Студентски съвет

Студентски съвет (СС) е организация, съществуващата по Закона за висшето образование и финансирана от бюджета на Висшето училище по сигурност и икономика. Членовете на СС се избират пряко от студентите. Основната цел на съществуването на тази организация е да бъде в помощ на студентите и всеки да може да се обърне към Студентския съвет за напътствие или помощ, в рамките на компетенциите му.

Маргарита Моллова – председател
Георги Минков – зам.-председател
Арсени Коларов – секретар
Мирослава Николова – зам.-секретар

Членове:

Мария Паула Делииванова
Теодора Владимирова
Петър Костов
Майкъл Боцманов
Надежда Джанкова
Пламена Ващенко
Денис Динев
Марина Николова
Росица Хамбарлийска

e-mail: ss @ vusi.bg

Дейност
Вестник “Трета възраст”: От Висшето училище по сигурност и икономика ни съветват: Зависими сме от технологиите, но как да се пазим от измама

Вече 7 дечица зарадва прекрасната инициатива на ВУСИ в подкрепа на студентските семейства с новородено бебе

Вече 7 дечица зарадва благородната инициатива на ВУСИ в подкрепа на студентските семейства с новородено бебе от началото на годината досега.

„Чудесна е тази социална инициатива от страна на ръководството и лично на президента на висшето училище проф. д.п.н. Георги Манолов“ – така я коментира първокурсникът в специалност „Национална сигурност“ Димитър Янев.

Като баща на новородена дъщеричка, той споделя, че „в този прекрасен момент за всеки родител, ВУСИ оказва подкрепа дори по-добра от държавната. Благодаря от сърце!“. Студентът пожелава на ВУСИ и неговото ръководство да продължава все така успешно с добрите дела.

Припомняме, че ВУСИ е първото висше училище в страната, което реализира социална помощ и финансова подкрепа от 1000 лева за своите възпитаници с новородено дете.

„Битолски весник“ разказва в специална публикация за студентите на ВУСИ

„Битолски весник“ излезе със специална публикация за успешно проведената мобилност на студенти на Висшето училище по сигурност и икономика с цел практика по програма „Еразъм+“ през месец май в Международния славянски университет в град Свети Николе в Северна Македония.

„Целта на посещението им бе едномесечна практическа работа в университета, по време на която студентите се обучаваха на уеб страници, изготвяне на статии и подобни дейности, свързани с ежедневната поддръжка на университетския уебсайт“ – информира изданието.

Програмата на възпитаниците на ВУСИ включваше разнообразни активности и семинари, насочени към повишаване на академичните и професионалните им компетенции. Студентите получиха възможност да  работят по реални проекти и задачи, които им помогнаха да прилагат теоретичните знания на практика. Чрез този процес те подобриха техническите си умения и придобиха опит, който ще им бъде от голяма полза в професионалното им бъдеще.

„Посещението на студентите от ВУСИ – България е вдъхновяващ пример за международното сътрудничество и обмен на знания, които насърчаваме в нашия университет. Надяваме се, че това сътрудничество ще продължи и в бъдеще, което ще даде възможност на много повече ученици да разширят кръгозора си и да придобият нови знания“ – посочват от МСУ в публикацията.

ВУСИ обявява конкурс за студентска мобилност с цел обучение и практика по Еразъм+

Висшето училище по сигурност и икономика обявява конкурс за студентска мобилност с цел обучение и практика по програма „Еразъм+“ в партньорските университети на вуза.

Конкурсът е за провеждане на обучение – краткосрочно и дългосрочно, и практика – краткосрочна и дългосрочна.

Кандидатите трябва да изпратят трите си имена, факултетен номер, телефон за обратна връзка и мотивационно писмо за участие в конкурса на имейл: erasmus@vusi.bg

Срок за кандидатстване до 31 август 2024 г.

Подробна информация: Еразъм офис, тел. 0882 392 736

Студентският съвет на ВУСИ участва активно в Общо събрание на НПСС в Пловдив

Студентският съвет на ВУСИ в лицето на своя председател Маргарита Моллова и секретар Арсени Коларов участва активно в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). То се проведе в края на миналата седмица в града под тепетата и негов домакин бе МУ-Пловдив.

„Обсъждахме годишния бюджет на НПСС за настоящата година и по какъв начин ще бъдат разпределени средствата за този календарен период“ – коментира студентската председателка. „Дискутирани бяха и политиките, позициите и партньорствата на НПСС с цел формулиране на стратегическите направления за развитието на организацията. Събранието прие и съответните промени в правилника за дейността, които са необходими за актуализиране и подобряване на неговата работата“ – информира още Маргарита Моллова.

По време на заседанието са сформирани и постоянните комисии към НПСС, които да подпомагат различни аспекти от дейността на студентските съвети. Председателят на Студентски съвет Маргарита Моллова се включва в комисията за ,,Връзки с обществеността”.

ВУСИ почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата на България

В Пловдив студентите на ВУСИ се преклониха пред героичния подвиг на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Студентският съвет взе участие във възпоменателното отбелязване на 148-ата годишнина от гибелта на поета революционер, организирано от Община Пловдив.

От името на академичното ръководство, на преподавателите и на своите колеги, председателят Маргарита Моллова, секретарят Арсени Коларов и Пламена Ващенко от Студентския съвет заедно с Еразъм+ координатора Борис Зарков поднесоха венец на поклон и признателност пред паметника на Ботев в Цар Симеоновата градина.

„Нека помним и пазим делото на Ботев“ – призова студентският председател. „Той е символ на борбата за свобода, справедливост и независимост. Неговият живот и творчество вдъхновяват поколения българи да се стремят към високи идеали и да се изграждат като достойни личности“ – сподели още Маргарита Моллова.

„Този венец е израз на нашето дълбоко преклонение и благодарност към Христо Ботев и неговите съратници“ – каза секретарят на Студентския съвет на ВУСИ. „ На този ден, когато сирените ни напомнят за тяхната саможертва, ние се вдъхновяваме да пазим свободата и да носим отговорността за една по-справедлива и по-добра България” – подчерта Арсени Коларов.

Събитието събра много студенти, ученици, преподаватели и граждани, обединени в преклонение пред великите герои на България, посветили живота си на свободата й.

Студентският съвет на ВУСИ участва активно в Общо събрание на НПСС в Пловдив

Студентският съвет на ВУСИ в лицето на своя председател Маргарита Моллова и секретар Арсени Коларов участва активно в Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). То се проведе на 1 юни в града под тепетата и негов домакин бе МУ-Пловдив.

„Обсъждахме годишния бюджет на НПСС за настоящата година и по какъв начин ще бъдат разпределени средствата за този календарен период“ – коментира студентската председателка. „Дискутирани бяха и политиките, позициите и партньорствата на НПСС с цел формулиране на стратегическите направления за развитието на организацията. Събранието прие и съответните промени в правилника за дейността, които са необходими за актуализиране и подобряване на неговата работата“ – информира още Маргарита Моллова.

По време на заседанието са сформирани и постоянните комисии към НПСС, които да подпомагат различни аспекти от дейността на студентските съвети. Председателят на Студентски съвет Маргарита Моллова се включва в комисията за ,,Връзки с обществеността”.

ВУСИ участва традиционно в празничното шествие за 24 май в Пловдив

Висшето училище по сигурност и икономика се включи по традиция в тържественото отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организирано от Община Пловдив.

Студенти на вуза взеха участие в честването на делото на двамата равноапостоли и техните ученици на пл. „11 май“ пред Хуманитарната гимназия.

От името на академичното ръководство, на преподавателите и на своите колеги, председателят Маргарита Моллова и Денис Динев от Студентския съвет заедно с Еразъм+ координатора Борис Зарков поднесоха венец на признателност и дълбок поклон пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

„Днес честваме нашата писменост и култура, както и стремежа ни към знание и просвета“ – сподели председателят на студентската общност на вуза. „Искрено почитаме и се възхищаваме на  делото на нашите първоучители и просветители, на приноса ни към европейската и световна цивилизация и носим категорично своята отговорност, че трябва да ги съхраняваме и развиваме в изпълнения с предизвикателства съвременен свят“ – подчерта тя.

Представителите на ВУСИ се включиха също в последвалото празнично шествието с участието на ръководни представители на държавни и местни институции, на Българската православна църква, на много ученици и граждани.

Студенти се включиха активно в 4-тото издание на научен форум във ВУСИ за човешките ресурси

Във Висшето училище по сигурност и икономика се проведе 4-тото издание на научен форум, посветен на Международния ден на специалистите по управление на човешките ресурси. Тазгодишната тема на научноприложната кръгла маса, организирана от Центъра за лидерство и публични политики /ЦЛПП/ при ВУСИ, бе „Съвременни предизвикателства и ефективно развитие на човешкия капитал в организациите“. В нея активно се включиха представители от академичните, управленските и бизнес средите.

„Настоящият научен форум е резултат от стремежа ни да спомогнем за един още по-обективен и по-обстоен поглед на процесите в тази изключително важна за съвремието ни сфера“ – каза при откриването главният секретар на ВУСИ доц. д-р Атанаска Тунтова в присъствието на зам.-ректора доц. д-р Людмила Дикова и на декана на Факултета по икономика и управление проф. д-р Нели Бенчева. Тя посочи, че чрез авторитетната академична трибуна на висшето училище се дава възможност за представяне и анализ  на актуални политики и модели, на примери за каузи и инициативи, допринасящи за развитието на човешките ресурси.

„Това, което се стремим да правим като управленска и образователна концепция във ВУСИ и в ЦЛПП, е свързано с осмислянето на управлението на човешките ресурси по много и различни начини“ – отбеляза в изказването си ръководителят на центъра проф. д-р Валентин Василев. „Правим го и чрез майсторските класове, които са една утвърдена практика във висшето училище за общуване на студенти и ученици с експерти от практиката. ВУСИ се отличава от останалите вузове именно с фокуса върху практическата част и с достъпа до хора от практиката. Убедени сме, че в управлението на човешките ресурси на дневен ред е вече приложението на инструментите, свързани с каузалност, с намирането на общи цели и с изграждането на общности. По този начин се повишава мотивацията и общата ефективност на организацията“- подчерта той.

„Благодарни сме на ВУСИ за провеждането на подобни научни форуми“ – сподели председателят на Студентския съвет Маргарита Моллова. „Те са важни както в сферата на националната сигурност, така в икономиката и в администрацията и управлението. Тези научни събития допринасят за развитието ни като личности и изграждането ни като професионалисти“ – допълни тя.

В рамките на програмата бяха представени тематичните научни разработки на Десислава Василева – „Idea PR & advertising“, и проф. д-р Валентин Василев – „Работилница за репортери“ – споделяне на опит и модел за мотивация, базиран на емоциите“; на Вилимир Александров – председател на Общински съвет – Симитли – „Местни публични политики в областта на младежките инициативи и развитие на човешките ресурси“; на Моника Чопакова –  оперативен директор на „Bulgaria Wants You“ и член на УС на „Сдружение ДНК“ – “Да мотивираш чрез каузи” и на Биляна Тодорова – предприемач, CEO & Founder – “1 Meter Chocolate” & Blagodaria.bg – „Да мотивираш чрез съзидание и смисъл“.

Сред уважилите научния форум с тематични актуални изказвания бяха Ивайло Спасов – експерт „ЧР“  в БНТ – Пловдив – „Нова визия в УЧР в публичния сектор – мисия НЕ/Възможна?“; Стефан Новоселски – freelance project manager – “Onboarding – а като решение за устойчиво развитие в УЧР“; Светослав Василев – Director of Engineering “Cobuilder” – “УЧР В IT- сектора – какво знаем, когато не знаем“; докторант Цветлин Киров и д-р Весела Серафимова – ЮЗУ Неофит Рилски – „Нови моменти в развитието на управление, базирано на компетенции“ и други.

За качествения и ползотворен уъркшоп на тема „Позитивно УЧР“ с водещ докторант Денис Никифоров допринесоха с активното си участие студентите на ВУСИ. Те анализираха как във всяка ситуация трябва да се откриват двата ъгъла на монетата и да се виждат нещата с позитивен поглед. Без съмнение това изживяване ни научи да бъдем по-добри лидери, обобщиха студентите.

ВУСИ с успешна студентска мобилност с цел практика по програма „Еразъм+“ в Международния славянски университет в Северна Македония

Висшето училище по сигурност и икономика реализира успешна студентска мобилност с цел практика по програма „Еразъм+“ в Международния славянски университет в град Свети Николе в Северна Македония.

Обучението на избраните студенти, след проведен за целта конкурс от ВУСИ, е с продължителност от 10 дни до един месец. По време на този период те имат възможност да обменят знания и практически опит в различни области. Програмата включва разнообразни активности и семинари, насочени към повишаване на академичните и професионалните компетенции на студентите.

Възпитаниците на ВУСИ споделят, че студентската мобилност с цел практика по програма „Еразъм+“  им дава възможност да се запознаят с нови методи и подходи в обучението и работната среда в Международния славянски университет, както и да обменят идеи и практики със своите чуждестранни колеги на място.

Важен акцент е също участието на студентите в интересни културни мероприятия, чрез които опознават местните традиции и обичаи. Това взаимодействие допринася за обогатяването на тяхната междукултурна комуникация и толерантност.

Възпитаниците на ВУСИ благодарят за активността и съдействието на Еразъм офиса на вуза за осъществяването на студентска мобилност с цел практика, което е допринесло за разширяване на техния образователен кръгозор, за създаване на ценни контакти и приятелства, за направената поредна градивна стъпка в посока на бъдещото им развитие и кариерни постижения.

Студентският съвет представи майсторски клас за развитието и мотивацията на младите хора в онлайн пространството

Студентският съвет на ВУСИ представи майсторски клас на тема „Развитие и мотивация на младите хора в онлайн пространството“.

Заместник-председателят Георги Минков и секретарят Арсени Коларов на студентската общност говориха пред своите колеги по ключови моменти на тази проблематика.

Един от основните въпроси е как да се избегне скуката по време на обучението, за да е по-интерактивно и по-забавно. Има няколко причини, според разработката на Студентския съвет, за възникването на отегчението. Това са липсата на взаимодействие, неадаптивност към интерактивни методи, липса на възприемане на предоставена информация и скучни теми.

Минков и Коларов посочиха, че възникналата скука по време на обучението може да се преодолее чрез рядко срещана или непредлагана до момента тема, чрез дискусии и чрез използване на практически примери.

Според тях ефектът на мобилните устройства върху концентрацията при учене и развитие на меки умения и комуникация е категоричен. Мобилните телефони имат своите плюсове и минуси. Дългото използване на телефона обаче води до намалена концентрация на вниманието и лошото разпределение на времето, а комуникацията в академичното пространство е изключително важна.

По време на майсторския клас бе обърнато специално внимание на сигурността и психичното здраве и предпазването от онлайн заплахи. Заместник-председателят и секретарят на Студентския съвет коментираха възможностите за предотвратяване на  кибертормоза. Те подчертаха, че всеки трябва да знае, че сам отговаря и гради своята онлайн безопасност. Затова насърчаването на здравословния интернет, подкрепата при проблеми и моделирането на поведението в онлайн пространството са сред приоритетите на Студентския съвет на ВУСИ.

