В Калофер представители на ВУСИ се преклониха пред героичния подвиг на Христо Ботев и на всички, загинали за свободата на България.

Директорът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Ани Хосен и мениджърът КСД Илина Георгиев заедно със зам.-председателя Христина Чавдарова и секретаря на Студентския съвет на вуза Денис Динев поднесоха венец на поклон и признателност на паметника на Христо Ботев на мемориалния комплекс в града.

След това те се срещнаха с кмета на Калофер Румен Стоянов и му връчиха специален адрес по повод 147 години безсмъртие на великия поет революционер от президента на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов. В него се казва:

„На 2 юни българският народ отдава почит на гениалния поет и революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на отечеството. Ние се прекланяме пред величавия им подвиг, защото те са ярък пример за саможертвата и посвещението в името на България.

Завинаги са останали в паметта на народа ни Ботевите думи, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”. Помним и никога не трябва да забравяме делата на героичните ни предци. Те са пътеводната светлина в нашите действия в името на доброто на България.

В необикновена си книга “Христо Ботйов. Опит за биография” Захарий Стоянов пише: ” Христо Ботйов,… е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи. Българският народ мъдро му отреди челно място в националния пантеон сред малцината достойни да бъдат равни на Апостола на българската свобода Васил Левски“.

За правдата и за избора на свобода Христо Ботев говори с пламенно вдъхновение в безсмъртните си творби. Наш дълг е да съхраним и предаваме на бъдещите поколения Ботевите завети като опора и упование за развитието на отечеството.

Поклон пред паметта на героите!“.