Студентски съвет

Студентски съвет (СС) е организация, съществуващата по Закона за висшето образование и финансирана от бюджета на Висшето училище по сигурност и икономика. Членовете на СС се избират пряко от студентите. Основната цел на съществуването на тази организация е да бъде в помощ на студентите и всеки да може да се обърне към Студентския съвет за напътствие или помощ, в рамките на компетенциите му.

Маргарита Моллова – председател
Мария Паула Делииванова –
зам.-председател
Георги Минков – секретар
Мирослава Николова – зам.-секретар

Членове:
Арсени Коларов
Христо Василев
Петър Костов
Майкъл Боцманов
Надежда Джанкова
Пламена Ващенко
Денис Динев
Жулиана Лазарова
Росица Хамбарлийска

e-mail: ss @ vusi.bg

Дейност
СПЕЦИАЛЕН ИНТЕРЕС НА ГИМНАЗИСТИТЕ ОТ ДУПНИЦА КЪМ КИБЕРСИГУРНОСТТА И КРИМИНАЛИСТИКАТА ВЪВ ВУСИ

Председателят и зам.-председателят на Студентския съвет на ВУСИ Маргарита Моллова и Мария Паула Делииванова се срещнаха в рамките на информационната кампания „Училището свърши, сега накъде?“ с гимназисти в Дупница. Заедно със своя колега Петър Костов от първи курс „Киберсигурност“ и инспектора „Кандидатстудентски дейности“ и Еразъм координатор Борис Зарков те разговаряха с бъдещите кандидат-студенти за актуалните възможности за обучение в разнообразните специалности в професионалните направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление на ВУСИ.

Представителите на висшето училище информираха бъдещите зрелостници, част от които проявиха специален интерес към професионалната подготовка по киберсигурност и криминалистика, също как могат още преди да са завършили средното си образование да кандидатстват и да се включат в ранното записване на пловдивския вуз.

Учениците се запознаха и с онлайн кандидатстването, както и с възможността за запазване на предпочитана от тях специалност. Те заявиха готовност да посетят ВУСИ в Дните на кариерата и на отворените врати, за да разгледат и модерната учебно-материална база на висшето училище, отговаряща на съвременните образователни стандарти.

Информационната кампания за университетите в България „Училището свърши, сега накъде?“ се организира традиционно от Ротаракт клуб Дупница.

ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА РУМЕН РАДЕВ ВРЪЧИ НА ПРОФ. ГЕОРГИ МАНОЛОВ ПОЧЕТНИЯ ЗНАК НА ПРЕЗИДЕНТА НА ТЪРЖЕСТВЕНОТО СЪБРАНИЕ ПО ПОВОД 20-АТА ГОДИШНИНА НА ВУСИ И ДИПЛОМИРАНЕТО НА ВИПУСК 2023

Президентът Румен Радев взе участие в тържественото събрание по повод 20-ата годишнина на Висшето училище по сигурност и икономика и на връчването на дипломите на абсолвентите, завършили през 2023 г. образователно-квалификационна степен „бакалавър” и „магистър”. Сред уважилите събитието бяха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, кметът на община Пловдив Здравко Димитров, ректори и зам.-ректори на български и чуждестранни висши училища, представители на бизнеса и обществени организации.

„За мен е привилегия да бъда част от тази тържествена церемония“- каза държавният глава. „Истинско удоволствие е да бъда във висше учебно заведение с кратка, но изключително динамична история, с активна научна и приложна дейност, с високи амбиции и най-важното с талантливи преподаватели и студенти. Макар и създадено преди 20 години Вашето висше училище се утвърди като важно образователно средище със значение не само за региона на Пловдив и за страната, но е и с високо международно признание“ – отбеляза президентът Радев. Той благодари на ръководството и преподавателите на вуза, че създават увереност в младите хора от страната и чужбина да търсят именно тук адекватни знания и сигурна перспектива.

Държавният глава връчи Почетния знак на президента на проф. д.п.н Манолов. Президентът на ВУСИ е отличен с държавното отличие по повод 20-годишнината от създаването на Висшето училище по сигурност и икономика, за основополагаща роля като ректор и президент за неговото развитие и утвърждаване в национален и международен план, както и за дългогодишен академичен и научен принос с високо значение за напредъка на висшето образование в България.

„Бъдете убеден, г-н Президент, че това отличие е още по-голям стимул за дейността на Висшето училище по сигурност и икономика“ – изрази от своя страна благодарността си проф. д.п.н. Георги Манолов и обяви поредна благотворителна инициатива на вуза, че от тази година студентите, които създадат семейство ще получат еднократно помощ по 1500 лв. и 1000 лв. за новородено бебе.

По време на тържествената церемония бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ВУСИ акад. проф. д.с.н. Димитър В. Димитров, а „Заслужил професор“ бе връчено на проф. д.ист.н. Трендафил Митев.

Първенец на випуск 2023 е Нонна Илиева от специалност „Стопанско управление“. От името на абсолвентите тя изрази своята признателност на ВУСИ и на всички преподаватели за качественото образование, което са получили. „Вашите усилия и отдаденост към  студентите са безценни. Благодарим Ви за всички възможности, които ни бяха предоставени по време на учебния ни път тук“.

Получените десетки поздравителни адреси от държавна и местна администрация, от наши и чуждестранни университети и партньори на ВУСИ допринесоха за тържествената атмосфера на събитието.

МАРГАРИТА МОЛЛОВА Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СТУДЕНТСКИЯ СЪВЕТ НА ВУСИ

Маргарита Моллова, студентка 2-ри курс „Митническо разузнаване и разследване“, е новият председател на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика. Тя бе избрана по време на редовно отчетно-изборно събрание на съвета в края на месец октомври.

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов бе почетен гост на заседанието. Той поздрави новоизбраните ръководни представители на студентската общност и им пожела да увеличат постигнатите резултати, като ангажират още по-активно техните колеги в разнообразните научни, образователни и културни инициативи на висшето училище.

Събранието избра за зам.-председатели на Студентския съвет първокурсниците Мария Паула Делииванова от специалността „Бизнес мениджмънт“ и Теодора Костадинова от „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“. Георги Минков, студент в 1-ви курс специалност „Криминалистика“, стана секретар, а за зам.-секретар бе утвърдена първокурсничката по криминалистика Мирослава Николова.

Предишният председател Илиян Илиев получи благодарностите на своите колеги за приноса за реализирането на студентските инициативи по повод 20-годишния юбилей на ВУСИ.

ВУСИ ДА СТАНЕ УНИВЕРСИТЕТ, НАРЕКОХА ПЪРВОКУРСНИЦИТЕ НА СТАРТА НА НОВАТА 20-А АКАДЕМИЧНА ГОДИНА

Висшето училище по сигурност и икономика откри тържествено 20-атата си академична година. Първокурсници, студенти, преподаватели, ръководни представители на пловдивски вузове и на местната власт, на партньорски фирми и организации изпълниха до краен предел емблематичната 1-ва аудитория, носеща името на един от основателите на висшето училище проф. д.и.н. Тончо Трендафилов. Специален гост на събитието бе и почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо. Водещ на академичната церемония бе председателят на Настоятелството на вуза Олга Манолова.

Президентът и собственик на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов ги приветства с „Добре дошли на настоящата юбилейна церемония по откриването на учебната година във висшето училище, тъй като сме в навечерието на честването на 20 години от неговото създаване.“ Той се обърна специално към първокурсниците и ги увери, че тук техните мечти през следващите години на обучение като бакалаври и магистри ще бъдат превъплътени в реални постижения. „Нашата материално-техническа база, която е уникална по своето качество, съдържа всичко необходимо за висококачественото обучение, което ние осигуряваме в трите професионални направления по сигурност, икономика и администрация и управление. Вървим убедително напред като свързваме теорията с практиката и чрез модерните специализирани кабинети, в които се обучавате“ – подчерта президентът на висшето училище. Проф. д.п.н. Манолов акцентира, че преподаването също е на изключително качествено ниво и доказателство е почти 100-процентовата реализация на възпитаниците на ВУСИ. Това показва, подчерта той, че висшето училище се развива действително съобразно актуалните европейски образователни изисквания. „Ние даваме на съвременното общество високоподготвени, знаещи и можещи експерти. Целта ни е непрекъснато да издигаме равнището на българското висше образование и то да е повод за гордост навсякъде по света. Това означава, че дипломите ни не само се признават, а са на много високо равнище. Благодаря Ви, че гласувате доверие на Висшето училище по сигурност и икономика и бъдете сигурни, че не сте сбъркали. Не забравяйте, че оставаме приятели за цял живот“- посочи също проф. д.п.н. Манолов.

