Министърът на образованието проф. Тодор Танев откри учебната 2015/2016 година във Висшето училище по сигурност и икономика (СНИМКИ)

Oct 12, 2015

„Доволен съм от духа, възможностите и дръзновението, което виждам в погледа на студентите. Убеден съм, че Висшето училище по сигурност и икономика ще има голям успех, защото всичко тук е на висота”. Това заяви министърът на образованието и науката проф. д.п.н. Тодор Танев, който откри академичната 2015/2016 учебна година във ВУСИ. Той похвали ръководството на вуза за високите постижения в учебно-научния процес и призова първокурсниците да използват шансът, който им се отдава. „Вярвайте в себе си и на личният избор да бъдете тук. Не се предавайте и бъдете дръзновени”, призова просветният министър.

 

На тържествената церемония присъства и Негово Високопреосвещенство митрополит Николай Пловдивски, който посъветва студентите за използват пълноценно времето във ВУСИ. „Ще изучавате методите на сигурността, икономиката и управлението на една държава. Това е висока отговорност и трябва да се отнесете с необходимото внимание към учебния процес”, заяви митрополит Николай Пловдивски. Той благодари за възможността да преподаде Божието благословение, защото без него човешките усилия биха били безплодни. „Живеем във времена на несигурност, от които можем да излезем само с общи и обединени усилия”, категоричен беше духовният водач на Пловдивската епархия. Той беше отличен с почетен знак и грамота на Висшето училище по сигурност и икономика, които прие с благодарност. „Възлагаме надеждите си на вас за възстановяване на икономиката и просперитета на България”, заяви Митрополит Николай.

Ръководството на ВУСИ награди и министърът на образованието и науката проф. д.п.н. Тодор Танев с почетен знак и грамота за приносът му за развитието на вуза. „Водих нелеки битки за преобразуването на няколко колежа във висши училища, тъй като в общественото пространство неправилно се тиражираше версията, че броят на вузовете у нас се увеличава. Аз обаче бях от обективната страна и това се потвърди от всички институции в България”, припомни министър Танев.

Сред официални гости на събитието беше и директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Христо Разсолков, а областният управител на Пловдив Розалин Петков изпрати поздравителен адрес. В него той изрязава увереността си, че ръководството на ВУСИ ще продължи да работи със същия хъс и ентусиазъм за възраждане авторитета на българското висше образование пред света, ще поддържа огнището на традиционната българска духовност и ще бъде конкурентна сила на международния и български трудов пазар.

Президентът на Висшето училище по сигурност и икономика проф. д.п.н. Георги Манолов увери първокурсниците, че те ще бъдат студенти от висока класа. Обучението ви ще бъде на изключително равнище, гарантира той. Проф. Манолов подчерта, че вузът успешно се е справил с кандидатстудентската кампания, въпреки демографския срив и нестабилното финансово състояние на хората. „Първокурсниците при нас са повече, отколкото сумарния им брой в други две частни висши училища”, информира президентът на ВУСИ.

Изабела Димитрова произнесе приветствено слово от името на първокурсниците. В него тя подчерта, че те вече са „част от висше училище, за което взискателността, уникалността, сигурността и интелигентността важат с пълна сила. Избрахме ВУЗ, който е един от най-динамично развиващите се в България и който ще ни даде така нужният старт за успешна реализация”, заяви Изабела Димитрова. Тя пожела на всички бурни емоции и дръзновение в процесът на придобиване на знания и умения.

Двама от най-дългогодишните преподаватели на вуза проф. д.т.н. Стамен Стамов и проф. д.и.н. Димитър Костов бяха отличени с грамоти и почетния знак на ВУСИ за неговото развитие. „Изключително съм развълнуван и трогнат от жеста на ръководството на висшето училище. Желая на всички здраве и хъс за постигане на успехи”, заяви проф. Стамов. Проф. Костов на свой ред също благодари за високото отличие. „Наградата дълбоко ме разчувства. Искам да изкажа признателността си към студентите, които с интерес присъстват на моите лекции”, заяви той.

Поздрав към гостите на тържеството отправи детска вокална формация „Омайниче”, която получи бурни аплодисменти от препълнената аудитория на Висшето училище по сигурност и икономика.