NASA събира специалисти за Космоса и Земята във ВУСИ

Jan 22, 2016

Висшето училище по сигурност и икономика ще бъде домакин на NASA International Space Apps Challenge 2016 – България. Събитието се организира за четвърта поредна година в страната и се провежда в над 130 града от всички континенти по целия свят.

NASA International Space Apps Challenge е модел за иновации. Чрез използването на съвременните технологии, инициативата дава възможност на хората по целия свят да експериментират и разработват приложения и прототипи с отворен код, чрез които да имат принос в решаването на значими проблеми, засягащи Земята и Космоса.

Могат да участват екипи от всякакви възрасти. Това е състезание в стил “хакатон”, което е насочено към талантливи програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери и всички, които се вълнуват от глобалните проблеми и имат свои виждания за тях. Разработките могат да бъдат на ниво концепция, прототип или завършено решение за пазарна реализация.

Според правилата на проявата групите могат да се формират от един или повече участника. Поощрява се международното сътрудничество и разработката на проекти в екипи от различни държави. Предложенията се представят чрез платформата на NASA International Space Apps Challenge 2016, която ще бъде отворена преди състезанието. Идеите ще се защитават на национално ниво пред журито, което ще бъде сформирано във Висшето училище по сигурност и икономика.

Престижното състезание тази година ще се проведе на 23 и 24 април едновременно в три града – Пловдив, София и Бургас. Супер модерната материална база, перфектните условия и логистичната подкрепа на ръководството на Висшето училище по сигурност и икономика превърнаха вуза в желан партньор на инициативата. В организационния екип на събитието Space Apps Challenge 2016 – България участват представители на академичната общност, университети, бизнеса, неправителствени организации и студенти доброволци. Ако желаете да бъдете част от престижния конкурс, следете сайта на ВУСИ www.vusi.bg, където ще бъдат публикувани условията и начините за участие.