С тържествено слово към студентите се обърна и ректорът на вуза проф. д-р Йордан Бакалов. „Бъдете горди, че учите във ВУСИ. Бъдете уверени в изключителните възможности, които осигуряваме на нашите студенти. Затова съм убеден, че ще се дипломирате като възпитаници на Университет по сигурност и информационни технологии. Академичното ръководство работи и в тази посока, защото Пловдив трябва да има своя първи частен престижен университет“.

„ВУСИ е символ на всеотдайността, знанието и развитието“ – изрази благодарността и мечтите на своите колеги първокурсникът Никола Иванов от специалността „Национална сигурност“. „Чест е, че имаме възможността да се учим от Вас. Нека това да е един от многото успехи, които ни предстоят“ – пожела той, след като второкурсничката Пламена Ващенко от специалността „Криминалистика“ му предаде приетия от нея миналата година ключ на знанието. Тя се обърна към настоящия випуск първокурсници с думите: Да го носят с отговорност и чест и именно той да бъде ключът към професионалното им развитие.

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов връчи символично първата студентска книжка на първокурсничката с най-висок бал Емилия Сергиева от специалността „Криминалистика“.

Приветствие към академичната общност на ВУСИ произнесе и председателят на Студентския съвет Илиян Илиев.

Десетките поздравителни адреси, сред които от кмета на община Пловдив Здравко Димитров, способстваха за тържествената атмосфера на откриването. Празничността му бе украсена и с прекрасните изпълнения на Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова.

ВУСИ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЪЕДИНЕНИЕТО В ПЛОВДИВ

Висшето училище по сигурност и икономика участва в тържественото отбелязване на 138 години от присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. От името на ръководството и цялата академична общност на вуза бе поднесен венец пред паметника на Съединението в Пловдив.

Еразъм координаторът Борис Зарков и инспекторът в Учебен отдел Александрина Ганчева споделиха преклонението на ВУСИ пред подвига и саможертвата на съединистите в името на отечеството.

„Българската история е изтъкана от различни по своя характер събития, но от нас зависи да продължаваме да възпитаваме младото поколение в дух на съзидателност и градивност, на решителност и конструктивност“- казва в приветствието си по повод бележитата годишнина президентът на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов. Той подчертава, че „само така ще останем верни на заветите на апостолите на това велико родолюбиво дело и ще успяваме единни и целеустремени да реализираме общественозначимите каузи за благото на България“.

НОВОПРИЕТИТЕ ПЪРВОКУРСНИЦИ НА ВУСИ СА АМБИЦИОЗНИ И КРЕАТИВНИ, ЗАПИСВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА

„Новоприетите първокурсници от випуска в юбилейната 20-а годишнина на ВУСИ са усмихнати, лъчезарни и като нас амбициозни“ – споделя впечатленията си второкурсничката Маргарита Моллова от динамичното си ежедневие в кандидатстудентския отдел на вуза. Студентката по митническо разузнаване и разследване посрещна заедно с мениджъра „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Борис Зарков и с колегата си Антон Колев от втори курс „Национална сигурност“  още едно от новите попълнения в редиците на студентската общност на висшето училище. Това е Милица Андонова, която ще бъде първи курс в  специалността „Дигитален маркетинг“ и ще усвоява професионални знания и умения на високо академично ниво.

Кандидатстудентската кампания преминава при изключителен интерес към актуалните бакалавърски и магистърски програми на ВУСИ и записването продължава. „Студентският съвет на вуза приема с радост нови идеи и желаещи да се включат в неговата дейност, очакваме Ви“ – приканва новите първокурсници Маги. Тя участва в дейността на ръководния орган на студентската общност още от самото начало на обучението си тук. Затова им разказва, че студентската активност и креативност са изключително ценени от ръководството на вуза в лицето на президента проф. д.п.н. Георги Манолов и от цялата академична общност.

Маги и Антон отбелязват с гордост на всеки първокурсник за безапелационен успех на ВУСИ, получило най-високата си институционална оценка досега 9,08 при максимална 10 и отново максимална 6-годишна акредитация в съответствие със Закона за висшето образование. „Това ни дава хоризонт за нови възможности и покоряване на следващите по-високи върхове“ – подчертават студентите.

ПРЕЗ ЛЯТОТО СТУДЕНТИТЕ НА ВУСИ ПЪТУВАТ ДО КРАСИВИ МЕСТА, РАЗКАЗВАТ ЗА УСПЕХИТЕ СИ И СЕ СРЕЩАТ С НОВИТЕ ПЪРВОКУРСНИЦИ

Второкурсниците Маргарита Моллова от специалността „Митническо разузнаване и разследване“ и Антон Колев от „Национална сигурност“ с усмивка посрещат и разговарят със записали се първокурсници за новата учебна 2023/24 година във Висшето училище по сигурност и икономика. Записването тече активно и приетите студенти всекидневно изпълват с много настроение предпочитания пловдивски вуз.

Маги, която е член и на Студентския съвет на вуза, споделя с тях своите впечатления от интересния живот на академичната общност тук. Студентката не скрива задоволството си, че мнозина са избрали да учат именно в професионалното направление по национална сигурност, в което е и тя. Затова им разказва за изключителните професионалисти, които преподават тук и обогатяват лекциите си с изобилие от примери от кариерата си в системата на МВР.

Антон е радостен от факта, че има първокурсници от цялата страна и в професионалните направления по икономика и по администрация и управление. Така той актуализира своевременно в статистиката на записалите още нови места, от които те идват да учат тук.

Маги и Антон се включиха с много желание в работата на Кандидатстудентския отдел на ВУСИ. Те координираха с академичното ръководство в лицето на проф. д.п.н. Георги Манолов също графика за пътуванията си до различни места в страната и поеха на път с брандираната кола на вуза.

Велико Търново, Асеновград, Варна, Бургас и още много са все интересните места, които посещават. Срещат се с хора от различни възрасти и националности и споделят за това, че човек трябва да се образова качествено непрекъснато, за да сбъдва мечтите си. ВУСИ дава възможност именно за това – високи доходи и сигурна кариера.

ПЕТЪР СТОЕВ, СТУДЕНТ ВЪВ ВУСИ: С ПРЕКРАСНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ СЪМ ОТ СТУДЕНТСКАТА ПРАКТИКА

„Студентската практика ми даде нови знания и ме обогати с прекрасни впечатления“ – споделя Петър Стоев, който учи магистратура по специалността „Управление на човешките ресурси“ във ВУСИ.

Той разказва, че е провел практическото си обучение в консултантската кантора „Скорпион Инс“ ООД – гр.Пловдив, с която висшето училище има сключен договор за сътрудничество. Практиката се реализира по проект BG05M20P001-2.013-0001 „Студентски практики – Фаза 2“.

„Благодаря за подкрепата и на проф. д-р Нели Бенчева при реализацията на практическото ми обучение“ – подчертава Петър Стоев.

То се е осъществило с помощта и под контрола на специалист от обучаващата организация и при наставничеството на преподавателя от висшето училище.

Студентът е удовлетворен от следването си във ВУСИ и е уверен в успехите в професионалната си реализация.

В КАЛОФЕР ВУСИ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ В ПАМЕТ НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА РОДИНАТА

В Калофер представители на ВУСИ се преклониха пред героичния подвиг на Христо Ботев и на всички, загинали за свободата на България.

Директорът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Ани Хосен и мениджърът КСД Илина Георгиев заедно със зам.-председателя Христина Чавдарова и секретаря на Студентския съвет на вуза Денис Динев поднесоха венец на поклон и признателност на паметника на Христо Ботев на мемориалния комплекс в града.

След това те се срещнаха с кмета на Калофер Румен Стоянов и му връчиха специален адрес по повод 147 години безсмъртие на великия поет революционер от президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов. В него се казва:

„На 2 юни българският народ отдава почит на гениалния поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на отечеството. Ние се прекланяме пред величавия им подвиг, защото те са ярък пример за саможертвата и посвещението в името на България.

Завинаги са останали в паметта на народа ни Ботевите думи, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”. Помним и никога не трябва да забравяме делата на героичните ни предци. Те са пътеводната светлина в нашите действия в името на доброто на България.

В необикновена си книга “Христо Ботйов. Опит за биография” Захарий Стоянов пише: ” Христо Ботйов,… е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи. Българският народ мъдро му отреди челно място в националния пантеон сред малцината достойни да бъдат равни на Апостола на българската свобода Васил Левски“.

За правдата и за избора на свобода Христо Ботев говори с пламенно вдъхновение в безсмъртните си творби. Наш дълг е да съхраним и предаваме на бъдещите поколения Ботевите завети като опора и упование за развитието на отечеството.

Поклон пред паметта на героите!“.

ВУСИ СЕ ВКЛЮЧИ В ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ ЗА 24 МАЙ В ПЛОВДИВ

Висшето училище по сигурност и икономика взе участие в празничното отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, организирано от Община Пловдив.

