Представители на Висшето училище по сигурност и икономика посетиха Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив като част от презентиращата програма в провежданата кандидатстудентска кампания 2023/24 година. Преподавателят във ВУСИ доц. д-р Стоян Стоянов, ръководил като декан до неотдавна факултета „Полиция“ при Академия на МВР, помощник-ректорът гл. ас. Иван Петров, мениджърът „Кандидатстудентски и учебни дейности“ Илина Георгиева, Еразъм координаторът Борис Зарков  и председателят на Студентския съвет Илиян Илиев разговаряха с директора инж. Камелия Стоянова и дванадесетокласниците на 60-годишното училище, известно като бившия Техникум по електротехника (ТЕТ „Ленин“) в града под тепетата.

По време на визитата бяха представени бакалавърските и магистърските специалности в трите професионални направления по национална сигурност, икономика и администрация и управление в утвърдения с лидерските си образователни позиции в близо 20-годишната си история пловдивски вуз. „ВУСИ е в Топ 6 на университетите в България. Акредитацията ни е с най-високо ниво“ – посочи гл. ас. Иван Петров. Той разказа на учениците, че висшето училище има модерна база, електронно стрелбище, съвременни компютърни зали, атрактивни кабинети по криминалистика и още много възможности за качествено обучение, по време на което се осъществяват и студентски практики в ключови институции като районните управления на полицията и прокуратурата.

„В резултат на изключителната теоретична и практическа подготовка, нямахме с колегите нито едно неразкрито тежко криминално престъпление по мое време, работата ми в ГДБОП и РЗБОП изискваше много знания и концентрация“ – слушаха с респект и внимание средношколците разказа на доц. д-р Стоянов. По думите му, ВУСИ непрекъснато инвестира във високата експертност на преподавателите си, в организацията на образователния процес и в материалната база. Той насочи вниманието на бъдещите зрелостници към възможността, че с дипломата от вуза могат да работят в Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и в Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР). Също така и в Държавната агенция „Технически операции“, за която плюс е и тяхното средно техническо образование.

Присъствието на Еразъм координатора на ВУСИ Борис Зарков, който е възпитаник на ПГЕЕ, вдъхна увереност на дванадесетокласниците, че наистина мечтите се превръщат в реалност. „Във висшето училище завърших бакалавърската специалност по противодействие на тероризма и магистърската по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, имам амбицията да запиша и докторантура в професионалното направление по национална сигурност. Висшето училище по сигурност и икономика е създало подходящите условия за това“ – увери ги той. Информира ги, че студентите могат да изучават специалността си по Еразъм в чуждестранни университети, каквато председателят на Студентския съвет ще има след броени дни в Чехия.

„Всичко това е възможно, защото организацията на учебния процес във ВУСИ е на много високо ниво“- им сподели самият Илиян Илиев и ги призова: „ Станете част от студентската ни общност и сами ще се убедите в нашата сплотеност, искреност и инициативност“.

„Включете се в Дните на отворени врати във ВУСИ, както и в майсторските ни класове, за да имате конкретни впечатления при избора си” – насърчи учениците мениджърът КСД Илина Георгиева. Тя им обясни как могат да се включат в ранното записване във висшето училище и да кандидатстват преди да са завършили средното си образование, като ги запозна с онлайн кандидатстването и с възможността за запазване на предпочитаната от тях специалност.

С посещението на екипа на ВУСИ в ПГЕЕ, за което съдействаха зам.-директорките инж. Елена Динчийска и инж. Любомира Вълкова, бе отбелязана първата годишнина от сключения на 4 март 2022 договор за сътрудничество между две институции.