ВУСИ подава ръка на самотна майка с близнаци

Sep 7, 2015

Иванка Николова е родена в гр. Карлово. Завършва средно образование през 2000-та година в ПГ „Генерал Владимир Заимов”, гр. Сопот, специалност „Технологи и програми на системи с цифрово програмно устройство”. Живее и работи в с. Дъбене, където заедно с баща си развива малка фирма за изкупуване и преработка на билки. Майка е на близнаци, за които се грижи сама. Момчето и момичето са на 5 години и за тях Иванка казва, че са най-голямата й радост.

Иска да има висше образование, затова избира Висшето училище по сигурност и икономика, специалност „Счетоводство и контрол”. Заради нелекото й семейно положение и хъса за знания, който има, президентът на ВУСИ проф. Георги Манолов удовлетвори молбата на Иванка Николова да учи с намалена такса по социалната програма на ВУЗ-а.

– Г-жо Николова, как разбрахте за Висшето училище по сигурност и икономика?
– За ВУСИ разбрах случайно от моя бивша съученичка, която учи във висшето училище. Тя ми разказа за модерната сграда, актуалните учебни програми и високата квалификация на преподавателите. Това ми беше достатъчно и в рамките на няколко дни подготвих всички необходими документи за записване. Искам да подчертая, че съм очарована от отношението и вниманието, което получих при регистрацията във ВУСИ. Не съм и предполагала, че отношението е толкова любезно и компетентно, очарована съм. Много се амбицирах, защото висшето училище предлага форми на обучение, което напълно отговарят на положението ми. Аз съм самотен родител и ми трябва време, за да се грижа за децата си.

– Защо избрахте „Счетоводство и контрол”?
– Избрах тази специалност, защото ще мога да се развивам в различни сфери. Счетоводната дейност е приложима почти навсякъде, което е голям плюс в избора на работа.

– Как реагира семейство Ви, когато разбра, че искате да учите?
– Семейството ми е голяма опора в живота и когато разбраха за намеренията ми – с радост ме подкрепиха! Децата са щастливи, че мама ще учи, макар все още да не осъзнават напълно какво означава това. За един родител, отдаден на децата си, главната цел е да им даде най-положителното от себе си. Старая се да бъда търпелива и отговорна с тях.

– На какво искате да ги научите?
– Най-съкровеното ми желание е да станат добри и сърдечни хора. Старая се да бъда до тях във всеки важен момент и вярвам, че ще успея.

– Какво ще кажете на тези, които се колебаят дали да имат висше образование?
– На хората, които се колебаят да учат или не висше образование, смело мога да кажа: Вярвайте в мечтите си и ги сбъдвайте! Човек трябва постоянно да се развива! Искам да изкажа благодарност и на президентът на Висшето училище по сигурност и икономика проф. Георги Манолов за това, че прояви разбиране и ми даде възможност да получа качествено образование.