Президентът Румен Радев взе участие в тържественото събрание по повод 20-ата годишнина на Висшето училище по сигурност и икономика и на връчването на дипломите на абсолвентите, завършили през 2023 г. образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър”. Сред уважилите събитието бяха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на община Пловдив Здравко Димитров, ректори и зам.-ректори на български и чуждестранни висши училища, представители на бизнеса и обществени организации.

„За мен е привилегия да бъда част от тази тържествена церемония“- каза държавният глава. „Истинско удоволствие е да бъда във висше учебно заведение с кратка, но изключително динамична история, с активна научна и приложна дейност, с високи амбиции и най-важното с талантливи преподаватели и студенти. Макар и създадено преди 20 години Вашето висше училище се утвърди като важно образователно средище със значение не само за региона на Пловдив и за страната, но е и с високо международно признание“ – отбеляза президентът Радев. Той благодари на ръководството и преподавателите на вуза, че създават увереност в младите хора от страната и чужбина да търсят именно тук адекватни знания и сигурна перспектива.

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на проф. д.п.н Манолов. Президентът на ВУСИ е отличен с държавното отличие по повод 20-годишнината от създаването на Висшето училище по сигурност и икономика, за основополагаща роля като ректор и президент за неговото развитие и утвърждаване в национален и международен план, както и за дългогодишен академичен и научен принос с високо значение за напредъка на висшето образование в България.

„Бъдете убеден, г-н Президент, че това отличие е още по-голям стимул за дейността на Висшето училище по сигурност и икономика“ – изрази от своя страна благодарността си проф. д.п.н. Георги Манолов и обяви поредна благородна инициатива на вуза, че от тази година студентите, които създадат семейство ще получат еднократно помощ по 1500 лв. и 1000 лв. за новородено бебе.

По време на тържествената церемония бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ВУСИ акад. проф. д.с.н. Димитър В. Димитров, а „Заслужил професор“ бе връчено на проф. д.ист.н. Трендафил Митев.

Първенец на випуск 2023 е Нонна Илиева от специалност „Стопанско управление“. От името на абсолвентите тя изрази своята признателност на ВУСИ и на всички преподаватели за качественото образование, което са получили. „Вашите усилия и отдаденост към  студентите са безценни. Благодарим Ви за всички възможности, които ни бяха предоставени по време на учебния ни път тук“.

Получените десетки поздравителни адреси от държавна и местна администрация, от наши и чуждестранни университети и партньори на ВУСИ допринесоха за тържествената атмосфера на събитието.