Представители на Студентския съвет на вуза се включиха в честването на делото на двамата равноапостоли и техните ученици на пл. „11 май“ пред Хуманитарната гимназия.

От името на ръководството, на преподавателите и на студентите на висшето училище, те поднесоха венец на поклон и благодарност пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

След което се присъединиха към традиционното празнично шествие с участието на ръководни представители на държавни и местни институции, на Българската православна църква, на пловдивските училища и на много граждани.

„Продължаваме да изразяваме признателността на студентите на ВУСИ към бележитите личности с безспорен принос за развитието на България и да я съхраняваме в прекрасни фотографии заедно с колегата Денис Динев. Те ще бъдат включени в студентска фотоизложба, посветена на предстоящата 20-годишнина на висшето училище през месец ноември“ – сподели председателят на Студентския съвет Илиян Илиев.

ВУСИ ИЗДАДЕ СБОРНИК С ДОКЛАДИ ОТ СТУДЕНТСКАТА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „СЪВРЕМЕННИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ“

Висшето училище по сигурност и икономика издаде сборник с доклади от студентската кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред българската национална сигурност“. Тя бе организирана по инициатива на Студентския съвет по повод предстоящата 20-годишнина от създаването на вуза и се проведе на 11 април.

В конференцията взеха участие бакалаври и магистри от професионално направление „Национална сигурност“. Те представиха изключително интересни и задълбочени доклади и бяха приветствани за упорития труд от своите академични преподаватели.

В речта си при откриването на студентския форум президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов заяви: „Радостен съм, че нашите възпитаници са поели тази отговорност да разчепкат проблематиката за националната сигурност, защото не са много проявите от всякакво естество, които да разглеждат такава съществена проблемна ос. Кръглата маса има за цел да разгледа какво представлява националната сигурност, да очертае ситуацията, да постави онези проблеми, които могат да бъдат решени в контекста на сегашната международна и вътрешна ситуация в страната, да даде някакви параметри на развитие“.

От своя страна от Студентския съвет заявиха, че Висшето училище по сигурност и икономика има категорична водеща роля за Пловдив, региона и страната в професионално направление „Национална сигурност“ и стои все така убедително по отношение на реализацията на пазара на труда. По време на състоялата се ползотворна научна дискусия студентите изразиха благодарността си за изключително високото академично ниво на обучение във ВУСИ и подкрепата, която получават от ръководството на вуза за научните си инициативи.

Сборникът е дело на Издателски комплекс ВУСИ. Студентското научно издание можете да свалите от тук.

Алеята на ВУСИ събра заедно абсолвенти и чуждестранни преподаватели в традиционното засаждане на фиданки по повод Деня на Земята

За трета поредна година Студентският съвет и абсолвенти от випуск 2023 засадиха дръвчета в Алеята на Висшето училище по сигурност и икономика по повод Деня на Земята. В инициативата, подкрепена от ръководството на вуза, се включиха традиционно от кметството на район „Южен“ и преподаватели от турския университет Чанкири Каратекин.

„В чест и на предстоящия 20-годишен юбилей на ВУСИ избрахме да посадим 5 млади фиданки ясен, защото той е символ на живота, на съзиданието и духовното развитие“ – сподели председателят на Студентския съвет Илиян Илиев. Заедно с колегите си той апелира обществото да бъде по-отговорно към околната среда и да я опазва по всеки възможен начин, защото така хората се учат да бъдат добри един към друг и да си помагат.

„Подкрепяме всеотдайно каузата на нашите студенти за един по-чист свят“ – каза председателят на Настоятелството на ВУСИ Олга Манолова. Тя подчерта, че така се създава своеобразната връзка между отделните випуски и всеки дава своя принос за просперитета на вуза и обществото.

„Имаме нужда от дървета за следващите поколения, затова искрено се радвам на Вашата инициатива“ – сподели турският преподавател доц. Серкан Юнал, който заедно с колегата си доц. Зекайи Кая е на делова визита по програма Еразъм+ във ВУСИ. По думите им по този начин студентите вършат чудесно дело, защото създават повече зелени площи в страната. „Това е и вид образование, за което благодарим на ръководството на вуза и на кметството. Човек се научава, като прилага това, което е научил. Ако не го прилага, не може да го усвои в дълбочина“ – подчертаха те.

Рамо до рамо отново със студентите бе зам.-кметът на район „Южен“ доц. Атанаска Тунтова, възпитаник също на вуза. Тя им благодари за искреността и всеотдайността в грижата за озеленяването на района.

По традиция инициативата завърши с обща снимка и увереността на абсолвентите, че Алеята на ВУСИ е доказателство за силата на академичния дух и за активната и сплотена студентска общност и те винаги са част от нейното развитие.

Зам.-кметът на община Пловдив Георги Титюков презентира конкурса за най-добър млад предприемач пред студентите на ВУСИ

Зам.-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика” на община Пловдив Георги Титюков презентира 15-ото издание на конкурса „Най-добър млад предприемач на гр.Пловдив“ пред студентите на ВУСИ. В надпреварата могат да участват български граждани на възраст от 18 до 35 години и да са с постоянен или настоящ адрес на територията на гр. Пловдив.

В изискванията се включва подготовката на бизнес план до 25 страници. Той се оценява  от комисия, съставена от външни експерти, академични преподаватели, представители на студентските съвети, журналисти и представители на общинската администрация. Те оценяват работите на участниците в два етапа и определят четирите най-добри бизнес плана по различни критерии за оценка. В бизнес плана трябва да има реализъм на изпълнение. Няма условие участникът да има регистрирана фирма, той може да се представи като физическо лице.

Община Пловдив осигурява паричните награди. Първата е 10 хиляди лева, втората – 6 хиляди и има две трети по три хиляди лева. При решение да участват група лица заедно, трябва да се знае, че наградата се изплаща срещу лична карта.

ВУСИ участва от самото начало в престижното събитие, като дава награда за най-млад участник в конкурса и се включва чрез председателя на Студентския си съвет в комисията по оценяване. По думите на зам.-кметът Титюков имало е доста интересни и екзотични участници. Техният брой се е движел в годините между 25 и 43.

Крайният срок за кандидатстване в 15-ото поредно издание е до 28 април. Документите се подават в деловодството на община Пловдив на пл.„Стефан Стамболов“ № 1.

Студентите на ВУСИ представиха задълбочени разработки по време на кръглата маса за съвременните предизвикателства пред националната ни сигурност

Изключително интересни и задълбочени доклади представиха студенти на Висшето училище по сигурност и икономика по време на кръглата маса на тема „Съвременните предизвикателства пред българската национална сигурност“. Тя бе организирана от Студентския съвет по повод предстоящата 20-годишнина от създаването на вуза и се проведе в седмицата преди Великденските празници.

„Радостен съм, че нашите възпитаници са поели тази отговорност да разчепкат проблематиката за националната сигурност, защото не са много проявите от всякакво естество, които да разглеждат такава съществена проблемна ос“ – каза президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов при откриването на форума в присъствието на студенти от различни курсове и преподаватели. „Кръглата маса има за цел да разгледа какво представлява националната сигурност, да очертае ситуацията, да постави онези проблеми, които могат да бъдат решени в контекста на сегашната международна и вътрешна ситуация в страната, да даде някакви параметри на развитие“- посочи още проф. д.п.н. Манолов. Той обясни, че „от политологична гледна точка ние влизаме в историята на Европа с факта, че за две години България е правила пет последователни парламентарни вота, може би ще има и шести. Това е прецедент в следвоенната европейска политическа история. Много е съществено, че нашият Студентски съвет, под вещото ръководство на преподавателите, се е ангажирал с една такава тематика. Това е глобална тематика с редица измерения. Те могат да се групират в две части. Едните са вътрешните проблеми. Първият, който виси като Дамоклев меч над националната сигурност, е бедността. Вторият – недоброто развитие на икономиката. Третият – слабата работа на държавните институции, те функционират напълно формално. Четвъртият – отбраната, защото ние не се грижим за собствената си отбранителна способност, независимо, че сме членове на НАТО“. Според проф. д.п.н. Манолов другата група проблеми са външните: „Започваме с Руско-украинската война. Тази прословута война, която е на 300 километра от нас, е една голяма опасност. И тук нямаме единна политика, което води до отслабване на способността на институциите да вземат адекватни решения. Вторият проблем е Европейският съюз. С неговите действия и бездействия допринася за задълбочаване на конфликтите и в Европа, и с държавите членки, и с Русия. Като наддържавна институция ЕС е в едно от най-слабите си развития – не приема закони, има корупция. Той трябва да се реформира, за да може да има адекватни решения в сферата на сигурността, защото оттам идват неговите икономическите заложби, които дават възможност на страните членки да се развиват. Нереформирането на ЕС представлява някаква заплаха и за сигурността на държавите. Когато го няма това единство, когато я няма тази справедливост и диференцираното разпределение на всичките ресурси, с които той борави, сигурността олеква. Трябва да споменем и НАТО, той е главният гарант за националната ни сигурност. Трябва да има промяна в основния договор по отношение на плащането на 2% вноска, които са за всичките държави. Тези два процента се отразяват по един начин в Германия и по друг на икономическото развитие на България, ние се задъхваме. Трябва да се търси някаква мяра, защото ние имаме нужда от превъоръжаване и трябва и да ни помагат“.

