Уважаеми преподаватели, колеги и студенти,

На 24 май честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Историческата памет на Европа и света е съхранила завинаги делото на двамата равноапостоли и техните ученици с безспорен принос за развитието на съвременната цивилизация.

Българският език е символ на духовната мощ на националната ни идентичност, устояла на превратностите на времето. Народът ни винаги самоотвержено осъществява своята мисия да съхранява словото си и да пренася от поколение на поколение думите „Върви, народе възродени…“.

Писмеността, просветата и културата ни се вплитат в изграждането и развитието на българската държавност. В днешния глобализиран свят сме призвани всеотдайно да пазим всичко родно и българско. Още по-дръзновено да се грижим за уникалната си книжовност, защото, както е казал Патриархът на българската литература Иван Вазов, „ и ний сме дали нещо на света, и на вси славяни книги да четат”, а това е нашият най-ценен дар към културното наследство на човечеството.

24 май е ден на признателност към делата на българските учители и преподаватели и на всички, които бдят над културно-историческото ни наследство. Гордеем се с постиженията и им благодарим, защото те градят духовната приемственост между поколенията в името на България!

Бъдете здрави, вдъхновени и все така целеустремени. Не спирайте да мечтаете и да постигате нови творчески успехи!

Честит празник!

С уважение,

проф. д.п.н. Георги Манолов

/президент на ВУСИ/