49 възпитаници с отличен успех на Висшето училище по сигурност и икономика получиха грамоти и награди по повод предстоящия 8-и декември – празник на българските студенти. Това стана по време на специално тържество, организирано от Академичното ръководство и Студентския съвет на пловдивския вуз. По традиция президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов връчи президентска стипендия за пълно отличие. Тази година нейни носители са третокурсниците Симона Венкова от специалност „Национална сигурност“ и Станислав Младенов от „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“.

„Този празник има исторически традиции, наложени във времето, и той се свързвал винаги с това, че студентите са били в предните редици на социалния прогрес, на борбата за повече справедливост, свобода и демокрация“ – каза в приветствието си към студентите проф. д.п.н. Манолов. „Това е реалността до ден днешен след Освобождението и създаването на Софийския университет като първото висше училище. Неслучайно България е единствената страна в света, в която студентите имат собствен празник, защото винаги са били в челото на тези битки за по-щастлив живот и за по-голяма социална справедливост“ – отбеляза президентът на ВУСИ. Той допълни, че 8-и декември е ден, на който се прави равносметка за академичните постижения, но се начертават и новите хоризонти за развитие. „В близкото минало, в дните преди празника, се провеждаха от страна на държавата срещи със студентите на национално ниво, като се отчиташе направеното и това, което предстои. В днешно време, за съжаление, липсва тази форма на общуване между държавната власт и студентите“ – сподели проф. д.п.н. проф. Манолов. „Като заместник-председател на Асоциацията на частните висши училища вече 15 години водя заедно с колегите битка нашите най-добри студенти от частните висши училища да получават държавна стипендия. Някои казват: Те са частници, откъде-накъде. Уважаеми колеги, питайте, когато ни гостуват политиците, и то много остро ги питайте: Къде в Закона за висшето образование пише, че стипендиите на българските студенти се дават само на тези, които учат в държавни висши училища и университети? Никъде. Добрият студент, отличният студент няма значение къде се обучава. Той е еднакво добър и отличен, било в държавно, било в частно висше училище“ – поясни президентът на ВУСИ. Той пожела на студентите да съчетават умело полезното с приятното, като подготвят старателно учебния процес и да празнуват от сърце, защото животът е не само четене.

Председателят на Настоятелството на ВУСИ Олга Манолова връчи грамотите, стипендиите и наградите на студентите с успех 5,80 – 5,90, като пожела на всички да бъдат здрави, много устремени и дръзновени. „Днес тук – от тази скамейка,  продължавайте да мечтаете и да усвоявате знания, за да може утре да сте най-пълноценни граждани на нашата страна“ – подчерта тя.

„Уверени сме, че този ден е най-истинският и незабравим за всеки един от нас“ – каза в приветствието си към своите колеги председателят на Студентския съвет Илиян Илиев. „Студентският празник символизира младежкия ни порив към знание, стремежа ни да сбъднем мечтите си и да изградим една успешна кариера, както и да направим света, в който живеем, още по-красив и по-добър“ – посочи той и благодари на ръководството за създадената истинска академична атмосфера във Висшето училище по сигурност и икономика.

По традиция тържествената церемония завърши с обща снимка и поздравления.