Президентът на ВУСИ посочи, че България няма доктрина за национална сигурност и трябва да бъде изработена такава, но да бъде реалистична и обективна и да се гласува в парламента. По думите му, тя трябва да има статут близък до този на закон и да се знае, че който и да е на власт, ще се отделят съответните проценти за националната сигурност. „Сега всеки си прави, каквото си иска, а в ЕС има приемственост. Много неща трябва да се направят. В България към момента липсва и висококачествен политически елит. Той е формален и не е национално отговорен, той е егоистичен. Трябва да има поява на нови лидери, на хора с визия и със стратегия за развитието на страната. Хора, които слагат националното пред личното. Има такива хора у нас, но те трябва да се търсят. Сегашният национален политически елит е изчерпан. Това трябва да се обсъжда, за да се намери най-добрият вариант за настоящата ситуация, която е много тежка. Това са сериозни проблеми, които са в темата на студентската кръгла маса. Дерзайте, пожелавам успех“ – подчерта проф. д.п.н. Георги Манолов.

От своя страна доц. д-р Снежана Димитрова, декан на Факултета по национална сигурност и обществен ред, също поздрави студентите за положения труд. „Националната сигурност датира от създаването на държавите, т.е от древни времена и няма скоро да изчезне“ – каза тя, като посочи, че научното изследване е съществена част от тяхното обучение във ВУСИ.

Модератори на събитието бяха председателят на Студентския съвет Илиян Илиев и зам.-председателят Христина Чавдарова.

„България все още се бори с множество проблеми, които засягат нейната национална сигурност“- посочи Емануела Енева, студент „Митническо разследване и разузнаване“, в доклада си „Текущо състояние на българската национална сигурност и национални интереси“. Според нея един от най-сериозните проблеми е корупцията. „Корупцията е широко разпространена във всички сфери на обществото и нарушава правилното функциониране на държавните институции. Това може да доведе до уязвимост на държавата към външни и вътрешни заплахи“. Борбата с тероризма, с контрола на миграцията и бежанските потоци, както и предизвикателствата пред киберсигурността на държавата са другите откроени от Енева проблеми.

Борис Зарков, магистър „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“, разгледа състоянието и процеса на нелегалната и легалната миграция, която се развива след пандемията Ковид-19. В доклада си на тема „Легална и нелегална миграция и трафик като риск за българската национална сигурност“ той засегна също легалната и нелегалната миграция от Украйна по посока България и Европейския съюз, последици и състояние, както и миграцията от Близкия Изток, Африка и другите страни, които поддържат този миграционен поток още от преди пандемията. Зарков посочи и проблемите на България в ролята си на граница с Турция и вход към Европейския съюз.

„Заплахата от трафика на хора представлява комплексно явление, което предполага разглеждането си като предмет не на една наука“- коментира в научната си разработка „Трафикът на хора като заплаха за българската национална сигурност днес“ Христина Чавдарова, студент „Криминалистика“. Тя разгледа явлението от гледна точка на социологията, заедно с три фактора, които имат принос към развитието на проблема. Като бе посочена и ролята на българските закони и мерки за пострадали.

„Рискове за националната сигурност, произтичащи от организираната престъпност“ бе темата на доклада на Стефка Бангова, магистър „Противодействие на тероризма“. „Организираната престъпност е интересен аспект от сигурността на вътрешния ред във всяка една държава“ – посочва тя и анализира, че организираната престъпност се характеризира с устойчивост и една постоянна динамика на развитие на процеса. В България се наблюдава тенденция на постоянно покачване на нивата на организирана престъпност  през последните тридесет години. „Това може да бъде обяснено с тежкото социално състояние и комплексна криза, която изпитва българският народ. Трудният живот на българите, тежкото икономическо и финансово състояние на зависимост, демографските проблеми, неустойчивата демокрация и въобще вътрешното политическото развитие на страната, която все още извървява своя преход от постсоциализъм към демокрация са малко от огромното количество криминогенни фактори, обуславящи тенденции в организираната престъпност“ – подчерта Бангова.

Киберсигурността в системата за национална сигурност на България разгледа в доклада си Илиян Илиев, студент „Киберсигурност“. Той запозна с основните определения, дадени ни от законодателя, както и посочи какво представляват кибервойната и кибероръжията. Илиев подчерта, че трябва добре да се наблюдават учебните заведения обучаващи бъдещи специалисти в професионалните направления:  информатика и компютърни науки, национална сигурност,  военно дело. При идентифицирането на такъв тип кадри, незабавно трябва да започнат действия по привличането им за работа в съответната служба, като трябва да се наглеждат и тези, които вече практикуват в областта.

В изключително интересното пленарно заседание на кръглата маса бяха включени и докладите за „Съвременните предизвикателства  пред българската национална сигурност“ на Цветелина Колева, студент „Национална сигурност“, за „Възникване и развитие на митническото законодателство. Митническа територия и митническа граница“ на Маргарита Моллова, студент „Криминалистика“, и за „Следствията на Втората световна война в контекста на националната сигурност днес  – ООН“ на Мартин Тунов, студент „Митническо разследване и разузнаване“.

По време на форума бе реализирана и ползотворна научна дискусия. Студентите получават сертификати за участие, а докладите ще бъдат издадени.

Студентският съвет на ВУСИ организира кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред българската национална сигурност“

Студентският съвет на ВУСИ организира кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред българската национална сигурност“. Форумът ще се проведе на 11 април (вторник) 2023 година от 12 часа в Заседателна зала в сградата на ВУСИ в Пловдив на бул. „Кукленско шосе“ № 13.

Участвайте! Включете се с доклад или коментар по темата!

Очакваме Ви!

ИЛИЯН ИЛИЕВ ОТ ВУСИ ЗАПОЧНА ОБУЧЕНИЕТО СИ ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+ В БЪРНО

Председателят на Студентския съвет на ВУСИ Илиян Илиев започна обучението си по програма Еразъм+ в Университета по отбрана в чешкия град Бърно.

25 чуждестранни студенти от България, Румъния, Австрия и Словакия вземат участие в стартиралия в началото на седмицата международен семестър. Илиян Илиев, който е втори курс „Киберсигурност“, през следващите четири месеца ще изучава предмети като ресурси за отбрана, избрани икономически и финансови рискове, аспекти на сигурността на международните отношения, подривни заплахи, оперативни изследвания.

По време на обучението му в Бърно, временно изпълняващ длъжността председател на Студентския съвет е зам.-председателят Христина Чавдарова.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ВЗЕ АКТИВНО УЧАСТИЕ В ОНЛАЙН КАФЕНЕТО „ВРЕМЕ Е ЗА ЪПДЕЙТ“ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Председателят на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика Илиян Илиев и зам.-председателят Христина Чавдарова взеха участие в онлайн кафенето „Време е за ъпдейт“. То се проведе на 23 март  и постави началото на националната кампания на Министерството на труда и социалната политика, която е част от Европейската година на уменията. В него се включиха над 71 представители на студентски съвети и кариерни центрове на вузове в страната.

Зам.-министърът Наталия Ефремова откри събитието с думите, че темата за ученето през целия живот е водеща за министерството и по нея предстоят редица инициативи. Целта е да бъдат осигурени възможности за младите хора за стажове, обучения и намиране на първа работа.  “Има много млади хора, които са обезкуражени, нямат вяра, самочувствие и знания. Надявам се и с Ваша помощ да успеем да мобилизираме голяма част от тях, за да са активни на пазара на труда, да живеят по-добър живот и да реализират мечтите си” – подчерта тя.

По време на онлайн кафенето бе представено проучването на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите от работна сила и какви умения за работа търси бизнесът. Зам.-изпълнителният й директор Кремена Калчева открои, че сред тях са самоконтрол, дисциплина, гъвкавост, адаптивност, инициативност и работа под напрежение. Тя посочи, че в периода 2025 – 2027 г. се очаква на пазара на труда да има търсене на над 123 000 специалисти с висше образование.

Модератор на форума бе главният директор и ръководител на Управляващия орган на Програма “Развитие на човешките ресурси” към Министерство на труда и социалната политика Цветан Спасов.

