ВУСИ демонстрира техники за самоотбрана пред учениците от Национална търговска гимназия – Пловдив

May 19, 2016

Висшето училище по сигурност и икономика демонстрира уникални техники за самоотбрана при критични ситуации. Зам.-ректорът на ВУСИ проф. д-р Томо Борисов показа пред възпитаниците на Националната търговска гимназия в Пловдив хватки, които са лесни за научаване и бързо обезвреждат агресора. Ако ви нападнат, викайте силно „Пожар!”, посъветва учениците проф. Борисов. Така ще привлечете вниманието на хората, които са наблизо. А и те реагират светкавично на този зов, допълни експертът по сигурността.

„Елементът на изненадата може да работи за вас. Покажете решителност, която ще обърка нападателя”, разкри зам.-ректорът на ВУСИ. Той разигра пред учениците най-типичните ситуации на нападение и самоотбрана. Няколко от децата, които с нескрит интерес наблюдаваха демонстрацията, със завидна лекота повториха упражненията.

Техниките са част от специален модел за самозащита и оцеляване, който е част от програмата за обучение във Висшето училище по сигурност и икономика. За много кратко време младите хора придобиват завидни умения, привикват да избягват конфликтни ситуации и бързо да идентифицират провокативното поведение. „Ще се научите да действате адекватно при пожари, наводнения, терористични актове, бедствия. Ще изградите поведенчески модел, който ще ви помогне да оцелеете в критични ситуации”, категоричен беше проф. Борисов.

Пом.-ректорът на ВУСИ гл.ас. Иван Петров пък представи уникалните специалности и осъвременените учебни планове, по които се подготвят студентите във вуза. Избирайки Висшето училище по сигурност и икономика, вие избирате качественото обучение, което се превърна в наша запазена марка, заяви гл.ас. Петров. Свръхмодерната материална база е без аналог, а квалифицираните преподаватели ще ви осигурят качествени знания, допълни той. Пом.-ректорът на ВУСИ подчерта и отличните връзки с работодателите, които са изградени през годините. Няма фирма, било то частна или държавна, или пък институция, която да не цени високо практическите умения, които придобиват нашите студенти, заяви гл. ас. Петров.

Презентацията премина при огромен интерес и десетки ученици заявиха желание да се запишат в един от най-престижните и развиващи се с бързи темпове вузове в България.