Председателят на Настоятелството на Висшето училище по сигурност и икономика Олга Манолова взе участие във второто издание на международния форум „Заедно в борбата с кибертормоза на деца”, което се проведе на 26 април в Дома на културата в Пловдив. Събитието е част от националната кампания „Киберзащитници“, организатори на която са в-к „Стандарт“ и Черноморската академия.

Сред официалните лица на дискусията, водена от главния редактор на вестника Славка Бозукова, бяха Мирослав Беляшки – началник на кабинета на кмета на Пловдив, епископ Арсений, Антоанета Пакова – началник на РУО-Пловдив, районният прокурор Петър Петров, заместник-окръжният прокурор Анна Викова и заместник-председателят на Районния съд Александър Точевски.

„Предизвикателствата, пред които са изправени децата и младите хора в днешния динамичен свят, са многобройни. Кибертормозът е едно от най-стряскащите, защото в много от случаите засяга цели семейства“ – каза по време на форума пред присъстващите Олга Манолова. Тя посочи, че ВУСИ винаги е част от общественозначимите събития в стремежа за реализация на ключови образователни идеи, теми и подходи в интерес на ползотворното развитие на подрастващото българско поколение. „Чрез професионалното направление по сигурност, чрез утвърдената бакалавърска и магистърска програма по киберсигурност, чрез провеждането на международни научни и студентски конференции, посветени на предизвикателствата и заплахите в сферата на сигурността, във ВУСИ изграждаме задълбочено професионално аналитично мислене и висококачествени  експерти, посредством които допринасяме обществото ни се справя с дилемите на киберпространството“- подчерта председателят на Настоятелството на вуза. Олга Манолова допълни, че академичните преподаватели и студентите на висшето училище поставят по време на майсторските класове и при срещите с ученици непрекъснато темата за кибертормоза, за кибератаката и как да се подобри нивото на киберсигурността на всеки и на обществото като цяло. „ Наясно с проблемите в киберпространството, ние сме оптимисти, защото младите хора са изключително будни. Те показват желание да се развиват, да надграждат умения и способности и да се справят с предизвикателствата в името на един по-добър и стойностен свят“ – каза в заключение Олга Манолова.

Висшето училище по сигурност и икономика ще бъде домакин на следващото издание на международния форум „Заедно в борбата с кибертормоза на деца”.

Снимки: вестник “Стандарт”