Студентският съвет на ВУСИ взе активно участие в състоялата се дискусия за предизвикателствата пред младите хора по пътя към професионалната реализация и какво ги мотивира да търсят работа по специалността си още докато следват висше образование. „Ние сме доста мотивирани, тъй като в нашето висше училище се обучават кадри от сферата на сигурността, икономиката, администрацията и управлението“ – отбеляза председателят Илиян Илиев. „Нашето висше училище има меморандуми за сътрудничество с бизнес и с образователни  структури, като редовно се организират и майсторски класове. Всичко това подпомага и стимулира подготовката на студентите на ВУСИ в тяхната професионална реализация“- подчерта той.

Националната кампания под надслов „Време е за ъпдейт“ се провежда по Програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика.

СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ АКТИВНАТА СТУДЕНТСКА ОБЩНОСТ НА ВУСИ, ПРИЗОВА НЕЙНИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ ИЛИЯН ИЛИЕВ НА МЯСТО ДВАНАДЕСЕТОКЛАСНИЦИТЕ В КАРЛОВО И СОПОТ

Пет професионални гимназии и средни училища в Сопот и Карлово посети екип на Висшето училище по сигурност и икономика на 17 март. Помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров, мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Илина Георгиева и председателят на Студентския съвет Илиян Илиев представиха възможностите за изключително качественото обучение на европейско ниво в престижния пловдивския вуз в карловските СУ „Васил Левски“, СУ „Христо Проданов“ и ПГ „Евлогий и Христо Георгиеви“ и в сопотските ПГ „Ген. Владимир Заимов“ и СУ „Иван Вазов“.

По време на присъствените презентации пред заимовци и възпитаниците на карловската гимназия, помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров детайлно разказа за разнообразието от бакалавърски и магистърски специалности в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление. Той ги запозна с модерната база и атрактивни тематични кабинети и компютърни зали. Интерес сред дванадесетокласниците предизвика и съвременното електронно стрелбище на ВУСИ.

Мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Илина Георгиева им обясни процедурата по кандидатстване и възможността за ранно записване, чрез което могат да си запазят предпочитана от тях специалност. Тя им представи необходимите документи за кандидатстване и възможностите за подаването им онлайн.

„При нас е изключително интересно, студентската ни общност е много идейна и организирана“ – им сподели нейният председател Илиян Илиев. „Включваме се в различни обществени, социални и културни инициативи и събития. Имаме разбирането и подкрепата на ръководството на ВУСИ“- разказа той и ги призова „Станете част от нас и ще се убедите сами в отличните перспективи за професионална реализация. Самият аз ще бъда през следващите месеци на обучение по специалността си в чуждестранен университет. На мое място може да бъде всеки един от вас“. В заключение Илиян Илиев подчерта, че Студентският съвет на висшето училище е с ключово присъствие и в дейността на Националното представителство на студентските съвети в България.

Екипът на ВУСИ благодари на директорите и зам.-директорите на ПГ „Ген. Владимир Заимов“ и СУ „Васил Левски“ за оказаното съдействие при реализиране на присъствената презентация на вуза.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ С КРАСИВИ КАРТИЧКИ И ЧЕРВЕНИ РОЗИ ПО ПОВОД 8 МАРТ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАСТОЯТЕЛСТВОТО ОЛГА МАНОЛОВА И ДАМИТЕ ОТ СТУДЕНТСКАТА И АДМИНИСТРАТИВНАТА ОБЩНОСТ

Студентският съвет на ВУСИ продължава да радва със своята креативност. По случай 8 март – Международния ден на жената, председателят Илиян Илиев заедно със секретаря Христина Чавдарова и членовете Емануела Енева и Денис Динев от съвета подариха картички и красиви червени рози на председателя на Настоятелството Олга Манолова, студентките, които имаха лекции днес, и дамите от администрацията.

„Стремежът ни е да съхраняваме и развиваме традициите във висшето училище, в което уважението и достойнството са ключови морални ценности“ – сподели Илиян Илиев. Заедно с колегите му обсъждат коя е най-подходящата инициатива за дадено събитие и я осъществяват с много желание.

Така и днес избират да зарадват с червена роза, защото тя е символ на уважението и искреността, и се спират на собствена идея за дизайна на поздравителната картичка, с която пожелават на дамите да бъдат себе си и да са все така вдъхновени и прекрасни. В изработката на чудесните картички съдействие им оказва Издателският комплекс на вуза.

Водещата фотографска роля на празника бе на Емануела Енева, чиито снимки заедно с тези на нейните колеги ще бъдат част от студентска фотоизложба, посветена на празничния 20-годишен юбилей на висшето училище на 4 ноември.

Председателят и секретарят на Студентския съвет взеха участие в церемонията „Студент на годината – 2022“

Председателят на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика Илиян Илиев и секретарят Христина Чавдарова взеха участие в церемонията „Студент на годината – 2022“. Тя бе организирана от Националното представителство на студентските съвети и се проведе на 2 март в УНСС. Събитието бе под патронажа на президента Румен Радев.

„Изключителна чест бе отправената покана към студентската общност на ВУСИ да бъдем част от тържественото събитие“ – сподели Илиян Илиев. „Разговаряхме с колеги от висшите учебни заведения в страната по актуални теми и коментирахме възможности за реализация на различни инициативи.

Заедно с Христина Чавдарова представихме градивната студентската атмосфера във ВУСИ и цялостната подкрепа, която получаваме от президента проф. д.п.н. Георги Манолов и академичното ръководство“- разказа за сайта и вестника на вуза председателят на Студентския съвет.

Той увери, че заедно с колегите си ще продължат да работят за популяризирането и насърчаването на постиженията на възпитаниците на ВУСИ и за развитието и утвърждаването на студентското самоуправление.

ВУСИ С МОДЕРНА ИДЕЯ В КАМПАНИЯТА: КВАЛИТЕТЕН ПРЕПОДАВАТЕЛ И УСПЕШЕН СТУДЕНТ ЗАЕДНО ПРЕДСТАВЯТ ЗНАНИЯ И ОПИТ ПРЕД РЪКОВОДСТВОТО И ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ В ПГ „ЦАР ИВАН АСЕН II” В АСЕНОВГРАД

Екип на Висшето училище по сигурност и икономика бе на делова визита в ПГ „Цар Иван Асен II” в Асеновград. Преподавателят в авторитетния пловдивски вуз доц. д-р Руси Янев, когото академичните среди помнят и като ректор на Академията на МВР, помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров, мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Илина Георгиева и председателят на Студентския съвет Илиян Илиев разговаряха с директора Йордан Диков и дванадесетокласниците на престижното училище.

Срещата бе изпълнена с важна информация за висококачественото образование във ВУСИ с разнообразието от бакалавърски и магистърски специалности в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление.

Бъдещите зрелостници бяха силно заинтересовани от знанията и опита, които им представиха доц. д-р Янев и Илиян Илиев. Директно от висококвалитетния професионалист те научаваха как от теорията се преминава към практиката, как от личната сигурност се отива към националната, както и за същността на организираната престъпност и наркотрафика. Председателят на Студентския съвет, който следва киберсигурност, им разказа за възможността като възпитаници на ВУСИ да изучават специалността си по Еразъм в чуждестранни университети, каквато той има в близко време. Сподели им, че Съветът е добре организиран и работещ екип, който защитава интересите на студентите във вуза както на национално, така и на международно ниво, и ги насърчи с откровението: „Ще се радвам да ви видя като част от нас!“

Как могат да кандидатстват още сега преди да са завършили средното си образование и да се включат в ранното записване във висшето училище, им обясни мениджърът КСД Илина Георгиева. Тя ги запозна и с онлайн кандидатстването, което се прави и през мобилен телефон, с възможност за запазване на предпочитана от тях специалност.

Помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров им описа модерната база на ВУСИ, която отговаря на съвременните стандарти за престижен образователен и научен център, гарантиращ високо европейско ниво на учебния процес.

По време на визитата бе уточнено и подписването на договор за сътрудничество между двете институции.

СТУДЕНТИ НА ВУСИ ПОДНЕСОХА ВЕНЕЦ ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 МАРТ В ПЛОВДИВ

За поредна година представители на Висшето училище по сигурност и икономика взеха участие в честванията по случай 3 март – националния празник на България.

Председателят Илиян Илиев и членовете на Студентския съвет Мартин Тунов и Денис Динев заедно с Ивет Иванова от втори курс „Национална сигурност“ и преподавателят във ВУСИ доц. д-р Петър Ненков се включиха в тържественото честване пред паметника на Руските освободители на Бунарджика в Пловдив по повод 145-та годишнина от Освобождението от османско владичество.

От името на ръководството, на преподавателите и на студентите на висшето училище, те поднесоха  венец на поклон пред подвига на героите, дали живота си за свободата на България.

„И днес правим своя актуален фотоархив от ключовите исторически моменти в съдбата на родината ни“ – сподели Илиян Илиев. „В този процес активно се включват Денис Динев и колегите, за да реализираме студентска фотоизложба, посветена на предстоящата 20-годишнина на висшето училище през месец ноември“.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ ПОЖЕЛА ЗДРАВЕ И ПОДАРИ МАРТЕНИЧКИ ВЪВ ВУСИ

По традиция Студентският съвет поздрави с 1 март в очакване на пролетта, пожела здраве и подари мартенички във Висшето училище по сигурност и икономика.

