Темата за използването на оръжие от полицейските органи с лектор проф. д.н. Любомир Тимчев постави началото на тазгодишните майсторски класове във ВУСИ. По традиция те са част от Дните на отворени врати, провеждани от висшето училище в рамките на кандидатстудентската кампания.

Майсторският клас провокира интереса на много студенти, както и на ученици от страната, дошли на място да се запознаят с възможности за обучение в актуалните бакалавърски специалности, да се срещнат с преподаватели, да разгледат модерната база със специализираните кабинети по криминалистика, бойни изкуства, електронно стрелбище и други.

„Темата е изключително важна“, каза в началото проф. д.н. Тимчев, ръководил и Академията на МВР. Той посочи правната регламентация за използването на оръжие от полицейските органи и разясни особеностите на това правомощие. „Оръжието е голямо другарче, но не трябва да е първото, за което да се сетите в една ситуация, ако се посветите на професионално развитие в сферата на сигурността“ – подчерта проф. д.н. Тимчев и ги запозна с редица примери от богатата си практика в системата на МВР. Той говори и за ареста и обиска на заподозрян като важни детайли от полицейската дейност.

„Когато постъпите на работа в тази система, дори и преди това, трябва сами за себе си да решите дали ще сте със закона, ще го спазвате ли, защото, ако сте срещу закона, няма смисъл да постъпвате на работа в МВР“ – сподели проф. д.н. Тимчев. „Изкушенията в системата са много и най-различни. Корупцията е едно от нещата, но има и много други, които минават покрай вас и вие трябва да прецените дали да задържите дадени хора, какво да правите с тях или да се възползвате, като ги пуснете. Това трябва да решите за себе си, защото, ако се окаже, че някой е склонен към такава дейност, когато го хванат, нещата стават по-срамни. Чрез медиите цялото общество научава. Имиджът на една структура, както и на човека, който работи в нея, се изгражда с години, а може да рухне за секунди. Трябва да помните, че вие сте тези, които въвеждате ред и не може да се подценявате по такъв начин“ – подчерта той и призова: „Уважавайте хората, помагайте им. Така трябва да се подготвяте за бъдещата такава професия, че служите на държавата и на хората“.