ВУСИ връчи дипломите на випуск 2024 в препълнени аудитории с абсолвенти и гости

На тържествена церемония във Висшето училище по сигурност и икономика бяха връчени дипломите на абсолвентите от випуск 2024 година, завършили образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър” в професионалните направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление. Официални гости на събитието, в изпълнени до краен предел три аудитории,  бяха представители на партньорски организации, преподаватели, близки и приятели на завършващите. Водещ на академичното тържество бе председателят на Настоятелството на вуза Олга Манолова.

„Не забравяйте никога, че сте завършили ВУСИ – бъдещия първи частен университет в Пловдив и областта“ – каза в празничното си обръщение към абсолвентите президентът на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов. Той отбеляза, че това, което се прави във висшето училище, е професионално, отговорно и в полза на студентите. Президентът на ВУСИ посочи, че випуск 2024 е имал трудни години, белязани от Ковид пандемията. „Направихме всичко възможно, за да не прекъснем учебния процес. Неслучайно честваме Вашето дипломиране именно днес, когато почитаме светите братя Кирил и Методий и приноса ни към европейската и световната цивилизация. Запомнете: Винаги сте добре дошли във ВУСИ!“ – подчерта проф. д.п.н. Манолов.

Върху европейската и световната тенденция за учене през целия живот акцентира в тържественото си слово ректорът на висшето училище проф. д-р Йордан Бакалов. Той посочи, че над 90 процента от възпитаниците на Висшето училище по сигурност и икономика се реализират успешно на пазара на труда. „Уверен съм, че с някои от Вас ще се срещнем отново тук като магистри, защото във ВУСИ се осигурява едно от най-добрите обучения у нас, съчетаващо теорията с практиката. Това е сред най-големите ни предимства“ – отбеляза проф. д-р Бакалов.

От името на абсолвентите като отличник на випуска Милена Митева от специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ изрази признателността за взискателността, уникалността, сигурността и интелигентността, с които са обучавани във ВУСИ. „Продължавайте да бъдете все така упорити и вярвайте в знанията си“ – призова тя своите колеги, – „защото ние сме бъдещето на България и пред нас вече са отворени много професионални врати“.

Тържествената церемония завърши с ритуално хвърлени шапки във въздуха, много снимки за спомен, цветя и увереността, че приятелствата, създадени във ВУСИ, остават завинаги.

Приветствие на президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов по случай Великден

Уважаеми колеги, преподаватели и студенти,

От името на ръководството на Висшето училище по сигурност и икономика и лично от свое име най-сърдечно Ви поздравявам по случай най-сияйния за православните християни празник Великден!

Възкресение Христово носи посланието за новия живот, за вярата в доброто, надеждата в човешките добродетели и съпричастността към нуждаещите се.

Нека с много воля и упоритост продължаваме да градим един по-справедлив свят за българското общество. Нека сме убедени, че всички заедно творим разбирателството, уважението и човечността между себе си.

Бъдете здрави!

Честит празник!

С уважение,

проф. д.п.н. Георги Манолов

/президент на ВУСИ/

За поредна година Студентският съвет на ВУСИ се включи в кампанията „Капачки за бъдеще“

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика се включи за поредна година в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“.

Председателят на съвета Маргарита Моллова и Еразъм+ координатор Борис Зарков предадоха на 27 април в Пловдив от името на студентската общност на вуза 2 кашона, както и 10 пластмасови туби, предоставени от дарител, с капачки.

Участието в националната акция на студентите на ВУСИ е част от поредицата от социални инициативи, вписани в календара на тяхната  дейност за 2024 година.

„Студентите на ВУСИ винаги подкрепят добрите каузи“ – сподели Маргарита Моллова. Тя отбеляза, че много млади хора и деца са се включили също в предаването на капачки на обособения пункт.

Студенти на ВУСИ участваха в Първата международна научноприложна конференция “Бъдещето на талантите” в Пловдив

Председателят на Студентския съвет Маргарита Моллова и главният секретар Арсени Коларов представиха Висшето училище по сигурност и икономика в Първата международна научноприложна конференция на знаещите „Бъдещето на талантите”. Форумът бе организиран от Техническия университет – София, Филиал Пловдив, и Фондация “Клуб Квант” и се проведе на 20 и 21 април.

Студентите на ВУСИ участваха с презентация на тема „Развитие и мотивация на младите хора в онлайн пространството”. Те представиха и анализираха предизвикателствата в социалните мрежи, развитието на комуникационните познания и меките умения.

Представителите на студентската общност на висшето училище изразиха удовлетворението си от активното участие на младите хора и от интересните дискусии, състояли се по време на събитието.

Заедно на Алеята на ВУСИ Студентският съвет и кметството на район „Южен“ в традиционна инициатива по повод Деня на Земята

За четвърта поредна година Студентският съвет и абсолвенти от випуск 2024 засадиха млади дръвчета в Алеята на ВУСИ по повод предстоящия на 22 април Ден на Земята.

„Вече над 20 години категорично подкрепяме нашите студенти при реализирането на научни, социални, културни и екологични инициативи“ – заяви председателят на Настоятелството Олга Манолова. „По този начин градим личности, които имат лидерски характер и потенциал да постигат общочовешката мечта за по-чиста природа, здравословен начин на живот и съвременен подход в опазването на различните екосистеми“ – подчерта тя.

„Избрахме да засадим 5 млади дръвчета ясен като символ на устойчивост и издръжливост, следвайки примера на своите колеги от предходни випуски“ – сподели председателят на Студентския съвет Маргарита Моллова. Студенти и докторанти заедно с главния секретар на вуза доц. д-р Атанаска Тунтова изразиха убедеността си, че облагородяването, благоустрояването и опазването на зелените площи е пример и за отговорност към обществото.

Рамо до рамо със студентите бяха заместник – кметовете Анета Господинова и Николай Арабаджиев и представители на Отдел „Екология“ на район „Южен“, който подкрепя инициативата от самото й начало през 2021 година. В традиционното засаждане на дръвчета се включиха и от ОП „Паркове и градини“ със съдействието на директора Антон Георгиев.

Събитието завърши с обща снимка и с увереността, че Алеята на ВУСИ е олицетворение на академичен дух, студентска креативност и обществена ангажираност.

ВУСИ получи висока оценка за организацията на международен форум за сигурността на младите хора

Висшето училище по сигурност и икономика получи висока оценка за организацията на международния форум на тема „Сигурността на младите хора в глобалната цифрова среда – рискове и решения“ от представителите на чуждестранните университети, които се включиха в него.  Преподаватели и студенти от Международния славянски университет в Свети Николе (Северна Македония), от Университета по сигурност и мениджмънт в Кошице (Словакия), от Университета „Агора“ в Орадя (Румъния), от ИСМА в Рига (Латвия) и от ВУСИ участваха активно в петдневното събитие, което се реализира в рамките на образователната мобилност по европейската програма „Еразъм+“.

В изключително наситената и динамична програма като лектори се включиха проф. д-р Васил Георгиев с темата за регламентите на ЕС за изкуствения интелект, проф. д-р Михаил Михайлов с анализ за младежката безработица в различни държави и произтичащия от това риск за социалната сигурност, проф. д-р Валентина Алексиева с дискусия за използването на актуалните технологии в индустрията и новата индустриална революция, доц. д-р Милорад Йорданов с темата за право на свобода и сигурност и законосъобразност на полицейското задържане, както и докторант Борис Зарков с научна разработка за разузнаването от открит източник.

Студентският съвет на ВУСИ представи по време на форума разработка, фокусирана върху дигитализацията сред младите хора и важността те да се научат да се предпазват от негативните аспекти на интернет пространството. Представителите на чуждестранните университети бяха обстойно запознати с дейността и поредицата от научни и социални инициативи на студентската общност на ВУСИ.

В края на обучението студентите разгледаха забележителностите на Пловдив, посетиха Карлово и НМ „Васил Левски“ и се впечатлиха от гледките в пещерата „Снежанка“ край Пещера.

Актуални доклади и нови приятелства белязаха международната студентска конференция на ВУСИ

Международната научна конференция на тема „Образование и сигурност – предизвикателства и перспективи“, организирана от Академичното ръководство и Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика, премина в научен дух и младежка креативност.

Конференцията бе открита от председателя на Настоятелството на ВУСИ Олга Манолова. „Темата на конференцията е изключително актуална“ – посочи тя, – „защото в глобализиращия се и дигитализиращ се свят образованието започва да придобива съвсем други реалности. За нас е важно да се чуят вашите виждания по тази проблематика“.

Научният форум представи присъствено и онлайн близо 20 доклада, които анализират актуални предизвикателства и възможни перспективи пред образованието и сигурността в световен мащаб.  Те бяха обособени в три панела: „Национална сигурност и висше образование – дилеми и перспективи“, „Образователна политика, хуманитарни и социални науки и изкуства – аспекти на сигурността и мениджмънта“, „Образованието в контекста на сигурността в икономиката, правораздаването, екологията и здравеопазването – рискове и предизвикателства“.

Конференцията реализира изключително интересна и динамична дискусия на български и английски език и сподели ценен студентски и докторантски научен опит. Това посочиха участниците в нея, сред които бяха представители от: Унибит, МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, ВА „Г.С.Раковски“, ВУСИ, Международния славянски университет в Свети Николе (Северна Македония), Университета по сигурност и мениджмънт в Кошице (Словакия), Университета „Агора“ в Орадя (Румъния) и от ИСМА в Рига (Латвия).

Студентите и докторантите получават сертификати за участие, а научните доклади ще бъдат публикувани в сборник на ВУСИ.

ВУСИ провежда с участието на студенти от 4 страни международен форум за сигурността в глобалната цифрова среда

Висшето училище по сигурност и икономика провежда международен форум на тема „Сигурността на младите хора в глобалната цифрова среда – рискове и решения“. Участници в него са преподаватели и студенти от Международния славянски университет в Свети Николе (Северна Македония), от Университета по сигурност и мениджмънт в Кошице (Словакия), от Университет „Агора“ в Орадя (Румъния), от ИСМА в Рига (Латвия) и от ВУСИ. Събитието се осъществява в рамките на образователната мобилност по европейската програма „Еразъм+“.

„Темата за сигурността на младите хора в глобалната цифрова среда е изключително актуална в Европа и в света“ – каза в приветствието си при откриването президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов. „Важно е всички да си сверим часовника в опита, който сме постигнали в тази проблематика – как я разглеждаме както в учебния процес, така и в непосредствената ни действителност“ – посочи той. Проф. д.п.н. Манолов подчерта, че е дълбоко убеден, че форумът ще премине на много високо равнище и ще формулира полезни за всички научни изводи.

От своя страна председателя на Настоятелството Олга Манолова сподели, че настоящото събитие се провежда в град, който е на 8 хиляди години, и това е предпоставка за интересна и пълноценна работа на форума.

В изключително интензивната 5-дневна програма са включени научни разработки на преподаватели във ВУСИ, които разглеждат въпросите за регламентите на ЕС за изкуствения интелект, извличането на информация от открити източници, младежката безработица – риск за социалната сигурност, AI в прехода от индустрия 4.0 към индустрия 5.0, както и право на свобода и сигурност и законосъобразност на полицейското задържане.

„Чуждестранните колеги са очаровани от модерната сграда на ВУСИ“ – споделят Еразъм+ координатор Борис Зарков и председателят на Студентския съвет Маргарита Моллова. „Впечатлени са от електронното стрелбище и криминалистичната лаборатория. Това за тях е ново и иновативно“. Участниците във форума са се запознали също с активната дейност на Студентския съвет на ВУСИ, както и с негови представители.

С красив букет от червени рози студенти и администрация поздравиха председателя на Настоятелството на ВУСИ Олга Манолова по случай 8 март

Студентският съвет и администрацията на Висшето училище по сигурност и икономика зарадваха председателя на Настоятелството Олга Манолова с красив букет от червени рози и поздравителен адрес по повод Международния ден на жената 8 март.

В присъствието на президента на висшето училище проф. д.п.н. Георги Манолов, от името на цялата академична общност те споделиха:

„В този прекрасен ден изказваме своя респект и уважение за Вашия изключителен принос за устойчивото и възходящото развитие на Висшето училище по сигурност и икономика. Бъдете все така безспорен пример за дръзновение, професионализъм и целеустременост“.

Президентът на ВУСИ от своя страна поздрави дамите от академичната преподавателска и студентска общност с уважение към постиженията и приноса им в обществото, науката и образованието.

Приветствие на президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов по повод 8 март – Международен ден на жената

Скъпи дами от академичната преподавателска и студентска общност на Висшето училище по сигурност и икономика,

Международният празник на жената 8 март е символ на красотата и признателността. С изключителна искреност изразяваме своята благодарност към майката, към жената, към личността, която е винаги всеотдайно до нас.

Приемете в този прекрасен ден нашето уважение за Вашите изключителни постижения в обществото, науката и образованието.

Бъдете здрави, все така усмихнати и вдъхновени в осъществяването на всяко Ваше начинание.

Честит празник!

С уважение,

проф. д.п.н. Георги Манолов

/президент на ВУСИ/

ВУСИ обявява конкурс за студентска мобилност с цел практика по Еразъм+

Висшето училище по сигурност и икономика обявява конкурс за студентска мобилност с цел практика по програма „Еразъм+“ в Международния славянски университет в Свети Николе в Северна Македония.

Конкурсът е за следните позиции:

 • в администрация – офис работа с документи;
 • в книжарница – печатане, изработване на тетрадки и др.;
 • в кино (Kinoverzum) – продажба на билети, работа с Canva, оператор на филми.

Кандидатите трябва да изпратят трите си имена, факултетен номер и телефон за обратна връзка на имейл: erasmus@vusi.bg

Срок за кандидатстване до 5 април 2024 г.

Подробна информация: Еразъм офис, тел. 0882 392 736

ВУСИ поднесе венец по случай 3-ти март в Пловдив

Висше училище по сигурност и икономика участва в тържественото отбелязване на 3 март – националния празник на България, в Пловдив.

Председателят на Студентския съвет Маргарита Моллова заедно със своите колеги Мартин Тунов, Майкъл Боцманов, Росица Хамбарлийска, Марина Николова, Денис Динев, Арсени Коларов и Еразъм координатора Борис Зарков бяха част от официалното честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика, организирано от Община Пловдив по повод 146-та годишнина от Освобождението от османско владичество.

От името на ръководство и на цялата академична общност на висшето училище, те поднесоха венец на признателност и поклон пред подвига на героите, посветили живота си на свободата на отечеството.

Студентите на ВУСИ са убедени, че трябва да се пази народната памет и знание за съдбините на България в името на мира и справедливостта.

Дванадесетокласници в Стамболийски с огромно желание да посетят ВУСИ

Дванадесетокласниците от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски изявиха огромно желание да посетят ВУСИ в Дните на кариерата и отворените врати. Те задаваха многобройни въпроси близо два часа по време на присъствената презентация за вуза, представена им от председателя на Студентския съвет Маргарита Моллова.

