Поздравителен адрес по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

May 20, 2016

Уважаеми преподаватели, колеги и студенти,

В навечерието на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, приемете моите най-искрени поздравления по случай този съкровен, духовен и сплотяващ всички българи празник!

Денят на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на нашия народ за наука и духовност, за национално достойнство и непреходни традиции. През многовековната ни история училището винаги е било символ и стожер на националната ни идентичност, гаранция за успеха и бъдещето на България. 24 май е празник на буквите, ден за възхвала и гордост, защото свято е делото на равноапостолите Кирил и Методий, дали азбуката на българите и правото на всички славяни заслужено да се гордеят, че са градители на европейската цивилизация.

Имаме право да сме изпълнени с достойнство заради дълбоките си корени, заради блестящия талант на учени и дейци на просветата и културата, заради интелектуалния потенциал на нацията.

Убеден съм, че само народи, поставили на висок пиедестал просветата и извисили дух към знания, имат изключителната възможност да запишат имената си със златни букви в историята.

Пожелавам Ви да следвате неуморно великата мисия, завещана ни от предците – да образоваме нашите деца, бъдещето на България. Все така да обичате, цените и пазите родния език, чрез който да отваряте прозореца на знанието към света.

Бъдете живи и здрави, с вдъхновение следвайте мечтите си и постигайте творчески успехи!

Честит празник!

20.05.2016 г.                                                               Президент на ВУСИ:
проф. д.п.н. Георги Манолов