон“ – каза д-р Томасън пред присъстващите. „Четири са най-важните неща“ – посочи тя. „Първото от тях е превръщането на цялата информация в цифрова, защото в бъдещето това ще е най-ценното нещо, което притежаваме. Второто – все повече хора не искат да притежават нещата, които могат материално да се купят, а да ползват под наем подобни неща и услуги за определен период от време. Третото са платформите, които в бъдеще ще са най-силните компании икономически. Четвъртото – все повече хората започват да се интересуват от състоянието на околната среда и отражението на всяко едно нещо, което се разработва, върху нея.“ Д-р Томасън препоръча като цяло на фирмите да работят целенасочено по сливането в един продукт на виртуалната и невиртуалната реалност. Тя подчерта, че младите хора са в добра позиция в момента, защото те могат да променят начина си на живот, виждайки как могат да използват новите технологии, както и да показват на всички останали как може бъдещето им да е по-добро.

Специални гости на събитието бяха кметът на район „Северен“ Венцислава Любенова и съоснователят на фондация „Клуб Квант“ Паулина Чотрова.

След майсторския клас учениците от Професионалната гимназия по механотехника в Пловдив се запознаха с възможности за обучение в актуалните бакалавърски специалности в трите професионални направления на ВУСИ по национална сигурност, икономика и администрация и управление. Те разгледаха също модерната база на вуза със специализираните кабинети по криминалистика, бойни изкуства и атрактивното електронно стрелбище, в което потренираха умения за стрелба с пистолет.