Като възпитаник на стамболийското училище в часа с бившия си класен ръководител Красимира Грозданова, тя им вдъхна увереност, че мечтите за пълноценна кариера се сбъдват при информиран образователен избор. Председателят на студентската общност разказа за бакалавърските специалности в професионалните направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление, както и за прекрасната модерна база на висшето училище. Подчертавайки успехите на възпитаници на ВУСИ в община Стамболийски, тя сподели и за интересната дейност на Студентския съвет и за възможностите за придобиване на нови знания и приятелства и по линия на европейската образователна програма „Еразъм+“.

Заедно с нея бъдещите зрелостници разгледаха сайта и социалните мрежи на ВУСИ, запознаха се с процедурата по ранно записване с есе и онлайн кандидатстване в рамките на минута време и през мобилен телефон.

Те отбелязаха и Деня на розовата фланелка, като подкрепиха приятелството и толерантността в обществото ни.

Важна студентска среща във ВУСИ

Ангел Стойков бе на делово посещение във ВУСИ дни преди да бъде избран за председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). Той се срещна с председателя на Студентския съвет на висшето училище Маргарита Моллова.

Във фокуса на разговора между двамата бяха ключовите предизвикателства във висшето образование в Пловдив. Засегнат бе проблемът със студентските общежития и държавните стипендии, на които право би трябвало да имат и възпитаниците на частните висши училища.

По време на срещата се акцентира на важността на студентската равнопоставеност. Бе посочено, че всички студенти заслужават еднакви права и не трябва да бъдат пренебрегвани.

Студентската общност на ВУСИ е високо мотивирана и подготвена, заяви нейният председател пред дванадесетокласниците на СУ „Цар Симеон Велики“ в Пловдив

Председателят на Студентския съвет на ВУСИ Маргарита Моллова се включи в присъствената презентация за кандидатстудентската кампания 2024/2025 в СУ „Цар Симеон Велики“ в Пловдив. Тя заедно с мениджъра „Кандидатстудентски дейности“ Радослава Сенгалевич се срещна и разговаря с учениците от 12 клас.

По време на презентацията дванадесетокласниците от паралелката по софтуерни и хардуерни науки бяха запознати с качественото обучение в бакалавърските специалности в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление във вуза.

„В образованието за всеки е важна мотивацията, но във ВУСИ не само сме високо мотивирани, а и добре подготвени“ – сподели пред учениците Маргарита Моллова. Тя разказа, че във висшето училище студентите съчетават успешно времето за учене и с това за забавление.

Екипът покани бъдещите зрелостници да се запознаят на място с възможностите във ВУСИ в рамките на традиционните Дни на кариерата и на отворените врати. Отправена бе и благодарност към зам.-директора по учебна дейност Диана Бачева за любезното съдействие при организирането и провеждането на присъствената презентация на вуза.

Отлично представяне и нови приятелства за студентите на ВУСИ на международно обучение в Северна Македония

Студенти на Висшето училище по сигурност и икономика взеха активно участие в комбинираната интензивна програма „Отвъд слайдове и речи: стратегии за доставяне на мощна академична презентация“ в рамките на образователна мобилност по програма „Еразъм+“ в Северна Македония. Организатор и домакин на форума бе Международният славянски университет в Свети Николе в партньорство с ВУСИ, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Аксарайския университет в Турция. Програмата бе открита от проф. д-р Йордан Гьорчев – председател на Управителния съвет на МСУ.

Председателят на Студентския съвет на ВУСИ Маргарита Моллова и Христомир Бейков от специалността „Митническо разузнаване и разследване“, Елена Варийска и Христина Чавдарова от „Криминалистика“, Нели Шапкова от „Национална сигурност“, Тома Петров от „Киберсигурност“ и докторантът и Еразъм+ координатор Борис Зарков се представиха на високо ниво в събеседването с лекторите на презентационното академично обучение в лицето на проф. Джеф Кабили от Stanford Continuing Studies, проф. д-р Иван Ефремовски – декан на Факултета по правни науки на МСУ, доц. д-р Горица Поповска, докторантът Мартин Георгиев и докторантът и асистент Мартин Савевски.

Проф. Кабили и представителите на ВУСИ си партнираха по време на основната лекция по проекта на тема „Невербална комуникация: Силата на езика на тялото и гласът“. С активното участие на студентите станфордският преподавател презентира отделни акценти в доклада си.

По време на лекцията на проф. д-р Ефремовски, която се отнасяше до ефективното внедряване на презентации в съвременния метод на обучение, Маргарита Моллова и Борис Зарков се включиха със становище как да се задържи вниманието на участниците при подобно представяне.

Дали езикът на глухонемите е от съществено значение в кризисни ситуации в сферата на националната сигурност, разсъждаваха Христина Чавдарова и Маргарита Моллова при представянето на доклада на докторант Мартин Георгиев за езика на глухонемите.

По темата за значението на мотивацията и как да се мотивират студентите по време на обучението им, представена от доц. д-р Горица Поповска, студентският екип от ВУСИ направи презентацията „Какво ни мотивира?“.

Комбинираната интензивна програма включваше и доклада на асистент Мартин Савевски за онлайн обучението и за ефективните методи за задържане на вниманието върху компютъра в неглижирана среда извън университета.

Председателят на студентската общност на ВУСИ и Еразъм+ координатора на ВУСИ разговаряха също със София Радончик, оглавяваща студентската организация, и с Еразъм+ координатор на МСУ Виктория Велкова. Бяха набелязани общи цели и нови Еразъм проекти между студентските съвети на двата вуза.

В края на обучението си студентите разгледаха забележителните образци на архитектурата и изкуството в Скопие, Охрид, Битоля и Велес.

Студентският съвет на ВУСИ взе участие в Общото отчетно-изборно събрание на НПСС

Студентският съвет на ВУСИ взе участие в Общото отчетно-изборно събрание на Националното представителство на Студентските съвети (НПСС).

Заместник-председателят Мария Паула Делииванова и секретарят Георги Минков се включиха активно в дневния ред на форума, състоял се на 17 февруари в Националния студентски дом в София.

Общото отчетно-изборно събрание избра за свой председател Ангел Стойков. Той получи подкрепата на 44 висши училища в страната и застана начело след два мандата на Даниел Парушев.

По време на заседанието НПСС удостои с почетно отличие за изключителен принос към студентската младеж и всеотдайна работа доскорошния си председател.

ВУСИ почете паметта на Апостола на свободата

Студенти на Висшето училище по сигурност и икономика взеха участие във възпоменателното отбелязване на 151-годишнината от трагичната гибел на Васил Левски, организирано от Община Пловдив.

Членовете на Студентския съвет Надежда Джанкова, Росица Хамбарлийска, Денис Динев и Арсени Коларов поднесоха венец на признателност  от името на ръководството и на цялата академична общност на ВУСИ пред паметника на Апостола на свободата на централната алея на Бунарджика.

Наред с представители на държавни и местни институции, средни училища и обществени организации, представителите на висшето училище споделиха, че личността и делото на Васил Левски са нужният морален коректив, висока отговорност и светла надежда в днешното обезверено време.

Студентите на ВУСИ вече над две десетилетия  традиционно и последователно се включват в обществени инициативи и събития и заявяват респект и уважение към бележитите личности, дали живота си за свободата и благоденствието на България.

Благодаря на ръководството на ВУСИ, че подава ръка в живота на студентските семейства: казва майката на новородения Виктор

Роденият на 16 януари Виктор Иванов е второто бебе, което получава подкрепа от ръководството на Висшето училище по сигурност и икономика.  Той и неговото семейство са подпомогнати финансово по линия на благотворителната инициатива на ВУСИ в подкрепа на студентските семейства с новородени деца.

Майка на момченцето е първокурсничката от специалност „Киберсигурност“ Елена Петрова. Тя споделя своята признателност :  „Бих искала да благодаря на ръководството на Висшето училище по сигурност и икономика за благотворителната инициатива, която подпомага млади семейства с новородени. Това е прекрасен период, но и не лек за младите хора, които се борят сами в живота“. Елена допълва, че е горда, защото наред с това, че им осигурява едни от най-добрите преподаватели, висшето училище им подава ръка и в живота.

ВУСИ е първото висше училище в страната, което реализира подобна финансова подкрепа за своите възпитаници. При създаване на семейство те получават еднократно помощ от 1500 лв. и 1000 лв. новородено дете.

С прекрасни картички и празнично настроение отбеляза Студентският съвет 14 февруари във ВУСИ

Студентският съвет отбеляза традиционно с прекрасна инициатива 14 февруари във ВУСИ. По случай празника на лозарите и на влюбените председателят Маргарита Моллова заедно със колегите си от съвета подариха картички на президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов и на председателя на Настоятелството Олга Манолова. Студентите честитиха празника с много настроение също на колеги, преподаватели и администрация.

„Нека здравето и обичта са неизменна част от живота на всеки. И ако има нещо по-велико от любовта, нека и то да бъде ваше“ – пожелаха от Студентския съвет.

Проектът за картичката е на Маргарита Моллова, като за изготвянето на честитките й съдейства възпитаник на вуза. Празничните моменти запечата за поредна година с фотоапарата си Денис Динев от Студентския съвет.

Благотворителната инициатива на ВУСИ в подкрепа на студентските семейства с новородено бебе стартира с мъничката Рая

Стартира благотворителната инициатива на ВУСИ в подкрепа на студентските семейства с новородено бебе. Мъничката Рая и нейното семейство бяха зарадвани с финансово подпомагане от академичното ръководство на висшето училище.

Майка на момиченцето, родено на 4 декември 2023 година в Пловдив, е третокурсничката Гергана Сребрева. Тя учи криминалистика и избира ВУСИ, защото иска да се реализира пълноценно в системата на националната сигурност. „Към момента дори и държавата не осигурява такава помощ за новородените дечица“ – споделя студентката. „Поздравления за проф. д.п.н Георги Манолов и ВУСИ за инициативата в подкрепа на младите семейства. Предвид трудните времена и животът в България в момента, тази благотворителна инициатива е голяма помощ за всяко семейство“ – подчертава третокурсничката.

Припомняме, че президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов обяви поредната благотворителна инициатива по повод 20-годишнината на вуза, а именно, че студентите, които създадат семейство ще получат еднократно помощ по 1500 лв. и 1000 лв. за новородено бебе. По този начин ВУСИ стана първото висше училище в страната, което реализира такава социална помощ за младите студентски семейства.

Студентският съвет на ВУСИ участва в Общо събрание на НПСС

Студентският съвет на ВУСИ в лицето на своя председател Маргарита Моллова взе активно участие в Общо събрание на Националното представителство на студентските съвети (НПСС). То се проведе в края на миналата седмица в София и негов домакин бе УНСС.

„Обсъждахме актуални въпроси, позиции и партньорства“ – съобщи студентската председателка. Тя допълни, че проблемът с общежитията в Пловдив също е бил поставен като изключително съществен.

По време на заседанието са актуализирани правилата за провеждане на отчетно-изборно събрание на националното студентско представителство. Очаква се през месец февруари да има избор за нов председател за мандат 2024 – 2026, който ще поеме поста от настоящия Даниел Парушев.

Маргарита Моллова взе участие и в организираното от НПСС сертифицирано обучение. То представи темата за стреса и управлението на стреса и как да се преработват тревожните преживявания. Лектор бе д-р Ирена Соколова.

Председателят на Студентския съвет на ВУСИ взе участие в работна среща с кмета на Пловдив, посветена на проблемите със студентските общежития

Председателят на Студентския съвет на ВУСИ Маргарита Моллова взе участие в работна среща с кмета на Пловдив Костадин Димитров, посветена на проблемите със студентските общежития в началото на седмицата. Тя бе организирана от Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и неговия председател Даниел Парушев.

По време на разговора бе обсъден ремонтът на студентското общежитие „Димитър Благоев“. Целта е то да се използва от всички студенти, които учат в Пловдив. С решение на Народното събрание държавата ще отпусне 200 млн. лева за ремонти на студентските общежития, като 11 млн. лева са предназначени за града под тепетата.

Припомняме, че президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов неведнъж е заявявал, че студентите в частните висши училища също имат право на държавна стипендия и общежитие, тъй като в Закона за висшето образование никъде не е записано, че те се дават само на студенти, които учат в държавни висши училища и университети.

Студентският съвет на ВУСИ се включи в украсяването на коледната елха в Центъра за временно настаняване на лица и семейства

Студентският съвет на ВУСИ се включи в украсяването на коледната елха в Центъра за временно настаняване на лица и семейства в Пловдив. Студентите приготвиха вкусни курабийки и банички за празничните дни като част от коледно-новогодишните си благородни инициативи.

С много усмивки и настроение всички споделяха за радостта от емоционалната и вълнуваща среща.

Студентите благодариха на управителката Мирослава Гечева и на екипа, които ги запознаха с историята и потребителите в Центъра.

В кампанията на Студентския съвет на ВУСИ се включиха Лора Станчева – изпълнителен директор на „Балдаран Спринг“ АД, и  „МАГИ-03“ ЕООД. Обединени от стремежа си за обществена доброта заедно направиха благотворително дарение на изворна вода „Балдаран“.

Благородна инициатива на студентите на ВУСИ зарадва живеещите в Дом за възрастни хора в Пловдив в навечерието на празниците

Студентският съвет на ВУСИ зарадва с благородна инициатива живеещите в Дома за възрастни хора „Мари Дар“ в Пловдив. Студентите, подкрепени от ръководството на висшето училище, заедно със своя председател Маргарита Моллова гостуваха на възрастните хора и заедно приготвиха традиционни за коледно-новогодишните празници вкуснотии.

Всички с изключително вълнение се включиха в направата на баници, курабии, тутманик и питка. Удовлетвореността дойде и от споделените съкровени моменти от живота на възрастните хора. „Направихме си равносметка за опита на хората в Дома“ – каза студентският председател. „Емоционално и истинско бе преживяването ни тук. Благодарим на Мария Йорданова – собственик и социален работник на „Мари Дар“, за уюта по време на гостуването ни“ – сподели още Маргарита Моллова.

Студентите на ВУСИ подариха на всички в Дома специално изработени празнични картички с пожеланието вълшебството на Коледа да изпълни деня им с обич, радост и споделени моменти на щастие с близките им.

Благотворителните идеи и инициативи на Студентския съвет продължават и занапред. Целта е реализирането на успешна програма за обществена помощ, която студентите на ВУСИ устойчиво изграждат.

Председателката на Студентския съвет на ВУСИ се включи в националната конференция „Дигитални умения за дигиталното десетилетие”

Маргарита Моллова – председател на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика, се включи от името на студентската общност на вуза онлайн в националната конференция „Дигитални умения за дигиталното десетилетие”. Тя бе организирана от Министерството на труда и социалната политика и се проведе в края на миналата седмица в София.

