Висшето училище по сигурност и икономика събра политическия, бизнес и интелектуален елит

Jun 8, 2015

Висшето училище по сигурност и икономика (ВУСИ), което е правоприемник на Колежа по икономика и администрация, събра елита на стилно тържество в хотел „Рамада Тримонциум” в Пловдив. Повече от 130 депутати, политици, бизнесмени, интелектуалци и общественици уважиха празника на вуза. Празненството беше по повод решението на Народното събрание за преобразуване на КИА във Висше училище по сигурност и икономика и обнародването му в „Държавен вестник”, брой 38 от 26 май 2015 година.

Сред официалните гости на събитието бяха бившият премиер на служебното правителство проф. д-р Георги Близнашки, депутатите Мартин Димитров, доц. д-р Димитър Шишков, Николай Хаджийски, Славчо Атанасов, Христо Грудев – зам.-областен управител на Пловдив, директорът на Областната дирекция на МВР – Пловдив Пламен Узунов, шефове на едни от най-големите фирми не само в Пловдив, но и в страната.

Поздравителни адреси изпратиха председателят на Настоятелството на ВУСИ проф. Тончо Трендафилов, ректорът на УНСС проф. Стати Статев, директорът на териториална дирекция „Национална сигурност” – Пловдив Николай Петров, съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, народният представител Здравко Димитров, проф. Милко Петров – ръководител на катедра на ЮНЕСКО „Комуникация и ВО” в СУ „Св. Климент Охридски” и проф. Маргарита Пешева – ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”.

„Извървяхме дълъг и труден път, който обаче се увенча с успех. Благодаря на всички институции и личности, които направиха възможно преобразуването на КИА във Висше училище по сигурност и икономика”. С тези думи се обърна към гостите президентът на ВУСИ проф. Георги Манолов. Той акцентира върху факта, че три комисии в Народното събрание дадоха положителни становища за вуза и той беше гласуван с пълно единодушие в пленарна зала.

Приветствие към гостите отправи и ректорът на висшето училище проф. Димитър Димитров, който разясни образователната политика на ВУСИ. Тя е насочена към потребностите на сигурността и икономическото развитие в национален и регионален мащаб. Мисията на вуза е да бъде модерен център за обучение на студенти в областта на националната сигурност, пазарната икономика и държавното управление, който да подготвя високообразовани и компетентни специалисти.

На тържеството бяха отличени най-успешните преподаватели, които получиха признание за усърдието си при обучението на студентите. Най-изявените от младите хора пък ще пътуват до Брюксел като награда за активността им и отстояването на гражданска позиция при различни казуси. Изненада имаше и за служителите на ВУСИ, които ще ходят на екскурзия до екзотична дестинация.

Кръшни хора, хитови български и световни парчета, изпълнени от Николай Славеев, Владо Димов и Донна вдигнаха на крака гостите на тържеството, които показаха завидни танцувални умения. Празненството продължи до ранни зори с много усмивки и наздравици за успеха на Висшето училище по сигурност и икономика.