Среща с топ журналистката Валерия Велева в КИА

Sep 11, 2013

На 11 септември 2013 г. /сряда/ от 11 часа в 1 аудитория на КИА по покана на ръководството на Колежа по икономика и администрация се състоя среща-разговор с известната журналистка и понастоящем първи зам.- главен редактор на вестник „Преса” г-жа Валерия Велева.

Като един от най-оригиналните български публицисти и журналисти, и сред най-точните анализатори на социално-политическите процеси в България, г-жа Валерия Велева изложи в един изключително откровен и диалогичен разговор мислите си за политиката, държавата и обществото като цяло. Множеството студенти, преподаватели и представители на медии проявиха голям интерес към най-наболелите теми на обществено-политическия живот на страната. Едно от основните внушения на г-жа Велева бе, че на съвременната политическа сцена няма личност, лидер, който да обединява нацията. Днешните т.нар.” лидери” не могат да решат нито един национален въпрос. Не се решават основните проблеми на нацията, свързани с демографския срив, образованието и здравеопазването. Изключително въздействаща бе и аналогията, която журналистката направи, дали всъщност „сринахме” стените меджу народа и управляващите, в отношенията си с близките, така както се срина стената на сцената на невероятното шоу на Роджър Уотърс в София. С думата „оставка”, с която взриви политическата сцена, всъщност се целеше „оставката” на цялата политическа система. Според топ журналистката протестите в България не спират, защото са израз на задкулисието, на липсата на реформираност и градивност у политическите сили, на обединяваща фигура. Младите са гневни на целия преход. За пръв път след 23 години, политическите сили отново разединяват нацията. Всичко е контрапродуктивно, отслабва държавата, отбелязва г-жа Велева. Според нея изходът от тези драматични процеси трябва да се търси в историята, в съзидателната мощ на личности като П. Хилендарски, освобожденците, възрожденците и други. Зам.-гл. редактор призова студентите да не се разделят, да уважават ближния, да търсят консенсуса, единната гледна точка, да не се делят по етнически принцип и партийност, да бъдат единни „отвътре”. Активността на хората от улиците трябва да обедини нацията, да съгради държавата.

От публиката бяха зададени много интересни въпроси, свързани с политиката днес. Г-жа Велева разкри доста неща „от кухнята”, които не бяха известни и подробности от живота на днешните политици.

Зам.-гл. редактор на в-к „Преса” със задоволство съобщи, че 90 % от екипа на вестника са млади хора и отправи предложение за стаж в престижната медия на студентите на КИА. Колективът на младата медия е като едно голямо семейство, работят с удоволствие. Обществото има нужда от сериозен вестник – коректен, смислен, какъвто е „Преса”, който не обслужва никоя политическа сила и не е обвързан с никоя икономическа групировка, подчерта известната журналистка.

Със своето обаяние, топ журналистката дълго задържа вниманието на своите слушатели, на които не им се искаше срещата да свършва.

Президентът на КИА – проф. д.п.н. Георги Манолов отправи благодарности към г-жа Велева и подчерта, че всички заедно показваме, че Колежът по икономика и администрация е свободен храм на духовността.