 „В днешния свят, променен от дигиталната революция, дигиталните умения са ключът към успешна кариера и адаптация към бързо развиващия се пазар на труда“- споделя впечатленията си от форума Маргарита Моллова. „Включвайки цифрова грамотност, аналитични умения и способността за адаптация към нови технологии, те представляват основа за ефективна работа в цифровата икономика. Способността да се усвояват и прилагат нови технологии става все по-важна за работодателите, като изискванията към дигитални умения нарастват. Обученията и ресурсите за развитие на тези умения са от съществено значение за поддържане на конкурентоспособността в работния пазар. Гъвкавостта и готовността за постоянно учене и адаптация към промените са пътят към успеха в дигиталната ера“ – споделя още тя.

Инициативата се проведе в Европейската година на уменията. Основната цел на конференцията бе да провокира конструктивна дискусия между всички заинтересовани страни по отношение на дигиталната трансформация и нейното отражение върху пазара на труда, работните места и потребностите от умения. Събитието събра на едно място гледните точки на Европейската комисия, държавни институции, работодателски организации, синдикати, браншови организации, университети, младежки организации по отношение на предизвикателствата, породени от дигиталния преход и необходимостта от мерки и действия за успешно адаптиране и развитие на бизнеса и работната сила в новите условия.

Четвъртокурсниците на ВУСИ с интересни стажове

Четвъртокурсници на Висшето училище по сигурност и икономика в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление провеждат традиционно интересни стажове.

Студентите от специалностите по „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, „Криминалистика“ и „Противодействие на тероризма“ се запознават на практика със спецификите в Районния съд в Пловдив и атмосферата на съдебните заседания.

Интересни детайли в спедиторската дейност научават четвъртокурсници от „Стопанско управление“, „Счетоводство и контрол“, „Дигитален маркетинг“, „Икономика на туризма“, „Управление на софтуерните технологии“, „Управление на бизнес информационните технологии“, както и от „Митническо разузнаване и разследване“ във фирма „Униспед“ със съдействието на Йорданка Кляшева – председател на Стопанска асоциация – Пловдив.

ВУСИ съдейства оптимално за реализирането на практика на знанията и уменията на своите възпитаници още по време на обучението им. Студентските стажове са изключително полезни и запомнящи се.

ВУСИ удостои с благодарствена грамота полицейските служители, обучаващи следовите кучета в Пловдив

Висшето училище по сигурност и икономика удостои с благодарствена грамота група „04ВСК“ към Отдел „Охранителна полиция“  на Сектора „Специализирани полицейски сили“ в Пловдив. Тя бе връчена от името на президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов на ръководството на специализираната полицейска група от преподавателя и прокурор д-р Чавдар Грошев по време на демонстрация със следови кучета за студентите на вуза. Полицейските служители са отличени с признателност за успешната съвместна дейност при студентското обучение в областта на националната сигурност.

Председателят на Студентския съвет на ВУСИ Маргарита Моллова присъства на демонстрацията заедно със свои колеги. Тя сподели, че „уменията на полицейските кучета са впечатляващи и това им помага да се справят със сериозните предизвикателства и препятствия при различни казуси. Подготовката е постоянна както за полицаите, така и за обучените четириноги.“

Студентите поставиха и въпроси относно проблеми, свързани със защитата на животните и осигуряването на тяхното благополучие в работата им като полицейски помощници. Полицаите обясниха, че това включва правилната грижа за здравето и подготовката на четириногите, както и за изграждането на доверие между тях.

„Важно е да се подчертае, че полицейските кучета не са само инструменти в службата, но и част от екипа и семейството на полицаите“ – разказва още Маргарита Моллова. „Много сме впечатлени от дълбоката връзка между следовите кучета и полицаите и колко е важно този отбор да е сплотен.“

По време на мероприятието специално обучените четириноги демонстрираха откриване на наркотици и взривоопасни вещества. Те се включват и в залавянето на извършител на такъв вид престъпление в случай, че тръгне да бяга или напада полицейски служител.

Приветствие на президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов по повод 8 декември – Празник на българските студенти

Уважаеми студенти, преподаватели и колеги,

Приемете сърдечните ми поздравления по случай честването на 8 декември – Ден на студентското дръзновение, знание и мечти. Вече 120 години този празник е символ на силата на академизма, образователните традиции и градивната връзка между преподаватели и студенти.

Изразявам своята искрена признателност за високите постижения и покорените научни върхове вече 20 години от академична общност на ВУСИ. Те са най-достойният и силен наш пример за всеотдайността ни в името на просперитета на българското общество.

Уважаеми млади колеги,

Бъдете горди с уникалната възможност да се обучавате във висше училище, което задава собствени стандарти в професионалното обучение в направленията по национална сигурност, икономика и администрация и управление. Чрез придобитите знания и компетенции във ВУСИ имате изключителния шанс да изградите живота си такъв, какъвто го желаете. Да бъдете успешно реализирани и да сбъдвате мечтите си.

Пожелавам на цялата академична общност здраве, дръзновение и неизчерпаема енергия в справянето с предизвикателствата на времето!

Честит празник!

С уважение,

проф. д.п.н. Георги Манолов

/президент на ВУСИ/

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов получи множество поздравления и признания от България и чужбина за 65-годишния си юбилей

Президентът на Висшето училище по сигурност и икономика проф. д.п.н. Георги Манолов получи множество поздравителни адреси от България и чужбина за днешния си 65-годишен юбилей. Своята признателност и пожелания да продължава все така уверено по успешния си академичен и мениджърски път отправиха държавни и местни институции, бизнес и образователни структури и партньорски организации.

„Няма големи успехи и положителни резултати, ако нямаш зад себе си високопрофесионален екип – научен, преподавателски и административен“ – каза проф. д.п.н. Манолов по време на юбилейното празнично тържество във ВУСИ. „Всичко онова, което съм направил във висшето училище в продължение на 20 години, нямаше да бъде това, което е сега, ако екипът не влагаше максимално своите усилия. Това за мен винаги е била огромна мотивация, за да реализирам намеренията си и взетите решения от съответните ръководни органи на ВУСИ, за да можем да вървим напред“- сподели президентът на вуза и увери, че е носи непоклатим дух, енергия и актуални образователни цели, които има амбицията да реализира. Проф. д.п.н. Манолов подчерта, че ще направи всичко необходимо за четвъртвековния си юбилей ВУСИ да се трансформира в първия частен университет със спортен комплекс и общежитие в Пловдив.

 „С празнуването на 65-годишнината Ви идва време за възхищение към уникалния път, по който сте пътували през годините“ – посочи в специалния поздравителен адрес от името на Студентския съвет неговият председател Маргарита Моллова. „Това е време за поглед назад към богатия калейдоскоп от спомени и предизвикателства, които сте преодолели със сила, мъдрост и непоколебим дух“ – подчерта още тя.

От страна на високопрофесионалния преподавателски състав доц. д-р Руси Янев изрази благодарностите и пожеланията за успешното ръководене на ВУСИ и занапред.

Чудесната юбилейна торта във формата на академична книга с логото на ВУСИ концентрира пожеланията на всички към проф. д.п.н. Манолов за здраве, благоденствие и откриване на нови образователни хоризонти.

СПЕЦИАЛЕН ИНТЕРЕС НА ГИМНАЗИСТИТЕ ОТ ДУПНИЦА КЪМ КИБЕРСИГУРНОСТТА И КРИМИНАЛИСТИКАТА ВЪВ ВУСИ

Председателят и зам.-председателят на Студентския съвет на ВУСИ Маргарита Моллова и Мария Паула Делииванова се срещнаха в рамките на информационната кампания „Училището свърши, сега накъде?“ с гимназисти в Дупница. Заедно със своя колега Петър Костов от първи курс „Киберсигурност“ и инспектора „Кандидатстудентски дейности“ и Еразъм координатор Борис Зарков те разговаряха с бъдещите кандидат-студенти за актуалните възможности за обучение в разнообразните специалности в професионалните направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление на ВУСИ.

Представителите на висшето училище информираха бъдещите зрелостници, част от които проявиха специален интерес към професионалната подготовка по киберсигурност и криминалистика, също как могат още преди да са завършили средното си образование да кандидатстват и да се включат в ранното записване на пловдивския вуз.

Учениците се запознаха и с онлайн кандидатстването, както и с възможността за запазване на предпочитана от тях специалност. Те заявиха готовност да посетят ВУСИ в Дните на кариерата и на отворените врати, за да разгледат и модерната учебно-материална база на висшето училище, отговаряща на съвременните образователни стандарти.

Информационната кампания за университетите в България „Училището свърши, сега накъде?“ се организира традиционно от Ротаракт клуб Дупница.

Председателят на НПСС и новото ръководство на СС на ВУСИ проведоха делова среща

Председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Даниел Парушев и новото ръководство на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика в лицето на председателя Маргарита Моллова и зам.-председателя Мария Паула Делииванова проведоха делова среща.

Тя се състоя в рамките на тържествените чествания на 20-годишнината на висшето училище на 4 ноември. Бяха обсъдени актуални теми от студентския живот в България и предстоящи инициативи на студентите от пловдивския вуз.

По време на празничната кулминация с почетното участие на президента на страната Румен Радев ВУСИ получи грамота от Изпълнителния съвет на НПСС  по случай 20 години от основаването си за значим принос в утвърждаването на висшето образование и подкрепа на студентската активност сред младите хора в България.

ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА РУМЕН РАДЕВ ВРЪЧИ НА ПРОФ. ГЕОРГИ МАНОЛОВ ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА ПРЕЗИДЕНТА НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД 20-АТА ГОДИШНИНА НА ВУСИ И ДИПЛОМИРАНЕТО НА ВИПУСК 2023

Президентът Румен Радев взе участие в тържественото събрание по повод 20-ата годишнина на Висшето училище по сигурност и икономика и на връчването на дипломите на абсолвентите, завършили през 2023 г. образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър”. Сред уважилите събитието бяха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на община Пловдив Здравко Димитров, ректори и зам.-ректори на български и чуждестранни висши училища, представители на бизнеса и обществени организации.

„За мен е привилегия да бъда част от тази тържествена церемония“- каза държавният глава. „Истинско удоволствие е да бъда във висше учебно заведение с кратка, но изключително динамична история, с активна научна и приложна дейност, с високи амбиции и най-важното с талантливи преподаватели и студенти. Макар и създадено преди 20 години Вашето висше училище се утвърди като важно образователно средище със значение не само за региона на Пловдив и за страната, но е и с високо международно признание“ – отбеляза президентът Радев. Той благодари на ръководството и преподавателите на вуза, че създават увереност в младите хора от страната и чужбина да търсят именно тук адекватни знания и сигурна перспектива.

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на проф. д.п.н Манолов. Президентът на ВУСИ е отличен с държавното отличие по повод 20-годишнината от създаването на Висшето училище по сигурност и икономика, за основополагаща роля като ректор и президент за неговото развитие и утвърждаване в национален и международен план, както и за дългогодишен академичен и научен принос с високо значение за напредъка на висшето образование в България.

„Бъдете убеден, г-н Президент, че това отличие е още по-голям стимул за дейността на Висшето училище по сигурност и икономика“ – изрази от своя страна благодарността си проф. д.п.н. Георги Манолов и обяви поредна благотворителна инициатива на вуза, че от тази година студентите, които създадат семейство ще получат еднократно помощ по 1500 лв. и 1000 лв. за новородено бебе.

По време на тържествената церемония бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ВУСИ акад. проф. д.с.н. Димитър В. Димитров, а „Заслужил професор“ бе връчено на проф. д.ист.н. Трендафил Митев.

Първенец на випуск 2023 е Нонна Илиева от специалност „Стопанско управление“. От името на абсолвентите тя изрази своята признателност на ВУСИ и на всички преподаватели за качественото образование, което са получили. „Вашите усилия и отдаденост към  студентите са безценни. Благодарим Ви за всички възможности, които ни бяха предоставени по време на учебния ни път тук“.

Получените десетки поздравителни адреси от държавна и местна администрация, от наши и чуждестранни университети и партньори на ВУСИ допринесоха за тържествената атмосфера на събитието.

МАРГАРИТА МОЛЛОВА Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТУДЕНТСКИЯ СЪВЕТ НА ВУСИ

Маргарита Моллова, студентка 2-ри курс „Митническо разузнаване и разследване“, е новият председател на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика. Тя бе избрана по време на редовно отчетно-изборно събрание на съвета в края на месец октомври.

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов бе почетен гост на заседанието. Той поздрави новоизбраните ръководни представители на студентската общност и им пожела да увеличат постигнатите резултати, като ангажират още по-активно техните колеги в разнообразните научни, образователни и културни инициативи на висшето училище.

Събранието избра за зам.-председатели на Студентския съвет първокурсниците Мария Паула Делииванова от специалността „Бизнес мениджмънт“ и Теодора Костадинова от „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“. Георги Минков, студент в 1-ви курс специалност „Криминалистика“, стана секретар, а за зам.-секретар бе утвърдена първокурсничката по криминалистика Мирослава Николова.

Предишният председател Илиян Илиев получи благодарностите на своите колеги за приноса за реализирането на студентските инициативи по повод 20-годишния юбилей на ВУСИ.

ВУСИ ДА СТАНЕ УНИВЕРСИТЕТ, НАРЕКОХА ПЪРВОКУРСНИЦИТЕ НА СТАРТА НА НОВАТА 20-А АКАДЕМИЧНА ГОДИНА

Висшето училище по сигурност и икономика откри тържествено 20-атата си академична година. Първокурсници, студенти, преподаватели, ръководни представители на пловдивски вузове и на местната власт, на партньорски фирми и организации изпълниха до краен предел емблематичната 1-ва аудитория, носеща името на един от основателите на висшето училище проф. д.и.н. Тончо Трендафилов. Специален гост на събитието бе и почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо. Водещ на академичната церемония бе председателят на Настоятелството на вуза Олга Манолова.

Президентът и собственик на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов ги приветства с „Добре дошли на настоящата юбилейна церемония по откриването на учебната година във висшето училище, тъй като сме в навечерието на честването на 20 години от неговото създаване.“ Той се обърна специално към първокурсниците и ги увери, че тук техните мечти през следващите години на обучение като бакалаври и магистри ще бъдат превъплътени в реални постижения. „Нашата материално-техническа база, която е уникална по своето качество, съдържа всичко необходимо за висококачественото обучение, което ние осигуряваме в трите професионални направления по сигурност, икономика и администрация и управление. Вървим убедително напред като свързваме теорията с практиката и чрез модерните специализирани кабинети, в които се обучавате“ – подчерта президентът на висшето училище. Проф. д.п.н. Манолов акцентира, че преподаването също е на изключително качествено ниво и доказателство е почти 100-процентовата реализация на възпитаниците на ВУСИ. Това показва, подчерта той, че висшето училище се развива действително съобразно актуалните европейски образователни изисквания. „Ние даваме на съвременното общество високоподготвени, знаещи и можещи експерти. Целта ни е непрекъснато да издигаме равнището на българското висше образование и то да е повод за гордост навсякъде по света. Това означава, че дипломите ни не само се признават, а са на много високо равнище. Благодаря Ви, че гласувате доверие на Висшето училище по сигурност и икономика и бъдете сигурни, че не сте сбъркали. Не забравяйте, че оставаме приятели за цял живот“- посочи също проф. д.п.н. Манолов.