Председателят на съвета Илиян Илиев и колегите му Пламена Ващенко, Христина Чавдарова, Мартин Тунов и Денис Динев поздравиха с празника академичното ръководство на вуза в лицето на президента проф. д.п.н. Георги Манолов. Те му подариха мартеничка с пожелание за продължаване на ползотворната работа на ВУСИ със Студентския съвет.

Студентските представители зарадваха преподаватели, свои колеги и администрацията на висшето училище със специално подготвени за тях мартенички.

 

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ УЧАСТВА В РАБОТНА СРЕЩА МЕЖДУ СТУДЕНТСКИТЕ СЪВЕТИ НА ПЛОВДИВСКИТЕ ВУЗОВЕ

Председателят на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика Илиян Илиев участва в работна среща по актуални теми между представителите на студентските съвети на пловдивските вузове. Тя се проведе в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Намеренията на студентските съвети в града под тепетата е да се срещат ежемесечно с цел сътрудничество и обмяна на идеи.

Преди това Илиян Илиев с колегите си Станислав Шутилов и Маргарита Моллова от СС на ВУСИ присъстваха на Общо събрание на НПСС, чийто домакин бе Студентският съвет на НМА “Проф. Панчо Владигеров”.

По време на заседанието бе обсъден годишният доклад за дейността на НПСС за 2022 година и бе приет планът за дейността му за 2023 година. Представителите на студентските общности поднесоха цветя пред посолството на Република Турция в София в памет на загиналите от унищожителните земетресения в югоизточната ни съседка и Сирия. В знак на човешка солидарност със случващото се в двете страни те дадоха подкрепа за провежданата кампания за набиране на дарения в помощ на пострадалите.

Студентите на ВУСИ участваха и в обучение на тема “Как да организираме събития с високопоставени лица и гости”, за което бяха отличени със сертификати.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ЛЕВСКИ В ПЛОВДИВ

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика участва във възпоменателното отбелязване на 150 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски, организирано от Община Пловдив.

Председателят Илиян Илиев и членовете на съвета Луиза Александрова, Мартин Тунов и Денис Динев поднесоха венец на поклон пред личността и делото на великия син на България от името на ръководството, на преподавателите и на студентите на висшето училище пред паметника на Апостола на свободата на централната алея на Бунарджика.

Заедно със студентските съвети и на други вузове, представителите на ВУСИ изразиха виждането си, че заветите на Левски са изключително актуални и че родолюбието трябва да се доказва всеки ден.

„Затова запечатваме тези важни моменти от историческа ни памет заедно с нашия колега Денис Динев и ще ги включим в студентска фотоизложба, посветена на предстоящата 20-годишнина на висшето училище през месец ноември“ – сподели председателят на СС на ВУСИ Илиян Илиев.

НА 14 ФЕВРУАРИ СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ЗАРАДВА С КАРТИЧКИ И ПРЕКРАСНИ УСМИВКИ КОЛЕГИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ И АДМИНИСТРАЦИЯ

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика зарадва с поредната си инициатива. По случай 14 февруари – празник на лозарите и на влюбените, председателят Илиян Илиев заедно със секретаря Маргарита Моллова и членовете Емануела Енева, Пламена Ващенко и Денис Дианов от съвета подариха картички на президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов, колеги, преподаватели и администрация.

„Това е чудесна традиция във висшето училище“ – сподели председателят на Студентския съвет. „Тя носи посланието хората да бъдат обичани, щастливи и добри всеки ден. Затова с колегите от съвета изработихме дизайна на картичката със сърца и решихме именно това да пожелаем на всички: Обичайте и бъдете обичани!“- разказва той. Картичките са изготвени в Издателския комплекс на вуза.

Снимките от празника ще бъдат част от фотоизложбата на тема „20 кадъра от студентския живот във ВУСИ“, която Студентският съвет подготвя по повод предстоящата 20-годишнина през месец ноември на висшето училище.

СТУДЕНТИ НА ВУСИ УЧАСТВАХА В КАРИЕРЕН ФОРУМ В ПЛОВДИВ

Студенти  и представители на Кандидатстудентския център на Висшето училище по сигурност и икономика бяха част от кампанията “България те иска” – “Кариера и живот – защо в България”. Популярният форум за кариерно развитие се състоя на 11 февруари в Пловдив и бе посетен от мнозина млади хора.

На място възпитаниците на ВУСИ можаха да се срещнат с компании и от Пловдив и региона, които търсят висококачествено подготвени кадри и предлагат възможности за кариерно развитие. По време на кратките беседи студентите впечатлиха със своята подготовка и ясна визия как искат да се реализират на пазара на труда.

Екипът на Кандидатстудентския център на висшето училище осъществи необходимите контакти с потенциални работодатели. Предстоят разговори за подписване на меморандуми на сътрудничество с цел младите хора да бъдат стимулирани да останат да живеят в страната, да работят и градят кариера тук.

Сред лекторите на форума бяха популярни личности от сферите на бизнеса, изкуство и спорта, които разказваха своите лични истории по пътя към успеха и даваха пример на младите хора как човек може да бъде полезен за развитието на България.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ОТНОВО СЕ ВКЛЮЧИ В КАМПАНИЯТА „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика отново се включи в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“. Председателят Илиян Илиев, секретарят Маргарита Моллова и Емануела Енева от съвета предадоха 10 големи пластмасови туби с капачки с общо тегло над 20 кг в определен за инициативата пункт.

Участието за пореден път в националната акция на студентите на ВУСИ е част от инициативите им, посветени на предстоящия на 4 ноември 20-годишен юбилей на вуза. Нека припомним, че за 15-годишнината от създаването на ВУСИ Студентският съвет получи специална грамота за активното си участие в „Капачки за бъдеще“.

Чрез приноса си студентската общност на висшето училище спомага за закупуване на специални неонатални линейки и кувьози за недоносени бебета и новородени със здравословни проблеми. Именно на болница в Пловдив бе дарена първата специализирана линейка, закупена със средства от благотворителната инициатива.

Възпитаниците на ВУСИ имат пълната подкрепа на неговото ръководство за своята зряла обществена ангажираност, както и за намаляване на замърсяването на околната среда с пластмасови отпадъци чрез тяхното рециклиране.

СТУДЕНТСКИ СЪВЕТ НА ВУСИ РАЗГОВАРЯ С БЪДЕЩИТЕ ЗРЕЛОСТНИЦИ В ПГ ПО МЕХАНОТЕХНИКА “ПРОФ. ЦВЕТАН ЛАЗАРОВ”

Секретарят Маргарита Моллова и Христина Чавдарова от Студентски съвет на ВУСИ се включиха в присъствената презентация за кандидатстудентската кампания 2023/2024 в ПГ по механотехника “Проф. Цветан Лазаров” в Пловдив. По време на срещата те споделиха своите прекрасни впечатления и удовлетвореност от обучението си във ВУСИ.

Помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров и мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ на вуза Илина Георгиева също се включиха във визитата, като представиха разнообразните бакалавърски специалности в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление.

Ранното записване във ВУСИ предизвика отново огромен интерес сред бъдещите зрелостници. То дава възможност да кандидатстват във Висшето училище по сигурност и икономика още преди да са завършили средното си образование и да си гарантират място в желаните от тях специалности.

Специално обучените четириноги демонстрираха откриване на наркотици и взривоопасни вещества. Те показваха как става това първо в стаи на една постройка, а след това и в автомобили. Кучетата се включиха и в залавянето на извършител на такъв вид престъпление в случай, че тръгне да бяга или напада полицейски служител.

Студентите на ВУСИ изразиха изключителното си впечатление от подготовката и уменията на полицейските кучета. Следвайки в професионално направление по национална сигурност, Илиян Илиев и Емануела Енева благодариха на организаторите за качествената демонстрация и ценни съвети, които получиха на място.

