ВУСИ откри новата академична година с тържествена церемония

Oct 9, 2021

Отличниците на вуза получиха специалната Стипендия на президента

Висшето училище по сигурност и икономика откри новата академична 2021/2022 година при спазване на всички противоепидемични мерки. За да бъде осигурена необходимата дистанция между хората и за да се избегне струпването на много хора в затворени пространства, студентите бяха разделени в няколко аудитории и имаха възможността на живо да следят церемонията по екраните в залите.

Официални гости на събитието бяха: зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, експертът по криминалистика на Съда на Палермо и основател на LAB4INT (културна и научна асоциация) Джанфранко Гучия, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо, бившият ректор на Академията на МВР проф. д-р Любомир Тимчев, деканът на Стопанския факултет при Университета по хранителни и вкусови технологии проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева, функционалният декан по Студентска и социална дейност при Университета по хранителни технологии доц. д-р инж. Кремена Никовска, зам.-директорът на филиала на Техническия университет в Пловдив доц. д-р Никола Шакев, кметът на район Южен Костадин Язов, зам.-кметът на район Южен Атанаска Тунтова, директорът на Тракия Икономическа Зона Катя Стайкова, изпълнителният директор на сдружение „Бизнесът за Пловдив“ Александър Стайков, началникът на отдел „Канцелария и протокол на кмета“ Мирослав Беляшки и др.

Церемонията откри и води председателят на настоятелството на ВУСИ г-жа Олга Манолова, а по традиция първи към първокурсниците се обърна президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов, който ги поздрави за направения избор и ги увери, че във вуза ще получат качественото образование, за което са дошли, и ще развият своите лични и професионални качества, които ще са им от изключителна полза в практиката след завършването. „Преподавателският състав на ВУСИ е сформиран от отлични специалисти, които имат и изключително богат практически опит. И понеже липсата на практическа насоченост е голям проблем за висшето образование в страната, ВУСИ има договори с десетки организации и представители на бизнеса, както и държавни институции, където вие можете да провеждате стажове и да се запознаете с практиката още докато следвате.“, обърна се към първокурсниците проф. Манолов.

Приветствие към студентите в този празничен ден отправи и ректорът на Висшето училище по сигурност и икономика доц. д-р Йордан Бакалов. „Вие сте направили добрия избор, който ще Ви даде добра основа за Вашето развитие. Вие ще имате възможността да се учите от преподаватели, които са и от практиката, и от науката, което е изключителна рядкост в днешно време, а е огромна ценност. Ние ще Ви научим преди всичко как да хващате риба, а не просто да Ви дадем въдицата, с която ще го направите“, обърна се метафорично към студентите ректорът.

Към първокурсниците се обърна и специалният гост от Италия Джанфранко Гучия: „Имам над 30-годишен опит в сферата на балистичната експертиза и съм изключително щастлив да застана тук пред Вас днес с обещанието да Ви предам от своите опит и знания. Изключително съм впечатлен от амбициите на ръководството на ВУСИ и желанието му непрекъснато да развива вуза. Желанието за колаборация и широките перспективи със сигурност са част от причините вузът да бъде толкова успешен и известен не само в България, а и извън нея“, и загатна, че част от предстоящото му партньорство с ВУСИ включва водене на специализирани курсове в сферата на криминалистиката и балистичната експертиза.

Да се изкаже от името на първокурсниците имаше възможността Бурчин Мюмюн, която прие Ключа на знанието от председателя на Студентския съвет Мартин Тунов. „Ние вече сме част от академичното семейство на вуза и уверено влизаме в храма на знанието и науката, готови да опознаем необятния нов свят, който ни очаква. Нека всички смело следваме мечтите си, защото съвсем скоро бъдещето ще бъде в нашите ръце!“, пожела първокурсничката на новите си колеги.

По време на церемонията по откриването на академичната година президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов продължи традицията, която започна миналата година, а именно връчването на Стипендия на президента с лични негови средства на студента с най-висок успех през изминалата година. Стипендиантките тази година са две: Анастасия Лефтерова – IV курс, „Криминалистика“, и Радослава Райчева – II курс, „Криминалистика“ – и двете с успех Отличен (5.90).

Занятията на студентите задочно обучение започнаха веднага след откриването на академичната година при спазване на всички противоепидемични мерки. Годината във ВУСИ продължава присъствено за всички студенти.