С тържествено слово към студентите се обърна и ректорът на вуза проф. д-р Йордан Бакалов. „Бъдете горди, че учите във ВУСИ. Бъдете уверени в изключителните възможности, които осигуряваме на нашите студенти. Затова съм убеден, че ще се дипломирате като възпитаници на Университет по сигурност и информационни технологии. Академичното ръководство работи и в тази посока, защото Пловдив трябва да има своя първи частен престижен университет“.

„ВУСИ е символ на всеотдайността, знанието и развитието“ – изрази благодарността и мечтите на своите колеги първокурсникът Никола Иванов от специалността „Национална сигурност“. „Чест е, че имаме възможността да се учим от Вас. Нека това да е един от многото успехи, които ни предстоят“ – пожела той, след като второкурсничката Пламена Ващенко от специалността „Криминалистика“ му предаде приетия от нея миналата година ключ на знанието. Тя се обърна към настоящия випуск първокурсници с думите: Да го носят с отговорност и чест и именно той да бъде ключът към професионалното им развитие.

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов връчи символично първата студентска книжка на първокурсничката с най-висок бал Емилия Сергиева от специалността „Криминалистика“.

Приветствие към академичната общност на ВУСИ произнесе и председателят на Студентския съвет Илиян Илиев.

Десетките поздравителни адреси, сред които от кмета на община Пловдив Здравко Димитров, способстваха за тържествената атмосфера на откриването. Празничността му бе украсена и с прекрасните изпълнения на Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова.

ВУСИ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЪЕДИНЕНИЕТО В ПЛОВДИВ

Висшето училище по сигурност и икономика участва в тържественото отбелязване на 138 години от присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. От името на ръководството и цялата академична общност на вуза бе поднесен венец пред паметника на Съединението в Пловдив.

Еразъм координаторът Борис Зарков и инспекторът в Учебен отдел Александрина Ганчева споделиха преклонението на ВУСИ пред подвига и саможертвата на съединистите в името на отечеството.

„Българската история е изтъкана от различни по своя характер събития, но от нас зависи да продължаваме да възпитаваме младото поколение в дух на съзидателност и градивност, на решителност и конструктивност“- казва в приветствието си по повод бележитата годишнина президентът на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов. Той подчертава, че „само така ще останем верни на заветите на апостолите на това велико родолюбиво дело и ще успяваме единни и целеустремени да реализираме общественозначимите каузи за благото на България“.

НОВОПРИЕТИТЕ ПЪРВОКУРСНИЦИ НА ВУСИ СА АМБИЦИОЗНИ И КРЕАТИВНИ, ЗАПИСВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

„Новоприетите първокурсници от випуска в юбилейната 20-а годишнина на ВУСИ са усмихнати, лъчезарни и като нас амбициозни“ – споделя впечатленията си второкурсничката Маргарита Моллова от динамичното си ежедневие в кандидатстудентския отдел на вуза. Студентката по митническо разузнаване и разследване посрещна заедно с мениджъра „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Борис Зарков и с колегата си Антон Колев от втори курс „Национална сигурност“  още едно от новите попълнения в редиците на студентската общност на висшето училище. Това е Милица Андонова, която ще бъде първи курс в  специалността „Дигитален маркетинг“ и ще усвоява професионални знания и умения на високо академично ниво.

Кандидатстудентската кампания преминава при изключителен интерес към актуалните бакалавърски и магистърски програми на ВУСИ и записването продължава. „Студентският съвет на вуза приема с радост нови идеи и желаещи да се включат в неговата дейност, очакваме Ви“ – приканва новите първокурсници Маги. Тя участва в дейността на ръководния орган на студентската общност още от самото начало на обучението си тук. Затова им разказва, че студентската активност и креативност са изключително ценени от ръководството на вуза в лицето на президента проф. д.п.н. Георги Манолов и от цялата академична общност.

Маги и Антон отбелязват с гордост на всеки първокурсник за безапелационен успех на ВУСИ, получило най-високата си институционална оценка досега 9,08 при максимална 10 и отново максимална 6-годишна акредитация в съответствие със Закона за висшето образование. „Това ни дава хоризонт за нови възможности и покоряване на следващите по-високи върхове“ – подчертават студентите.

ПРЕЗ ЛЯТОТО СТУДЕНТИТЕ НА ВУСИ ПЪТУВАТ ДО КРАСИВИ МЕСТА, РАЗКАЗВАТ ЗА УСПЕХИТЕ СИ И СЕ СРЕЩАТ С НОВИТЕ ПЪРВОКУРСНИЦИ

Второкурсниците Маргарита Моллова от специалността „Митническо разузнаване и разследване“ и Антон Колев от „Национална сигурност“ с усмивка посрещат и разговарят със записали се първокурсници за новата учебна 2023/24 година във Висшето училище по сигурност и икономика. Записването тече активно и приетите студенти всекидневно изпълват с много настроение предпочитания пловдивски вуз.

Маги, която е член и на Студентския съвет на вуза, споделя с тях своите впечатления от интересния живот на академичната общност тук. Студентката не скрива задоволството си, че мнозина са избрали да учат именно в професионалното направление по национална сигурност, в което е и тя. Затова им разказва за изключителните професионалисти, които преподават тук и обогатяват лекциите си с изобилие от примери от кариерата си в системата на МВР.

Антон е радостен от факта, че има първокурсници от цялата страна и в професионалните направления по икономика и по администрация и управление. Така той актуализира своевременно в статистиката на записалите още нови места, от които те идват да учат тук.

Маги и Антон се включиха с много желание в работата на Кандидатстудентския отдел на ВУСИ. Те координираха с академичното ръководство в лицето на проф. д.п.н. Георги Манолов също графика за пътуванията си до различни места в страната и поеха на път с брандираната кола на вуза.

Велико Търново, Асеновград, Варна, Бургас и още много са все интересните места, които посещават. Срещат се с хора от различни възрасти и националности и споделят за това, че човек трябва да се образова качествено непрекъснато, за да сбъдва мечтите си. ВУСИ дава възможност именно за това – високи доходи и сигурна кариера.

ПЕТЪР СТОЕВ, СТУДЕНТ ВЪВ ВУСИ: С ПРЕКРАСНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ СЪМ ОТ СТУДЕНТСКАТА ПРАКТИКА

„Студентската практика ми даде нови знания и ме обогати с прекрасни впечатления“ – споделя Петър Стоев, който учи магистратура по специалността „Управление на човешките ресурси“ във ВУСИ.

Той разказва, че е провел практическото си обучение в консултантската кантора „Скорпион Инс“ ООД – гр.Пловдив, с която висшето училище има сключен договор за сътрудничество. Практиката се реализира по проект BG05M20P001-2.013-0001 „Студентски практики – Фаза 2“.

„Благодаря за подкрепата и на проф. д-р Нели Бенчева при реализацията на практическото ми обучение“ – подчертава Петър Стоев.

То се е осъществило с помощта и под контрола на специалист от обучаващата организация и при наставничеството на преподавателя от висшето училище.

Студентът е удовлетворен от следването си във ВУСИ и е уверен в успехите в професионалната си реализация.

В КАЛОФЕР ВУСИ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ В ПАМЕТ НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА РОДИНАТА

В Калофер представители на ВУСИ се преклониха пред героичния подвиг на Христо Ботев и на всички, загинали за свободата на България.

Директорът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Ани Хосен и мениджърът КСД Илина Георгиев заедно със зам.-председателя Христина Чавдарова и секретаря на Студентския съвет на вуза Денис Динев поднесоха венец на поклон и признателност на паметника на Христо Ботев на мемориалния комплекс в града.

След това те се срещнаха с кмета на Калофер Румен Стоянов и му връчиха специален адрес по повод 147 години безсмъртие на великия поет революционер от президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов. В него се казва:

„На 2 юни българският народ отдава почит на гениалния поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на отечеството. Ние се прекланяме пред величавия им подвиг, защото те са ярък пример за саможертвата и посвещението в името на България.

Завинаги са останали в паметта на народа ни Ботевите думи, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”. Помним и никога не трябва да забравяме делата на героичните ни предци. Те са пътеводната светлина в нашите действия в името на доброто на България.

В необикновена си книга “Христо Ботйов. Опит за биография” Захарий Стоянов пише: ” Христо Ботйов,… е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи. Българският народ мъдро му отреди челно място в националния пантеон сред малцината достойни да бъдат равни на Апостола на българската свобода Васил Левски“.

За правдата и за избора на свобода Христо Ботев говори с пламенно вдъхновение в безсмъртните си творби. Наш дълг е да съхраним и предаваме на бъдещите поколения Ботевите завети като опора и упование за развитието на отечеството.

Поклон пред паметта на героите!“.

ВУСИ СЕ ВКЛЮЧИ В ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ ЗА 24 МАЙ В ПЛОВДИВ

Висшето училище по сигурност и икономика взе участие в празничното отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организирано от Община Пловдив.

Представители на Студентския съвет на вуза се включиха в честването на делото на двамата равноапостоли и техните ученици на пл. „11 май“ пред Хуманитарната гимназия.

От името на ръководството, на преподавателите и на студентите на висшето училище, те поднесоха венец на поклон и благодарност пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

След което се присъединиха към традиционното празнично шествие с участието на ръководни представители на държавни и местни институции, на Българската православна църква, на пловдивските училища и на много граждани.

„Продължаваме да изразяваме признателността на студентите на ВУСИ към бележитите личности с безспорен принос за развитието на България и да я съхраняваме в прекрасни фотографии заедно с колегата Денис Динев. Те ще бъдат включени в студентска фотоизложба, посветена на предстоящата 20-годишнина на висшето училище през месец ноември“ – сподели председателят на Студентския съвет Илиян Илиев.

ВУСИ ИЗДАДЕ СБОРНИК С ДОКЛАДИ ОТ СТУДЕНТСКАТА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ“

Висшето училище по сигурност и икономика издаде сборник с доклади от студентската кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред българската национална сигурност“. Тя бе организирана по инициатива на Студентския съвет по повод предстоящата 20-годишнина от създаването на вуза и се проведе на 11 април.

В конференцията взеха участие бакалаври и магистри от професионално направление „Национална сигурност“. Те представиха изключително интересни и задълбочени доклади и бяха приветствани за упорития труд от своите академични преподаватели.

В речта си при откриването на студентския форум президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов заяви: „Радостен съм, че нашите възпитаници са поели тази отговорност да разчепкат проблематиката за националната сигурност, защото не са много проявите от всякакво естество, които да разглеждат такава съществена проблемна ос. Кръглата маса има за цел да разгледа какво представлява националната сигурност, да очертае ситуацията, да постави онези проблеми, които могат да бъдат решени в контекста на сегашната международна и вътрешна ситуация в страната, да даде някакви параметри на развитие“.

От своя страна от Студентския съвет заявиха, че Висшето училище по сигурност и икономика има категорична водеща роля за Пловдив, региона и страната в професионално направление „Национална сигурност“ и стои все така убедително по отношение на реализацията на пазара на труда. По време на състоялата се ползотворна научна дискусия студентите изразиха благодарността си за изключително високото академично ниво на обучение във ВУСИ и подкрепата, която получават от ръководството на вуза за научните си инициативи.

Сборникът е дело на Издателски комплекс ВУСИ. Студентското научно издание можете да свалите от тук.

Алеята на ВУСИ събра заедно абсолвенти и чуждестранни преподаватели в традиционното засаждане на фиданки по повод Деня на Земята

За трета поредна година Студентският съвет и абсолвенти от випуск 2023 засадиха дръвчета в Алеята на Висшето училище по сигурност и икономика по повод Деня на Земята. В инициативата, подкрепена от ръководството на вуза, се включиха традиционно от кметството на район „Южен“ и преподаватели от турския университет Чанкири Каратекин.

„В чест и на предстоящия 20-годишен юбилей на ВУСИ избрахме да посадим 5 млади фиданки ясен, защото той е символ на живота, на съзиданието и духовното развитие“ – сподели председателят на Студентския съвет Илиян Илиев. Заедно с колегите си той апелира обществото да бъде по-отговорно към околната среда и да я опазва по всеки възможен начин, защото така хората се учат да бъдат добри един към друг и да си помагат.

„Подкрепяме всеотдайно каузата на нашите студенти за един по-чист свят“ – каза председателят на Настоятелството на ВУСИ Олга Манолова. Тя подчерта, че така се създава своеобразната връзка между отделните випуски и всеки дава своя принос за просперитета на вуза и обществото.

„Имаме нужда от дървета за следващите поколения, затова искрено се радвам на Вашата инициатива“ – сподели турският преподавател доц. Серкан Юнал, който заедно с колегата си доц. Зекайи Кая е на делова визита по програма Еразъм+ във ВУСИ. По думите им по този начин студентите вършат чудесно дело, защото създават повече зелени площи в страната. „Това е и вид образование, за което благодарим на ръководството на вуза и на кметството. Човек се научава, като прилага това, което е научил. Ако не го прилага, не може да го усвои в дълбочина“ – подчертаха те.

Рамо до рамо отново със студентите бе зам.-кметът на район „Южен“ доц. Атанаска Тунтова, възпитаник също на вуза. Тя им благодари за искреността и всеотдайността в грижата за озеленяването на района.

По традиция инициативата завърши с обща снимка и увереността на абсолвентите, че Алеята на ВУСИ е доказателство за силата на академичния дух и за активната и сплотена студентска общност и те винаги са част от нейното развитие.

Зам.-кметът на община Пловдив Георги Титюков презентира конкурса за най-добър млад предприемач пред студентите на ВУСИ

Зам.-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” на община Пловдив Георги Титюков презентира 15-ото издание на конкурса „Най-добър млад предприемач на гр.Пловдив“ пред студентите на ВУСИ. В надпреварата могат да участват български граждани на възраст от 18 до 35 години и да са с постоянен или настоящ адрес на територията на гр. Пловдив.

В изискванията се включва подготовката на бизнес план до 25 страници. Той се оценява  от комисия, съставена от външни експерти, академични преподаватели, представители на студентските съвети, журналисти и представители на общинската администрация. Те оценяват работите на участниците в два етапа и определят четирите най-добри бизнес плана по различни критерии за оценка. В бизнес плана трябва да има реализъм на изпълнение. Няма условие участникът да има регистрирана фирма, той може да се представи като физическо лице.

Община Пловдив осигурява паричните награди. Първата е 10 хиляди лева, втората – 6 хиляди и има две трети по три хиляди лева. При решение да участват група лица заедно, трябва да се знае, че наградата се изплаща срещу лична карта.

ВУСИ участва от самото начало в престижното събитие, като дава награда за най-млад участник в конкурса и се включва чрез председателя на Студентския си съвет в комисията по оценяване. По думите на зам.-кметът Титюков имало е доста интересни и екзотични участници. Техният брой се е движел в годините между 25 и 43.

Крайният срок за кандидатстване в 15-ото поредно издание е до 28 април. Документите се подават в деловодството на община Пловдив на пл.„Стефан Стамболов“ № 1.

