Висшето училище по сигурност и икономика откри тържествено 20-атата си академична година. Първокурсници, студенти, преподаватели, ръководни представители на пловдивски вузове и на местната власт, на партньорски фирми и организации изпълниха до краен предел емблематичната 1-ва аудитория, носеща името на един от основателите на висшето училище проф. д.и.н. Тончо Трендафилов. Специален гост на събитието бе и почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо. Водещ на академичната церемония бе председателят на Настоятелството на вуза Олга Манолова.

Президентът и собственик на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов ги приветства с „Добре дошли на настоящата юбилейна церемония по откриването на учебната година във висшето училище, тъй като сме в навечерието на честването на 20 години от неговото създаване.“ Той се обърна специално към първокурсниците и ги увери, че тук техните мечти през следващите години на обучение като бакалаври и магистри ще бъдат превъплътени в реални постижения. „Нашата материално-техническа база, която е уникална по своето качество, съдържа всичко необходимо за висококачественото обучение, което ние осигуряваме в трите професионални направления по сигурност, икономика и администрация и управление. Вървим убедително напред като свързваме теорията с практиката и чрез модерните специализирани кабинети, в които се обучавате“ – подчерта президентът на висшето училище. Проф. д.п.н. Манолов акцентира, че преподаването също е на изключително качествено ниво и доказателство е почти 100-процентовата реализация на възпитаниците на ВУСИ. Това показва, подчерта той, че висшето училище се развива действително съобразно актуалните европейски образователни изисквания. „Ние даваме на съвременното общество високоподготвени, знаещи и можещи експерти. Целта ни е непрекъснато да издигаме равнището на българското висше образование и то да е повод за гордост навсякъде по света. Това означава, че дипломите ни не само се признават, а са на много високо равнище. Благодаря Ви, че гласувате доверие на Висшето училище по сигурност и икономика и бъдете сигурни, че не сте сбъркали. Не забравяйте, че оставаме приятели за цял живот“- посочи също проф. д.п.н. Манолов.

С тържествено слово към студентите се обърна и ректорът на вуза проф. д-р Йордан Бакалов. „Бъдете горди, че учите във ВУСИ. Бъдете уверени в изключителните възможности, които осигуряваме на нашите студенти. Затова съм убеден, че ще се дипломирате като възпитаници на Университет по сигурност и информационни технологии. Академичното ръководство работи и в тази посока, защото Пловдив трябва да има своя първи частен престижен университет“.

„ВУСИ е символ на всеотдайността, знанието и развитието“ – изрази благодарността и мечтите на своите колеги първокурсникът Никола Иванов от специалността „Национална сигурност“. „Чест е, че имаме възможността да се учим от Вас. Нека това да е един от многото успехи, които ни предстоят“ – пожела той, след като второкурсничката Пламена Ващенко от специалността „Криминалистика“ му предаде приетия от нея миналата година ключ на знанието. Тя се обърна към настоящия випуск първокурсници с думите: Да го носят с отговорност и чест и именно той да бъде ключът към професионалното им развитие.

Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов връчи символично първата студентска книжка на първокурсничката с най-висок бал Емилия Сергиева от специалността „Криминалистика“.

Приветствие към академичната общност на ВУСИ произнесе и председателят на Студентския съвет Илиян Илиев.

Десетките поздравителни адреси, сред които от кмета на община Пловдив Здравко Димитров, способстваха за тържествената атмосфера на откриването. Празничността му бе украсена и с прекрасните изпълнения на Детска вокална формация „Омайниче“ с ръководител Таня Орманова.