 • Г-н Председател на СС на ВУСИ, пожелаваме Ви да е успешна и благодатна новата 2023 г. В края на 2022 г. излезе 12-ото издание на Рейтинговата система на висшите училища у нас, ВУСИ затвърждава значимата си позиция сред най-добрите университети. Какъв е анализът на Студентския съвет?
 • С актуалните специалности в сигурността и икономиката ВУСИ е сред най-предпочитаните университети в България. Като студенти сме горди от избора си на вуз. Студентският съвет отчита трайна тенденция на удовлетвореност в тази насока. Висококачественото обучение тук дава възможност за успешна професионална реализация, което ни мотивира да бъдем изключително ефективни по време на следването си.
 • Какви са Вашите наблюдения в професионалното направление по национална сигурност, в което следвате и Вие?
 • Важно е да се коментира, че по отношение на теоретичната и практическата подготовка ВУСИ стои наред с Академията на МВР и по броя на своите бакалавърски и магистърски програми то изпреварва редица висши училища у нас. Всеки може да избере за себе си, ако иска да се развива в тази насока, измежду 9-те бакалавърски и 11-те магистърски програми. Трябва да се отбележи и изключителният академизъм на преподаване, както и приятелската атмосфера между студентите. От заседанията на Студентския съвет и от разговори с колеги имам впечатления, че така стоят нещата и в другите две професионални направления на ВУСИ – по икономика и по администрация и управление.
 • Чрез Алумни клуба си ВУСИ обединява многобройните си студенти, които са на водещи позиции в бизнеса. Коя е основната препоръка от тях?
 • Многобройни са примерите на успели студенти на висшето училище, от които можем да се учим. Основното, което казват: ВУСИ оправдава очакванията за висококачествена подготовка и голям спектър от съвременни познания, наученото тук среща практическо приложение. И тази година Рейтинговата система на висшите училища у нас показва, че вузът стои убедително на пазара на труда. Осигурителният доход на дипломиралите се всяка година расте, а нивото на безработица сред тях е минимално.
 • В края на 2022 г. Вие участвахте и в Общо събрание на НПСС, откъдето се завърнахте с важни новини.
 • Да, след анализ на актуалната обществена обстановка и дискусия по бюджета на НПСС, Общото събрание актуализира състава на постоянните комисии към НПСС. В две от тях – по „Международна дейност и сътрудничество“ и „Сигурност и отбрана“, бях избран и аз в качеството ми на председател на Студентския съвет на ВУСИ. Проведох също разговор с председателя на НПСС Даниел Парушев, както и с председателите на студентските съвети на вузовете в Пловдив за обсъждане на възможности за бъдещи съвместни инициативи.
 • Вие имахте и срещи с македонски студенти в град Струга?
 • Заедно с още трима колеги от ВУСИ имахме един прекрасен студентски празник с македонски колеги. Обменихме контакти и създадохме приятелства. Посетихме културно-историческите забележителности в околностите на северомакедонския град. Присъствахме още на изключително интересно състезание на деца в спортната зала на Струга и имахме участие в тяхното награждаване.
 • През 2023 ВУСИ ще отбележи 20-годишния си юбилей, какви цели си поставя Студентският съвет?
 • Все така амбициозни и креативни да работим за развитието и утвърждаването на студентското самоуправление. Заедно с президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов обсъждаме много интересна идея в насока как студентите могат да представят своето виждане за управлението на държавата. Ще организираме провеждането на студентска конференция, като в момента сме на етап събиране на идеи за тематиката й. Ще подготвим и тематични студентски дискусии по линия на клуб „Полемика“, посветени на бележития юбилей, с участието на авторитети в сферата на сигурността, икономиката, образованието и културата. Ще работим за осъществяване тази година също на майсторските класове, които намират широк интерес сред студентите. Имаме идея да организираме и фотоизложба на тема „20 кадъра от студентския живот във ВУСИ“, като ще продължим инициативата за засаждане на дръвчета в Алеята на ВУСИ и включването в националната кампания „Капачки за бъдеще“.
 • Какво пожелавате на Вашите колеги, на ръководството и на цялата академична общност на ВУСИ?
 • Благодарим на ръководството на ВУСИ за пълната подкрепа в нашите начинания. Нека бъдем здрави и да продължаваме заедно да градим все по-успешен просперитет в името на по-качествено образование в нашата страна и бъдещето ни като граждани на България.

Заседанието обсъди доклада на председателя на НПСС Даниел Парушев за изминалите пет месеца и актуализирането на състава на Контролния съвет за мандат 2022-2024 г. Студентите коментираха също актуалната обстановка, политики, позиции и партньорства, както и дискутираха изменението на бюджета на НПСС за 2022 г.

Общото събрание актуализира и състава на постоянните комисии към НПСС. В две от тях бе избран председателят на Студентския съвет на ВУСИ. Илиян Илиев ще участва активно в работата на комисиите по  „Международна дейност и сътрудничество“ и „Сигурност и отбрана“.

Той е провел разговор с Даниел Парушев, както и с председателите на студентските съвети на вузовете в Пловдив за обсъждане на възможности за бъдещи съвместни инициативи.

Преди Общото събрание в новата сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия бе отбелязана тържествено 25-годишнина на техния Студентски съвет.

„Този празник има исторически традиции, наложени във времето, и той се свързвал винаги с това, че студентите са били в предните редици на социалния прогрес, на борбата за повече справедливост, свобода и демокрация“ – каза в приветствието си към студентите проф. д.п.н. Манолов. „Това е реалността до ден днешен след Освобождението и създаването на Софийския университет като първото висше училище. Неслучайно България е единствената страна в света, в която студентите имат собствен празник, защото винаги са били в челото на тези битки за по-щастлив живот и за по-голяма социална справедливост“ – отбеляза президентът на ВУСИ. Той допълни, че 8-и декември е ден, на който се прави равносметка за академичните постижения, но се начертават и новите хоризонти за развитие. „В близкото минало, в дните преди празника, се провеждаха от страна на държавата срещи със студентите на национално ниво, като се отчиташе направеното и това, което предстои. В днешно време, за съжаление, липсва тази форма на общуване между държавната власт и студентите“ – сподели проф. д.п.н. проф. Манолов. „Като заместник-председател на Асоциацията на частните висши училища вече 15 години водя заедно с колегите битка нашите най-добри студенти от частните висши училища да получават държавна стипендия. Някои казват: Те са частници, откъде-накъде. Уважаеми колеги, питайте, когато ни гостуват политиците, и то много остро ги питайте: Къде в Закона за висшето образование пише, че стипендиите на българските студенти се дават само на тези, които учат в държавни висши училища и университети? Никъде. Добрият студент, отличният студент няма значение къде се обучава. Той е еднакво добър и отличен, било в държавно, било в частно висше училище“ – поясни президентът на ВУСИ. Той пожела на студентите да съчетават умело полезното с приятното, като подготвят старателно учебния процес и да празнуват от сърце, защото животът е не само четене.

Председателят на Настоятелството на ВУСИ Олга Манолова връчи грамотите, стипендиите и наградите на студентите с успех 5,80 – 5,90, като пожела на всички да бъдат здрави, много устремени и дръзновени. „Днес тук – от тази скамейка,  продължавайте да мечтаете и да усвоявате знания, за да може утре да сте най-пълноценни граждани на нашата страна“ – подчерта тя.

„Уверени сме, че този ден е най-истинският и незабравим за всеки един от нас“ – каза в приветствието си към своите колеги председателят на Студентския съвет Илиян Илиев. „Студентският празник символизира младежкия ни порив към знание, стремежа ни да сбъднем мечтите си и да изградим една успешна кариера, както и да направим света, в който живеем, още по-красив и по-добър“ – посочи той и благодари на ръководството за създадената истинска академична атмосфера във Висшето училище по сигурност и икономика.

По традиция тържествената церемония завърши с обща снимка и поздравления.

СТУДЕНТИТЕ ПОЗДРАВИХА ЗА ИЗДАВАНЕТО НА ТРИТОМНИКА „ВЛАСТ И ПРИВИЛЕГИИ В ПОЛИТИЧЕСКАТА ИСТОРИЯ“ ПРЕЗИДЕНТА НА ВУСИ ПРОФ. Д.П.Н. ГЕОРГИ МАНОЛОВ

Студентският съвет на Висшето училище по сигурност и икономика поздрави с издаването на тритомната монография  „Власт и привилегии в политическата история (XXX в. пр.н.е. – XXI в. н.е.)“ президента на вуза проф. д.п.н. Георги Манолов.

Това стана по време на официалното представяне на тритомника на 8 ноември в Литературен клуб „Перото“ в София. От името на студентската организация председателят й Илиян Илиев връчи поздравителен адрес на проф. д.п.н. Манолов. В него се казва:

„Научните Ви постижения са високо ценени и дават изключителни знания на всеки студент, поел по пътя на висшето образование.

Всеотдайната Ви академична дейност спомага да се изграждаме като висококачествени специалисти в сферите на сигурността и икономиката.

Бъдете все така вдъхновение за младото поколение в реализирането на нови научни предизвикателства и в усъвършенстването на политическата и обществената култура у нас.“

„Изказваме своята признателност на Вас и на цялата академична общност за всеотдайността, изключителния професионализъм и последователните усилия в осъществяването на общата ни мисия за нови знания, стремежи и успехи“ – се посочва в поздравителния адрес.