Студентите на ВУСИ представиха задълбочени разработки по време на кръглата маса за съвременните предизвикателства пред националната ни сигурност

Изключително интересни и задълбочени доклади представиха студенти на Висшето училище по сигурност и икономика по време на кръглата маса на тема „Съвременните предизвикателства пред българската национална сигурност“. Тя бе организирана от Студентския съвет по повод предстоящата 20-годишнина от създаването на вуза и се проведе в седмицата преди Великденските празници.

„Радостен съм, че нашите възпитаници са поели тази отговорност да разчепкат проблематиката за националната сигурност, защото не са много проявите от всякакво естество, които да разглеждат такава съществена проблемна ос“ – каза президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов при откриването на форума в присъствието на студенти от различни курсове и преподаватели. „Кръглата маса има за цел да разгледа какво представлява националната сигурност, да очертае ситуацията, да постави онези проблеми, които могат да бъдат решени в контекста на сегашната международна и вътрешна ситуация в страната, да даде някакви параметри на развитие“- посочи още проф. д.п.н. Манолов. Той обясни, че „от политологична гледна точка ние влизаме в историята на Европа с факта, че за две години България е правила пет последователни парламентарни вота, може би ще има и шести. Това е прецедент в следвоенната европейска политическа история. Много е съществено, че нашият Студентски съвет, под вещото ръководство на преподавателите, се е ангажирал с една такава тематика. Това е глобална тематика с редица измерения. Те могат да се групират в две части. Едните са вътрешните проблеми. Първият, който виси като Дамоклев меч над националната сигурност, е бедността. Вторият – недоброто развитие на икономиката. Третият – слабата работа на държавните институции, те функционират напълно формално. Четвъртият – отбраната, защото ние не се грижим за собствената си отбранителна способност, независимо, че сме членове на НАТО“. Според проф. д.п.н. Манолов другата група проблеми са външните: „Започваме с Руско-украинската война. Тази прословута война, която е на 300 километра от нас, е една голяма опасност. И тук нямаме единна политика, което води до отслабване на способността на институциите да вземат адекватни решения. Вторият проблем е Европейският съюз. С неговите действия и бездействия допринася за задълбочаване на конфликтите и в Европа, и с държавите членки, и с Русия. Като наддържавна институция ЕС е в едно от най-слабите си развития – не приема закони, има корупция. Той трябва да се реформира, за да може да има адекватни решения в сферата на сигурността, защото оттам идват неговите икономическите заложби, които дават възможност на страните членки да се развиват. Нереформирането на ЕС представлява някаква заплаха и за сигурността на държавите. Когато го няма това единство, когато я няма тази справедливост и диференцираното разпределение на всичките ресурси, с които той борави, сигурността олеква. Трябва да споменем и НАТО, той е главният гарант за националната ни сигурност. Трябва да има промяна в основния договор по отношение на плащането на 2% вноска, които са за всичките държави. Тези два процента се отразяват по един начин в Германия и по друг на икономическото развитие на България, ние се задъхваме. Трябва да се търси някаква мяра, защото ние имаме нужда от превъоръжаване и трябва и да ни помагат“.

Президентът на ВУСИ посочи, че България няма доктрина за национална сигурност и трябва да бъде изработена такава, но да бъде реалистична и обективна и да се гласува в парламента. По думите му, тя трябва да има статут близък до този на закон и да се знае, че който и да е на власт, ще се отделят съответните проценти за националната сигурност. „Сега всеки си прави, каквото си иска, а в ЕС има приемственост. Много неща трябва да се направят. В България към момента липсва и висококачествен политически елит. Той е формален и не е национално отговорен, той е егоистичен. Трябва да има поява на нови лидери, на хора с визия и със стратегия за развитието на страната. Хора, които слагат националното пред личното. Има такива хора у нас, но те трябва да се търсят. Сегашният национален политически елит е изчерпан. Това трябва да се обсъжда, за да се намери най-добрият вариант за настоящата ситуация, която е много тежка. Това са сериозни проблеми, които са в темата на студентската кръгла маса. Дерзайте, пожелавам успех“ – подчерта проф. д.п.н. Георги Манолов.

От своя страна доц. д-р Снежана Димитрова, декан на Факултета по национална сигурност и обществен ред, също поздрави студентите за положения труд. „Националната сигурност датира от създаването на държавите, т.е от древни времена и няма скоро да изчезне“ – каза тя, като посочи, че научното изследване е съществена част от тяхното обучение във ВУСИ.

Модератори на събитието бяха председателят на Студентския съвет Илиян Илиев и зам.-председателят Христина Чавдарова.

„България все още се бори с множество проблеми, които засягат нейната национална сигурност“- посочи Емануела Енева, студент „Митническо разследване и разузнаване“, в доклада си „Текущо състояние на българската национална сигурност и национални интереси“. Според нея един от най-сериозните проблеми е корупцията. „Корупцията е широко разпространена във всички сфери на обществото и нарушава правилното функциониране на държавните институции. Това може да доведе до уязвимост на държавата към външни и вътрешни заплахи“. Борбата с тероризма, с контрола на миграцията и бежанските потоци, както и предизвикателствата пред киберсигурността на държавата са другите откроени от Енева проблеми.

Борис Зарков, магистър „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, разгледа състоянието и процеса на нелегалната и легалната миграция, която се развива след пандемията Ковид-19. В доклада си на тема „Легална и нелегална миграция и трафик като риск за българската национална сигурност“ той засегна също легалната и нелегалната миграция от Украйна по посока България и Европейския съюз, последици и състояние, както и миграцията от Близкия Изток, Африка и другите страни, които поддържат този миграционен поток още от преди пандемията. Зарков посочи и проблемите на България в ролята си на граница с Турция и вход към Европейския съюз.

„Заплахата от трафика на хора представлява комплексно явление, което предполага разглеждането си като предмет не на една наука“- коментира в научната си разработка „Трафикът на хора като заплаха за българската национална сигурност днес“ Христина Чавдарова, студент „Криминалистика“. Тя разгледа явлението от гледна точка на социологията, заедно с три фактора, които имат принос към развитието на проблема. Като бе посочена и ролята на българските закони и мерки за пострадали.

„Рискове за националната сигурност, произтичащи от организираната престъпност“ бе темата на доклада на Стефка Бангова, магистър „Противодействие на тероризма“. „Организираната престъпност е интересен аспект от сигурността на вътрешния ред във всяка една държава“ – посочва тя и анализира, че организираната престъпност се характеризира с устойчивост и една постоянна динамика на развитие на процеса. В България се наблюдава тенденция на постоянно покачване на нивата на организирана престъпност  през последните тридесет години. „Това може да бъде обяснено с тежкото социално състояние и комплексна криза, която изпитва българският народ. Трудният живот на българите, тежкото икономическо и финансово състояние на зависимост, демографските проблеми, неустойчивата демокрация и въобще вътрешното политическото развитие на страната, която все още извървява своя преход от постсоциализъм към демокрация са малко от огромното количество криминогенни фактори, обуславящи тенденции в организираната престъпност“ – подчерта Бангова.

Киберсигурността в системата за национална сигурност на България разгледа в доклада си Илиян Илиев, студент „Киберсигурност“. Той запозна с основните определения, дадени ни от законодателя, както и посочи какво представляват кибервойната и кибероръжията. Илиев подчерта, че трябва добре да се наблюдават учебните заведения обучаващи бъдещи специалисти в професионалните направления:  информатика и компютърни науки, национална сигурност,  военно дело. При идентифицирането на такъв тип кадри, незабавно трябва да започнат действия по привличането им за работа в съответната служба, като трябва да се наглеждат и тези, които вече практикуват в областта.

В изключително интересното пленарно заседание на кръглата маса бяха включени и докладите за „Съвременните предизвикателства  пред българската национална сигурност“ на Цветелина Колева, студент „Национална сигурност“, за „Възникване и развитие на митническото законодателство. Митническа територия и митническа граница“ на Маргарита Моллова, студент „Криминалистика“, и за „Следствията на Втората световна война в контекста на националната сигурност днес  – ООН“ на Мартин Тунов, студент „Митническо разследване и разузнаване“.

По време на форума бе реализирана и ползотворна научна дискусия. Студентите получават сертификати за участие, а докладите ще бъдат издадени.

Студентският съвет на ВУСИ организира кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред българската национална сигурност“

Студентският съвет на ВУСИ организира кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред българската национална сигурност“. Форумът ще се проведе на 11 април (вторник) 2023 година от 12 часа в Заседателна зала в сградата на ВУСИ в Пловдив на бул. „Кукленско шосе“ № 13.

Участвайте! Включете се с доклад или коментар по темата!

Очакваме Ви!

ИЛИЯН ИЛИЕВ ОТ ВУСИ ЗАПОЧНА ОБУЧЕНИЕТО СИ ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+ В БЪРНО

Председателят на Студентския съвет на ВУСИ Илиян Илиев започна обучението си по програма Еразъм+ в Университета по отбрана в чешкия град Бърно.

25 чуждестранни студенти от България, Румъния, Австрия и Словакия вземат участие в стартиралия в началото на седмицата международен семестър. Илиян Илиев, който е втори курс „Киберсигурност“, през следващите четири месеца ще изучава предмети като ресурси за отбрана, избрани икономически и финансови рискове, аспекти на сигурността на международните отношения, подривни заплахи, оперативни изследвания.

По време на обучението му в Бърно, временно изпълняващ длъжността председател на Студентския съвет е зам.-председателят Христина Чавдарова.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ВЗЕ АКТИВНО УЧАСТИЕ В ОНЛАЙН КАФЕНЕТО „ВРЕМЕ Е ЗА ЪПДЕЙТ“ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Председателят на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика Илиян Илиев и зам.-председателят Христина Чавдарова взеха участие в онлайн кафенето „Време е за ъпдейт“. То се проведе на 23 март  и постави началото на националната кампания на Министерството на труда и социалната политика, която е част от Европейската година на уменията. В него се включиха над 71 представители на студентски съвети и кариерни центрове на вузове в страната.

Зам.-министърът Наталия Ефремова откри събитието с думите, че темата за ученето през целия живот е водеща за министерството и по нея предстоят редица инициативи. Целта е да бъдат осигурени възможности за младите хора за стажове, обучения и намиране на първа работа.  “Има много млади хора, които са обезкуражени, нямат вяра, самочувствие и знания. Надявам се и с Ваша помощ да успеем да мобилизираме голяма част от тях, за да са активни на пазара на труда, да живеят по-добър живот и да реализират мечтите си” – подчерта тя.

По време на онлайн кафенето бе представено проучването на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите от работна сила и какви умения за работа търси бизнесът. Зам.-изпълнителният й директор Кремена Калчева открои, че сред тях са самоконтрол, дисциплина, гъвкавост, адаптивност, инициативност и работа под напрежение. Тя посочи, че в периода 2025 – 2027 г. се очаква на пазара на труда да има търсене на над 123 000 специалисти с висше образование.

Модератор на форума бе главният директор и ръководител на Управляващия орган на Програма “Развитие на човешките ресурси” към Министерство на труда и социалната политика Цветан Спасов.

Студентският съвет на ВУСИ взе активно участие в състоялата се дискусия за предизвикателствата пред младите хора по пътя към професионалната реализация и какво ги мотивира да търсят работа по специалността си още докато следват висше образование. „Ние сме доста мотивирани, тъй като в нашето висше училище се обучават кадри от сферата на сигурността, икономиката, администрацията и управлението“ – отбеляза председателят Илиян Илиев. „Нашето висше училище има меморандуми за сътрудничество с бизнес и с образователни  структури, като редовно се организират и майсторски класове. Всичко това подпомага и стимулира подготовката на студентите на ВУСИ в тяхната професионална реализация“- подчерта той.

Националната кампания под надслов „Време е за ъпдейт“ се провежда по Програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика.

СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ АКТИВНАТА СТУДЕНТСКА ОБЩНОСТ НА ВУСИ, ПРИЗОВА НЕЙНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ ИЛИЯН ИЛИЕВ НА МЯСТО ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ В КАРЛОВО И СОПОТ

Пет професионални гимназии и средни училища в Сопот и Карлово посети екип на Висшето училище по сигурност и икономика на 17 март. Помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров, мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Илина Георгиева и председателят на Студентския съвет Илиян Илиев представиха възможностите за изключително качественото обучение на европейско ниво в престижния пловдивския вуз в карловските СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов“ и ПГ „Евлогий и Христо Георгиеви“ и в сопотските ПГ „Ген. Владимир Заимов“ и СУ „Иван Вазов“.

По време на присъствените презентации пред заимовци и възпитаниците на карловската гимназия, помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров детайлно разказа за разнообразието от бакалавърски и магистърски специалности в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление. Той ги запозна с модерната база и атрактивни тематични кабинети и компютърни зали. Интерес сред дванадесетокласниците предизвика и съвременното електронно стрелбище на ВУСИ.

Мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Илина Георгиева им обясни процедурата по кандидатстване и възможността за ранно записване, чрез което могат да си запазят предпочитана от тях специалност. Тя им представи необходимите документи за кандидатстване и възможностите за подаването им онлайн.

„При нас е изключително интересно, студентската ни общност е много идейна и организирана“ – им сподели нейният председател Илиян Илиев. „Включваме се в различни обществени, социални и културни инициативи и събития. Имаме разбирането и подкрепата на ръководството на ВУСИ“- разказа той и ги призова „Станете част от нас и ще се убедите сами в отличните перспективи за професионална реализация. Самият аз ще бъда през следващите месеци на обучение по специалността си в чуждестранен университет. На мое място може да бъде всеки един от вас“. В заключение Илиян Илиев подчерта, че Студентският съвет на висшето училище е с ключово присъствие и в дейността на Националното представителство на студентските съвети в България.

Екипът на ВУСИ благодари на директорите и зам.-директорите на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ и СУ „Васил Левски“ за оказаното съдействие при реализиране на присъствената презентация на вуза.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ С КРАСИВИ КАРТИЧКИ И ЧЕРВЕНИ РОЗИ ПО ПОВОД 8 МАРТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО ОЛГА МАНОЛОВА И ДАМИТЕ ОТ СТУДЕНТСКАТА И АДМИНИСТРАТИВНАТА ОБЩНОСТ

Студентският съвет на ВУСИ продължава да радва със своята креативност. По случай 8 март – Международния ден на жената, председателят Илиян Илиев заедно със секретаря Христина Чавдарова и членовете Емануела Енева и Денис Динев от съвета подариха картички и красиви червени рози на председателя на Настоятелството Олга Манолова, студентките, които имаха лекции днес, и дамите от администрацията.

„Стремежът ни е да съхраняваме и развиваме традициите във висшето училище, в което уважението и достойнството са ключови морални ценности“ – сподели Илиян Илиев. Заедно с колегите му обсъждат коя е най-подходящата инициатива за дадено събитие и я осъществяват с много желание.

Така и днес избират да зарадват с червена роза, защото тя е символ на уважението и искреността, и се спират на собствена идея за дизайна на поздравителната картичка, с която пожелават на дамите да бъдат себе си и да са все така вдъхновени и прекрасни. В изработката на чудесните картички съдействие им оказва Издателският комплекс на вуза.

