Демонстрация на детектор на лъжата предизвика огромен интерес

May 14, 2021

Поредната инициатива, която ВУСИ организира в рамките на Дни на отворените врати – демонстрация и представяне на приложението на детектора на лъжата в практиката, привлече огромен интерес. Събитието се излъчи на живо във фейсбук страницата на ВУСИ, а най-любопитните дойдоха на място, за да зададат своите въпроси.

„Всички събития, които правим през настоящата по-различна кандидатстудентска кампания, целят да доближат студентите до академичната среда. Стремежът ни е да обогатяваме и подобряваме учебните програми и обучителния процес непрестанно, за да предлагаме на нашите студенти това, което заслужават – най-доброто. Иновативните лекции и практики, които провеждаме, ще бъдат включени в обучението на студентите във ВУСИ“, коментира г-жа Олга Манолова – председател на настоятелството на висшето училище.

Демонстрацията проведе Тихомир Тодоров – полиграфолог от Чикагския полиграфски институт – единственият независим експерт в България, който работи с най-модерния и популярен в световен мащаб полиграф LX5000-SW, разработен от лидера на световния пазар Lafayette Instrument Company U.S.A. Експертът разказа за някои от най-запомнящите се примери от неговия професионален опит, както и сподели кои са основните етапи, през които е преминал по време на обучението си в Чикаго.

Детекторът на лъжата се използва от частни и държавни институции, както и от физически лица, които искат да разберат дали дадено лице лъже за определено нещо. В структурите на МВР с помощта на детектора на лъжата се подпомага разкриването на престъпления и разобличаването на лъжи. Често поръчители на полиграфологично изследване са мениджъри или собственици на фирми, които искат да разберат дали служителите им са нарушили някое от правилата на фирмата, откраднали са или са злоупотребили със служебна информация, например. Към полиграфолога се обръщат и хора, които просто искат да разберат дали жена им им изневерява, например.

В рамките на срещата Тихомир Тодоров поясни на теория кои са основните аспекти в полиграфологическото изследване и кога то може да е компрометирано по някаква причина. Присъстващите задаваха своите въпроси, от отговорите на които стана ясно, че полиграфът не може да бъде излъган и че най-уязвимото звено в едно полиграфологично изследване е полиграфологът.

На стола на детектора на лъжата седна студентът от 1 курс в специалност „Национална сигурност“ Алек Златев. На него г-н Тодоров показа как се прилага детекторът на лъжата и как реагира той при различни отговори от страна на изследвания. Важно уточнение е, че по време на срещата не беше проведено реално изследване, защото, за да бъде валидно то, от една страна е необходима предварителна подготовка, а от друга – ключова роля играе средата, в която се провежда, като има точно определени условия, на които трябва да отговаря тя.

В края на срещата бяха загатнати и бъдещите планове за съвместна работа между г-н Тодоров и ВУСИ, които предстои да бъдат реализирани.

Стотици хора видяха видеото от демонстрацията. Ако и за вас темата за детектора на лъжата представлява интерес, можете да я изгледате тук.