Студентите на ВУСИ изказват благодарността си за възможността да се обучават и да се изграждат като висококачествени специалисти в модерна среда и отговаряща на европейските стандарти база. Те изразяват убедеността си, че ентусиазмът и постоянството на цялата академична общност на висшето училище и занапред ще вдъхновяват за реализирането на нови научноизследователски и образователни цели.

„Нека продължаваме заедно да градим един успешен просперитет в името на по-качествено образование в нашата страна и бъдещето ни като граждани на България“- пожелава Студентският съвет на ВУСИ.

От своя страна проф. д.п.н. Георги Манолов поздрави също с празника студентите, като им пожела здраве и успехи в следването и в живота. „Заедно можем всичко и имате пълната подкрепа на ръководството на висшето училище“ – подчерта президентът на ВУСИ.

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов бе почетен гост на заседанието. Той поздрави студентските представители и им благодари за ползотворната дейност, като им пожела да бъдат все така амбициозни и креативни в тяхната отговорна мисия.

Събранието избра за зам.-председател на студентския съвет второкурсника Станислав  Шутилов от специалността „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“. Маргарита Моллова, студентка в първи курс, специалност „Митническо разузнаване и разследване“, стана секретар, а за зам.-секретар бе определена второкурсничката от специалност „Киберсигурност“ Милена Итева.

Досегашният председател Мартин Тунов остава член на съвета. Той получи благодарността на колегите си за приноса за развитието и утвърждаването на студентското самоуправление във ВУСИ.

АБСОЛВЕНТИ ЗАСАДИХА ОЩЕ ФИДАНКИ ПО АЛЕЯТА НА ВУСИ

Абсолвентите от Випуск 2022 заедно със Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика и студенти от други курсове на ВУСИ продължиха традицията да засаждат дръвчета във вече създадената Алея на ВУСИ.

Инициативата стартира от завършилия миналата година випуск на Висшето училище по сигурност и икономика. През 2021 г. по повод на Деня на Земята абсолвентите засадиха пет фиданки липа и една фиданка гинко билоба в близост до сградата на вуза, с което поставиха началото на Алеята на ВУСИ.

Тази година по повод на Световния ден на околната среда – 5 юни, абсолвентите от Випуск 2022 засадиха пет дръвчета липа. Инициативата бе подкрепена от ръководството на ВУСИ и от Студентския съвет. „Опазването на околната среда е важно за мен и се радвам, че съм част от това събитие и че мога да допринеса за озеленяване на района“, сподели Нонна Благова – четвъртокурсничка във ВУСИ. Представители на община Пловдив – район Южен, и ОП „Паркове и градини“ също оказаха своята подкрепа на абсолвентите и висшето училище. Зам.-кметът на район Южен и възпитаник на ВУСИ г-жа Атанаска Тунтова помогна на студентите, като участваше в залесяването редом с тях. „Радвам се, че инициативата продължи и през тази година, и искрено вярвам, че тя ще продължава и занапред“, сподели тя.

С усмивки на лицата и удовлетворени от свършеното абсолвентите от Випуск 2022 оставиха своята следа и обещаха, че ще се връщат тук, за да наблюдават развитието на Алеята на ВУСИ.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ НА ПАМЕТНИКА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Продължавайки традицията, студенти и представители на администрацията на Висшето училище по сигурност и икономика поднесоха венец на паметника на светите братя Кирил и Методий!

Студентският съвет на ВУСИ се включи в празничното честване на Деня на Освобождението на България

Студентският съвет на ВУСИ се включи в празничното честване на Деня на Освобождението на България. Студентите поднесоха венец и отдадоха почит на паметта на загиналите войни в името на един общ идеал – свободата на България.

Представители на Студентския съвет на ВУСИ поднесоха цветя по повод Деня на народните будители

Представители на Студентския съвет на ВУСИ поднесоха цветя по повод Деня на народните будители. Те се събраха в празничния ден пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, за да почетат делото на стотиците радетели за наука и просвета в историята на България.

Студенти от ВУСИ се включиха в традиционното празнично шествие по повод 24 май
Студенти от ВУСИ се включиха в традиционното празнично шествие по повод 24 май!
Честит празник!
СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДАРИ КАПАЧКИ В РАМКИТЕ НА ИНИЦИАТИВАТА “КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ”

Досегашният председател на Студентския съвет Стефка Бангова и новоизбраният – Мартин Тунов своеобразно отбелязаха предаването на властта със съвместна инициатива. Днес Студентският съвет на ВУСИ за пореден път дари капачки в рамките на инициативата “Капачки за бъдеще”.

Студенти и представители от ВУСИ поднесоха венец на паметника на светите братя Кирил и Методий

Висшето училище по сигурност и икономика продължи традицията, като за поредна година студенти и представители от администрацията поднесоха венец на паметника на светите братя Кирил и Методий.

Днес честваме паметта им и се прекланяме пред делото им, което ни е дарило с красивия и неизчерпаем дар на словото.

АБСОЛВЕНТИ ЗАСАДИХА ПЪРВИТЕ ДРЪВЧЕТА В „АЛЕЯ НА ВУСИ“

Началото на нова традиция бе поставено от завършващия тази година випуск на Висшето училище по сигурност и икономика. В Деня на Земята абсолвенти засадиха пет фиданки липа и една фиданка гинко билоба в близост до сградата на вуза, с което поставиха началото на изграждането на „Алея на ВУСИ“.

„Началото вече е дадено и вярвам, че традицията ще продължи, като всеки следващ випуск ще оставя своя принос и така с всяка изминала година „Алеята на ВУСИ“ ще расте докато се превърне в гора, носеща академичния дух и стремежа към познание на младите и целеустремени хора, завършващи своето висше образование“, сподели доц. д-р Людмила Дикова – зам.-ректор на ВУСИ.

Инициативата е на абсолвентите на ВУСИ и е подкрепена както от ръководството на вуза, така и от Студентския съвет. „Искаме да оставим нещо след себе си и вярваме, че в тази трудна за всички година няма по-ценно от това да дадем началото на един нов живот като засадим дръвчета“, сподели Стефка Бангова – 4-курсник и председател на Студентския съвет към ВУСИ. Представители на Община Пловдив – Район Южен също дойдоха, за да окажат своята подкрепа към абсолвентите и висшето училище. Зам.-кметът на Район Южен и възпитаник на ВУСИ г-жа Атанаска Тунтова помогна на студентите като участваше в залесяването редом с тях. „Искрено вярвам, че тази инициатива ще продължи и през следващите години и благодаря на студентите във ВУСИ, че с делата си правят района по-зелен и по-красив“, сподели тя. С усмивки на лицата и удовлетворени от свършеното абсолвентите от випуск 2021 оставиха своята следа и обещаха, че ще се връщат тук, за да наблюдават развитието на новоизградената „Алея на ВУСИ“. Днешната инициатива е само началото на една устойчива традиция с мисъл към бъдещето и следващите поколения.

 
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ ПО СИГУРНОСТ И ИКОНОМИКА ОТДАДОХА ПОЧИТ И ПОЛОЖИХА ВЕНЕЦ НА ПАМЕТНИКА НА РУСКИТЕ ОСВОБОДИТЕЛИ В ПЛОВДИВ

Студенти, членове на Студентския съвет, преподаватели и служители на Висшето училище по сигурност и икономика отдадоха почит и положиха венец на паметника на руските освободители, в парк „Бунарджика“ по случай на 142-та годишнина от Освобождението на България от османско владичество.

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ПОДАРИ НА СТУДЕНТИ И ПРЕПОДАВАТЕЛИ КАРТИЧКИ ПО СЛУЧАЙ 14 ФЕВРУАРИ

Студентският съвет на ВУСИ подари на студенти и преподаватели специално изработени от Издателския комплекс поздравителни картички по случай 14 февруари

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ С АКТИВНО УЧАСТИЕ В КАМПАНИЯТА „КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ“

Студентският съвет на ВУСИ с активно участие в благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“.

 

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ ПРЕДАДЕ ДРЕХИ В КОНТЕЙНЕРИ НА БЧК

Студентският съвет на ВУСИ предаде използвани дрехи в специални контейнери на БЧК

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ С ИНИЦИАТИВА ЗА 8 МАРТ

Студентският съвет на ВУСИ с инициатива за 8 март – подариха цветя за Международния ден на жената

СТУДЕНТСКИЯТ СЪВЕТ НА ВУСИ С ДАРЕНИЕ ЗА ДЕЦА В НУЖДА

Студентският съвет на ВУСИ дари електроуреди на деца в нужда

Дискусионен клуб “Полемика”

Дискусионен клуб „Полемика“ е инициатива на Студентския съвет на Висшето училище по сигурност и икономика, подкрепена от ръководството на вуза. В „Полемика“ гостуват изявени представители на академичната общност, видни общественици и доказани професионалисти от различни области. Дискусиите са преди всичко свободна обмяна на научни идеи, подходи и гледни точки, и са насочени към всички млади хора, както и за възпитаници на други университети.