Водещата фотографска роля на празника бе на Емануела Енева, чиито снимки заедно с тези на нейните колеги ще бъдат част от студентска фотоизложба, посветена на празничния 20-годишен юбилей на висшето училище на 4 ноември.

Председателят и секретарят на Студентския съвет взеха участие в церемонията „Студент на годината – 2022“

Председателят на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика Илиян Илиев и секретарят Христина Чавдарова взеха участие в церемонията „Студент на годината – 2022“. Тя бе организирана от Националното представителство на студентските съвети и се проведе на 2 март в УНСС. Събитието бе под патронажа на президента Румен Радев.

„Изключителна чест бе отправената покана към студентската общност на ВУСИ да бъдем част от тържественото събитие“ – сподели Илиян Илиев. „Разговаряхме с колеги от висшите учебни заведения в страната по актуални теми и коментирахме възможности за реализация на различни инициативи.

Заедно с Христина Чавдарова представихме градивната студентската атмосфера във ВУСИ и цялостната подкрепа, която получаваме от президента проф. д.п.н. Георги Манолов и академичното ръководство“- разказа за сайта и вестника на вуза председателят на Студентския съвет.

Той увери, че заедно с колегите си ще продължат да работят за популяризирането и насърчаването на постиженията на възпитаниците на ВУСИ и за развитието и утвърждаването на студентското самоуправление.

ВУСИ С МОДЕРНА ИДЕЯ В КАМПАНИЯТА: КВАЛИТЕТЕН ПРЕПОДАВАТЕЛ И УСПЕШЕН СТУДЕНТ ЗАЕДНО ПРЕДСТАВЯТ ЗНАНИЯ И ОПИТ ПРЕД РЪКОВОДСТВОТО И ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ В ПГ „ЦАР ИВАН АСЕН II” В АСЕНОВГРАД

Екип на Висшето училище по сигурност и икономика бе на делова визита в ПГ „Цар Иван Асен II” в Асеновград. Преподавателят в авторитетния пловдивски вуз доц. д-р Руси Янев, когото академичните среди помнят и като ректор на Академията на МВР, помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров, мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Илина Георгиева и председателят на Студентския съвет Илиян Илиев разговаряха с директора Йордан Диков и дванадесетокласниците на престижното училище.

Срещата бе изпълнена с важна информация за висококачественото образование във ВУСИ с разнообразието от бакалавърски и магистърски специалности в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление.

Бъдещите зрелостници бяха силно заинтересовани от знанията и опита, които им представиха доц. д-р Янев и Илиян Илиев. Директно от висококвалитетния професионалист те научаваха как от теорията се преминава към практиката, как от личната сигурност се отива към националната, както и за същността на организираната престъпност и наркотрафика. Председателят на Студентския съвет, който следва киберсигурност, им разказа за възможността като възпитаници на ВУСИ да изучават специалността си по Еразъм в чуждестранни университети, каквато той има в близко време. Сподели им, че Съветът е добре организиран и работещ екип, който защитава интересите на студентите във вуза както на национално, така и на международно ниво, и ги насърчи с откровението: „Ще се радвам да ви видя като част от нас!“

Как могат да кандидатстват още сега преди да са завършили средното си образование и да се включат в ранното записване във висшето училище, им обясни мениджърът КСД Илина Георгиева. Тя ги запозна и с онлайн кандидатстването, което се прави и през мобилен телефон, с възможност за запазване на предпочитана от тях специалност.

Помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров им описа модерната база на ВУСИ, която отговаря на съвременните стандарти за престижен образователен и научен център, гарантиращ високо европейско ниво на учебния процес.

По време на визитата бе уточнено и подписването на договор за сътрудничество между двете институции.

СТУДЕНТИ НА ВУСИ ПОДНЕСОХА ВЕНЕЦ ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 МАРТ В ПЛОВДИВ

За поредна година представители на Висшето училище по сигурност и икономика взеха участие в честванията по случай 3 март – националния празник на България.

Председателят Илиян Илиев и членовете на Студентския съвет Мартин Тунов и Денис Динев заедно с Ивет Иванова от втори курс „Национална сигурност“ и преподавателят във ВУСИ доц. д-р Петър Ненков се включиха в тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика в Пловдив по повод 145-та годишнина от Освобождението от османско владичество.

От името на ръководството, на преподавателите и на студентите на висшето училище, те поднесоха  венец на поклон пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България.

„И днес правим своя актуален фотоархив от ключовите исторически моменти в съдбата на родината ни“ – сподели Илиян Илиев. „В този процес активно се включват Денис Динев и колегите, за да реализираме студентска фотоизложба, посветена на предстоящата 20-годишнина на висшето училище през месец ноември“.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ ПОЖЕЛА ЗДРАВЕ И ПОДАРИ МАРТЕНИЧКИ ВЪВ ВУСИ

По традиция Студентският съвет поздрави с 1 март в очакване на пролетта, пожела здраве и подари мартенички във Висшето училище по сигурност и икономика.

Председателят на съвета Илиян Илиев и колегите му Пламена Ващенко, Христина Чавдарова, Мартин Тунов и Денис Динев поздравиха с празника академичното ръководство на вуза в лицето на президента проф. д.п.н. Георги Манолов. Те му подариха мартеничка с пожелание за продължаване на ползотворната работа на ВУСИ със Студентския съвет.

Студентските представители зарадваха преподаватели, свои колеги и администрацията на висшето училище със специално подготвени за тях мартенички.

 

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ НА ПЛОВДИВСКИТЕ ВУЗОВЕ

Председателят на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика Илиян Илиев участва в работна среща по актуални теми между представителите на студентските съвети на пловдивските вузове. Тя се проведе в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Намеренията на студентските съвети в града под тепетата е да се срещат ежемесечно с цел сътрудничество и обмяна на идеи.

Преди това Илиян Илиев с колегите си Станислав Шутилов и Маргарита Моллова от СС на ВУСИ присъстваха на Общо събрание на НПСС, чийто домакин бе Студентският съвет на НМА “Проф. Панчо Владигеров”.

По време на заседанието бе обсъден годишният доклад за дейността на НПСС за 2022 година и бе приет планът за дейността му за 2023 година. Представителите на студентските общности поднесоха цветя пред посолството на Република Турция в София в памет на загиналите от унищожителните земетресения в югоизточната ни съседка и Сирия. В знак на човешка солидарност със случващото се в двете страни те дадоха подкрепа за провежданата кампания за набиране на дарения в помощ на пострадалите.

Студентите на ВУСИ участваха и в обучение на тема “Как да организираме събития с високопоставени лица и гости”, за което бяха отличени със сертификати.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ЛЕВСКИ В ПЛОВДИВ

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика участва във възпоменателното отбелязване на 150 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски, организирано от Община Пловдив.

Председателят Илиян Илиев и членовете на съвета Луиза Александрова, Мартин Тунов и Денис Динев поднесоха венец на поклон пред личността и делото на великия син на България от името на ръководството, на преподавателите и на студентите на висшето училище пред паметника на Апостола на свободата на централната алея на Бунарджика.

Заедно със студентските съвети и на други вузове, представителите на ВУСИ изразиха виждането си, че заветите на Левски са изключително актуални и че родолюбието трябва да се доказва всеки ден.

„Затова запечатваме тези важни моменти от историческа ни памет заедно с нашия колега Денис Динев и ще ги включим в студентска фотоизложба, посветена на предстоящата 20-годишнина на висшето училище през месец ноември“ – сподели председателят на СС на ВУСИ Илиян Илиев.

НА 14 ФЕВРУАРИ СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ЗАРАДВА С КАРТИЧКИ И ПРЕКРАСНИ УСМИВКИ КОЛЕГИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И АДМИНИСТРАЦИЯ

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика зарадва с поредната си инициатива. По случай 14 февруари – празник на лозарите и на влюбените, председателят Илиян Илиев заедно със секретаря Маргарита Моллова и членовете Емануела Енева, Пламена Ващенко и Денис Дианов от съвета подариха картички на президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов, колеги, преподаватели и администрация.

„Това е чудесна традиция във висшето училище“ – сподели председателят на Студентския съвет. „Тя носи посланието хората да бъдат обичани, щастливи и добри всеки ден. Затова с колегите от съвета изработихме дизайна на картичката със сърца и решихме именно това да пожелаем на всички: Обичайте и бъдете обичани!“- разказва той. Картичките са изготвени в Издателския комплекс на вуза.

Снимките от празника ще бъдат част от фотоизложбата на тема „20 кадъра от студентския живот във ВУСИ“, която Студентският съвет подготвя по повод предстоящата 20-годишнина през месец ноември на висшето училище.

СТУДЕНТИ НА ВУСИ УЧАСТВАХА В КАРИЕРЕН ФОРУМ В ПЛОВДИВ

Студенти  и представители на Кандидатстудентския център на Висшето училище по сигурност и икономика бяха част от кампанията “България те иска” – “Кариера и живот – защо в България”. Популярният форум за кариерно развитие се състоя на 11 февруари в Пловдив и бе посетен от мнозина млади хора.

На място възпитаниците на ВУСИ можаха да се срещнат с компании и от Пловдив и региона, които търсят висококачествено подготвени кадри и предлагат възможности за кариерно развитие. По време на кратките беседи студентите впечатлиха със своята подготовка и ясна визия как искат да се реализират на пазара на труда.

Екипът на Кандидатстудентския център на висшето училище осъществи необходимите контакти с потенциални работодатели. Предстоят разговори за подписване на меморандуми на сътрудничество с цел младите хора да бъдат стимулирани да останат да живеят в страната, да работят и градят кариера тук.

Сред лекторите на форума бяха популярни личности от сферите на бизнеса, изкуство и спорта, които разказваха своите лични истории по пътя към успеха и даваха пример на младите хора как човек може да бъде полезен за развитието на България.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ОТНОВО СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика отново се включи в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“. Председателят Илиян Илиев, секретарят Маргарита Моллова и Емануела Енева от съвета предадоха 10 големи пластмасови туби с капачки с общо тегло над 20 кг в определен за инициативата пункт.

Участието за пореден път в националната акция на студентите на ВУСИ е част от инициативите им, посветени на предстоящия на 4 ноември 20-годишен юбилей на вуза. Нека припомним, че за 15-годишнината от създаването на ВУСИ Студентският съвет получи специална грамота за активното си участие в „Капачки за бъдеще“.

Чрез приноса си студентската общност на висшето училище спомага за закупуване на специални неонатални линейки и кувьози за недоносени бебета и новородени със здравословни проблеми. Именно на болница в Пловдив бе дарена първата специализирана линейка, закупена със средства от благотворителната инициатива.

Възпитаниците на ВУСИ имат пълната подкрепа на неговото ръководство за своята зряла обществена ангажираност, както и за намаляване на замърсяването на околната среда с пластмасови отпадъци чрез тяхното рециклиране.

СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ НА ВУСИ РАЗГОВАРЯ С БЪДЕЩИТЕ ЗРЕЛОСТНИЦИ В ПГ ПО МЕХАНОТЕХНИКА “ПРОФ. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ”

Секретарят Маргарита Моллова и Христина Чавдарова от Студентски съвет на ВУСИ се включиха в присъствената презентация за кандидатстудентската кампания 2023/2024 в ПГ по механотехника “Проф. Цветан Лазаров” в Пловдив. По време на срещата те споделиха своите прекрасни впечатления и удовлетвореност от обучението си във ВУСИ.

Помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров и мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ на вуза Илина Георгиева също се включиха във визитата, като представиха разнообразните бакалавърски специалности в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление.

Ранното записване във ВУСИ предизвика отново огромен интерес сред бъдещите зрелостници. То дава възможност да кандидатстват във Висшето училище по сигурност и икономика още преди да са завършили средното си образование и да си гарантират място в желаните от тях специалности.

Специално обучените четириноги демонстрираха откриване на наркотици и взривоопасни вещества. Те показваха как става това първо в стаи на една постройка, а след това и в автомобили. Кучетата се включиха и в залавянето на извършител на такъв вид престъпление в случай, че тръгне да бяга или напада полицейски служител.

Студентите на ВУСИ изразиха изключителното си впечатление от подготовката и уменията на полицейските кучета. Следвайки в професионално направление по национална сигурност, Илиян Илиев и Емануела Енева благодариха на организаторите за качествената демонстрация и ценни съвети, които получиха на място.

 • Г-н Председател на СС на ВУСИ, пожелаваме Ви да е успешна и благодатна новата 2023 г. В края на 2022 г. излезе 12-ото издание на Рейтинговата система на висшите училища у нас, ВУСИ затвърждава значимата си позиция сред най-добрите университети. Какъв е анализът на Студентския съвет?
 • С актуалните специалности в сигурността и икономиката ВУСИ е сред най-предпочитаните университети в България. Като студенти сме горди от избора си на вуз. Студентският съвет отчита трайна тенденция на удовлетвореност в тази насока. Висококачественото обучение тук дава възможност за успешна професионална реализация, което ни мотивира да бъдем изключително ефективни по време на следването си.
 • Какви са Вашите наблюдения в професионалното направление по национална сигурност, в което следвате и Вие?
 • Важно е да се коментира, че по отношение на теоретичната и практическата подготовка ВУСИ стои наред с Академията на МВР и по броя на своите бакалавърски и магистърски програми то изпреварва редица висши училища у нас. Всеки може да избере за себе си, ако иска да се развива в тази насока, измежду 9-те бакалавърски и 11-те магистърски програми. Трябва да се отбележи и изключителният академизъм на преподаване, както и приятелската атмосфера между студентите. От заседанията на Студентския съвет и от разговори с колеги имам впечатления, че така стоят нещата и в другите две професионални направления на ВУСИ – по икономика и по администрация и управление.
 • Чрез Алумни клуба си ВУСИ обединява многобройните си студенти, които са на водещи позиции в бизнеса. Коя е основната препоръка от тях?
 • Многобройни са примерите на успели студенти на висшето училище, от които можем да се учим. Основното, което казват: ВУСИ оправдава очакванията за висококачествена подготовка и голям спектър от съвременни познания, наученото тук среща практическо приложение. И тази година Рейтинговата система на висшите училища у нас показва, че вузът стои убедително на пазара на труда. Осигурителният доход на дипломиралите се всяка година расте, а нивото на безработица сред тях е минимално.
 • В края на 2022 г. Вие участвахте и в Общо събрание на НПСС, откъдето се завърнахте с важни новини.
 • Да, след анализ на актуалната обществена обстановка и дискусия по бюджета на НПСС, Общото събрание актуализира състава на постоянните комисии към НПСС. В две от тях – по „Международна дейност и сътрудничество“ и „Сигурност и отбрана“, бях избран и аз в качеството ми на председател на Студентския съвет на ВУСИ. Проведох също разговор с председателя на НПСС Даниел Парушев, както и с председателите на студентските съвети на вузовете в Пловдив за обсъждане на възможности за бъдещи съвместни инициативи.
 • Вие имахте и срещи с македонски студенти в град Струга?
 • Заедно с още трима колеги от ВУСИ имахме един прекрасен студентски празник с македонски колеги. Обменихме контакти и създадохме приятелства. Посетихме културно-историческите забележителности в околностите на северомакедонския град. Присъствахме още на изключително интересно състезание на деца в спортната зала на Струга и имахме участие в тяхното награждаване.
 • През 2023 ВУСИ ще отбележи 20-годишния си юбилей, какви цели си поставя Студентският съвет?
 • Все така амбициозни и креативни да работим за развитието и утвърждаването на студентското самоуправление. Заедно с президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов обсъждаме много интересна идея в насока как студентите могат да представят своето виждане за управлението на държавата. Ще организираме провеждането на студентска конференция, като в момента сме на етап събиране на идеи за тематиката й. Ще подготвим и тематични студентски дискусии по линия на клуб „Полемика“, посветени на бележития юбилей, с участието на авторитети в сферата на сигурността, икономиката, образованието и културата. Ще работим за осъществяване тази година също на майсторските класове, които намират широк интерес сред студентите. Имаме идея да организираме и фотоизложба на тема „20 кадъра от студентския живот във ВУСИ“, като ще продължим инициативата за засаждане на дръвчета в Алеята на ВУСИ и включването в националната кампания „Капачки за бъдеще“.
 • Какво пожелавате на Вашите колеги, на ръководството и на цялата академична общност на ВУСИ?
 • Благодарим на ръководството на ВУСИ за пълната подкрепа в нашите начинания. Нека бъдем здрави и да продължаваме заедно да градим все по-успешен просперитет в името на по-качествено образование в нашата страна и бъдещето ни като граждани на България.

Заседанието обсъди доклада на председателя на НПСС Даниел Парушев за изминалите пет месеца и актуализирането на състава на Контролния съвет за мандат 2022-2024 г. Студентите коментираха също актуалната обстановка, политики, позиции и партньорства, както и дискутираха изменението на бюджета на НПСС за 2022 г.

Общото събрание актуализира и състава на постоянните комисии към НПСС. В две от тях бе избран председателят на Студентския съвет на ВУСИ. Илиян Илиев ще участва активно в работата на комисиите по  „Международна дейност и сътрудничество“ и „Сигурност и отбрана“.

Той е провел разговор с Даниел Парушев, както и с председателите на студентските съвети на вузовете в Пловдив за обсъждане на възможности за бъдещи съвместни инициативи.

Преди Общото събрание в новата сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия бе отбелязана тържествено 25-годишнина на техния Студентски съвет.

„Този празник има исторически традиции, наложени във времето, и той се свързвал винаги с това, че студентите са били в предните редици на социалния прогрес, на борбата за повече справедливост, свобода и демокрация“ – каза в приветствието си към студентите проф. д.п.н. Манолов. „Това е реалността до ден днешен след Освобождението и създаването на Софийския университет като първото висше училище. Неслучайно България е единствената страна в света, в която студентите имат собствен празник, защото винаги са били в челото на тези битки за по-щастлив живот и за по-голяма социална справедливост“ – отбеляза президентът на ВУСИ. Той допълни, че 8-и декември е ден, на който се прави равносметка за академичните постижения, но се начертават и новите хоризонти за развитие. „В близкото минало, в дните преди празника, се провеждаха от страна на държавата срещи със студентите на национално ниво, като се отчиташе направеното и това, което предстои. В днешно време, за съжаление, липсва тази форма на общуване между държавната власт и студентите“ – сподели проф. д.п.н. проф. Манолов. „Като заместник-председател на Асоциацията на частните висши училища вече 15 години водя заедно с колегите битка нашите най-добри студенти от частните висши училища да получават държавна стипендия. Някои казват: Те са частници, откъде-накъде. Уважаеми колеги, питайте, когато ни гостуват политиците, и то много остро ги питайте: Къде в Закона за висшето образование пише, че стипендиите на българските студенти се дават само на тези, които учат в държавни висши училища и университети? Никъде. Добрият студент, отличният студент няма значение къде се обучава. Той е еднакво добър и отличен, било в държавно, било в частно висше училище“ – поясни президентът на ВУСИ. Той пожела на студентите да съчетават умело полезното с приятното, като подготвят старателно учебния процес и да празнуват от сърце, защото животът е не само четене.

Председателят на Настоятелството на ВУСИ Олга Манолова връчи грамотите, стипендиите и наградите на студентите с успех 5,80 – 5,90, като пожела на всички да бъдат здрави, много устремени и дръзновени. „Днес тук – от тази скамейка,  продължавайте да мечтаете и да усвоявате знания, за да може утре да сте най-пълноценни граждани на нашата страна“ – подчерта тя.

„Уверени сме, че този ден е най-истинският и незабравим за всеки един от нас“ – каза в приветствието си към своите колеги председателят на Студентския съвет Илиян Илиев. „Студентският празник символизира младежкия ни порив към знание, стремежа ни да сбъднем мечтите си и да изградим една успешна кариера, както и да направим света, в който живеем, още по-красив и по-добър“ – посочи той и благодари на ръководството за създадената истинска академична атмосфера във Висшето училище по сигурност и икономика.

По традиция тържествената церемония завърши с обща снимка и поздравления.

СТУДЕНТИТЕ ПОЗДРАВИХА ЗА ИЗДАВАНЕТО НА ТРИТОМНИКА „ВЛАСТ И ПРИВИЛЕГИИ В ПОЛИТИЧЕСКАТА ИСТОРИЯ“ ПРЕЗИДЕНТА НА ВУСИ ПРОФ. Д.П.Н. ГЕОРГИ МАНОЛОВ

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика поздрави с издаването на тритомната монография  „Власт и привилегии в политическата история (XXX в. пр.н.е. – XXI в. н.е.)“ президента на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов.

Това стана по време на официалното представяне на тритомника на 8 ноември в Литературен клуб „Перото“ в София. От името на студентската организация председателят й Илиян Илиев връчи поздравителен адрес на проф. д.п.н. Манолов. В него се казва:

„Научните Ви постижения са високо ценени и дават изключителни знания на всеки студент, поел по пътя на висшето образование.

Всеотдайната Ви академична дейност спомага да се изграждаме като висококачествени специалисти в сферите на сигурността и икономиката.

Бъдете все така вдъхновение за младото поколение в реализирането на нови научни предизвикателства и в усъвършенстването на политическата и обществената култура у нас.“

„Изказваме своята признателност на Вас и на цялата академична общност за всеотдайността, изключителния професионализъм и последователните усилия в осъществяването на общата ни мисия за нови знания, стремежи и успехи“ – се посочва в поздравителния адрес.

Студентите на ВУСИ изказват благодарността си за възможността да се обучават и да се изграждат като висококачествени специалисти в модерна среда и отговаряща на европейските стандарти база. Те изразяват убедеността си, че ентусиазмът и постоянството на цялата академична общност на висшето училище и занапред ще вдъхновяват за реализирането на нови научноизследователски и образователни цели.

„Нека продължаваме заедно да градим един успешен просперитет в името на по-качествено образование в нашата страна и бъдещето ни като граждани на България“- пожелава Студентският съвет на ВУСИ.

От своя страна проф. д.п.н. Георги Манолов поздрави също с празника студентите, като им пожела здраве и успехи в следването и в живота. „Заедно можем всичко и имате пълната подкрепа на ръководството на висшето училище“ – подчерта президентът на ВУСИ.

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов бе почетен гост на заседанието. Той поздрави студентските представители и им благодари за ползотворната дейност, като им пожела да бъдат все така амбициозни и креативни в тяхната отговорна мисия.

Събранието избра за зам.-председател на студентския съвет второкурсника Станислав  Шутилов от специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“. Маргарита Моллова, студентка в първи курс, специалност „Митническо разузнаване и разследване“, стана секретар, а за зам.-секретар бе определена второкурсничката от специалност „Киберсигурност“ Милена Итева.

Досегашният председател Мартин Тунов остава член на съвета. Той получи благодарността на колегите си за приноса за развитието и утвърждаването на студентското самоуправление във ВУСИ.

АБСОЛВЕНТИ ЗАСАДИХА ОЩЕ ФИДАНКИ ПО АЛЕЯТА НА ВУСИ

Абсолвентите от Випуск 2022 заедно със Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика и студенти от други курсове на ВУСИ продължиха традицията да засаждат дръвчета във вече създадената Алея на ВУСИ.

Инициативата стартира от завършилия миналата година випуск на Висшето училище по сигурност и икономика. През 2021 г. по повод на Деня на Земята абсолвентите засадиха пет фиданки липа и една фиданка гинко билоба в близост до сградата на вуза, с което поставиха началото на Алеята на ВУСИ.

Тази година по повод на Световния ден на околната среда – 5 юни, абсолвентите от Випуск 2022 засадиха пет дръвчета липа. Инициативата бе подкрепена от ръководството на ВУСИ и от Студентския съвет. „Опазването на околната среда е важно за мен и се радвам, че съм част от това събитие и че мога да допринеса за озеленяване на района“, сподели Нонна Благова – четвъртокурсничка във ВУСИ. Представители на община Пловдив – район Южен, и ОП „Паркове и градини“ също оказаха своята подкрепа на абсолвентите и висшето училище. Зам.-кметът на район Южен и възпитаник на ВУСИ г-жа Атанаска Тунтова помогна на студентите, като участваше в залесяването редом с тях. „Радвам се, че инициативата продължи и през тази година, и искрено вярвам, че тя ще продължава и занапред“, сподели тя.

С усмивки на лицата и удовлетворени от свършеното абсолвентите от Випуск 2022 оставиха своята следа и обещаха, че ще се връщат тук, за да наблюдават развитието на Алеята на ВУСИ.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ НА ПАМЕТНИКА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Продължавайки традицията, студенти и представители на администрацията на Висшето училище по сигурност и икономика поднесоха венец на паметника на светите братя Кирил и Методий!

Студентският съвет на ВУСИ се включи в празничното честване на Деня на Освобождението на България

Студентският съвет на ВУСИ се включи в празничното честване на Деня на Освобождението на България. Студентите поднесоха венец и отдадоха почит на паметта на загиналите войни в името на един общ идеал – свободата на България.

Представители на Студентския съвет на ВУСИ поднесоха цветя по повод Деня на народните будители

Представители на Студентския съвет на ВУСИ поднесоха цветя по повод Деня на народните будители. Те се събраха в празничния ден пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, за да почетат делото на стотиците радетели за наука и просвета в историята на България.

Студенти от ВУСИ се включиха в традиционното празнично шествие по повод 24 май
Студенти от ВУСИ се включиха в традиционното празнично шествие по повод 24 май!
Честит празник!
СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДАРИ КАПАЧКИ В РАМКИТЕ НА ИНИЦИАТИВАТА “КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ”

Досегашният председател на Студентския съвет Стефка Бангова и новоизбраният – Мартин Тунов своеобразно отбелязаха предаването на властта със съвместна инициатива. Днес Студентският съвет на ВУСИ за пореден път дари капачки в рамките на инициативата “Капачки за бъдеще”.

Студенти и представители от ВУСИ поднесоха венец на паметника на светите братя Кирил и Методий

Висшето училище по сигурност и икономика продължи традицията, като за поредна година студенти и представители от администрацията поднесоха венец на паметника на светите братя Кирил и Методий.

Днес честваме паметта им и се прекланяме пред делото им, което ни е дарило с красивия и неизчерпаем дар на словото.

АБСОЛВЕНТИ ЗАСАДИХА ПЪРВИТЕ ДРЪВЧЕТА В „АЛЕЯ НА ВУСИ“

Началото на нова традиция бе поставено от завършващия тази година випуск на Висшето училище по сигурност и икономика. В Деня на Земята абсолвенти засадиха пет фиданки липа и една фиданка гинко билоба в близост до сградата на вуза, с което поставиха началото на изграждането на „Алея на ВУСИ“.

„Началото вече е дадено и вярвам, че традицията ще продължи, като всеки следващ випуск ще оставя своя принос и така с всяка изминала година „Алеята на ВУСИ“ ще расте докато се превърне в гора, носеща академичния дух и стремежа към познание на младите и целеустремени хора, завършващи своето висше образование“, сподели доц. д-р Людмила Дикова – зам.-ректор на ВУСИ.

Инициативата е на абсолвентите на ВУСИ и е подкрепена както от ръководството на вуза, така и от Студентския съвет. „Искаме да оставим нещо след себе си и вярваме, че в тази трудна за всички година няма по-ценно от това да дадем началото на един нов живот като засадим дръвчета“, сподели Стефка Бангова – 4-курсник и председател на Студентския съвет към ВУСИ. Представители на Община Пловдив – Район Южен също дойдоха, за да окажат своята подкрепа към абсолвентите и висшето училище. Зам.-кметът на Район Южен и възпитаник на ВУСИ г-жа Атанаска Тунтова помогна на студентите като участваше в залесяването редом с тях. „Искрено вярвам, че тази инициатива ще продължи и през следващите години и благодаря на студентите във ВУСИ, че с делата си правят района по-зелен и по-красив“, сподели тя. С усмивки на лицата и удовлетворени от свършеното абсолвентите от випуск 2021 оставиха своята следа и обещаха, че ще се връщат тук, за да наблюдават развитието на новоизградената „Алея на ВУСИ“. Днешната инициатива е само началото на една устойчива традиция с мисъл към бъдещето и следващите поколения.

 
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО СИГУРНОСТ И ИКОНОМИКА ОТДАДОХА ПОЧИТ И ПОЛОЖИХА ВЕНЕЦ НА ПАМЕТНИКА НА РУСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ В ПЛОВДИВ

Студенти, членове на Студентския съвет, преподаватели и служители на Висшето училище по сигурност и икономика отдадоха почит и положиха венец на паметника на руските освободители, в парк „Бунарджика“ по случай на 142-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ПОДАРИ НА СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ КАРТИЧКИ ПО СЛУЧАЙ 14 ФЕВРУАРИ

Студентският съвет на ВУСИ подари на студенти и преподаватели специално изработени от Издателския комплекс поздравителни картички по случай 14 февруари

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ С АКТИВНО УЧАСТИЕ В КАМПАНИЯТА „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“

Студентският съвет на ВУСИ с активно участие в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“.

 

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ПРЕДАДЕ ДРЕХИ В КОНТЕЙНЕРИ НА БЧК

Студентският съвет на ВУСИ предаде използвани дрехи в специални контейнери на БЧК

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ С ИНИЦИАТИВА ЗА 8 МАРТ

Студентският съвет на ВУСИ с инициатива за 8 март – подариха цветя за Международния ден на жената

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ С ДАРЕНИЕ ЗА ДЕЦА В НУЖДА

Студентският съвет на ВУСИ дари електроуреди на деца в нужда

Дискусионен клуб “Полемика”

Дискусионен клуб „Полемика“ е инициатива на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика, подкрепена от ръководството на вуза. В „Полемика“ гостуват изявени представители на академичната общност, видни общественици и доказани професионалисти от различни области. Дискусиите са преди всичко свободна обмяна на научни идеи, подходи и гледни точки, и са насочени към всички млади хора, както и за възпитаници на други университети.