Над 50 участници се включиха в дигитален уъркшоп на тема „Кризисни комуникации, ефективно управление на човешките ресурси и лидерство“

Dec 2, 2021

Един от присъстващите на онлайн събитието се включи от САЩ и го проследи с интерес въпреки часовата разлика

Поредната инициатива на Центъра за лидерство и публични политики (ЦЛПП) при ВУСИ привлече вниманието на широк кръг хора, сред които ученици, студенти, докторанти и работещи в  различни сфери.

Под мотото „Мениджмънт е да изкачиш стълбата на успеха, лидерство е да дефинираш на коя стена трябва да се опре стълбата“ протече уъркшопът на тема „Кризисни комуникации, ефективно управление на човешките ресурси и лидерство“. Модератор на срещата беше проф. Валентин Василев – ръководител на ЦЛПП, а в срещата се включи и президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов.

Един от участниците се включи от САЩ и проследи дискусията въпреки ранния час в неговата часова зона, а сред присъстващите на събитието бяха ученици от различни краища на страната. Веднага след като приключи срещата, ръководството на ВУСИ взе единодушно решение да направи изключение и всички ученици, които се включиха в срещата, да получат безплатен сертификат за участие, а не само учениците и студентите от ВУСИ.

„Принципни съображения в кризисния PR“ беше първата тема, представена от доц. д-р Димитрина Стефанова, която направи интересен прочит на кризисния PR и начините за справяне с кризите, както и управлението им. „Всяка криза предоставя възможност – възможността на лидерството, което да успокои хората в една организация или на по-широко ниво“, сподели доц. Стефанова и в края на своята презентация подчерта, че лидерството всъщност е огромна отговорност.

Доц. д-р Александър Христов от Центъра за анализ и кризисни комуникации представи своята презентация на тема „Управление на кризи – съвременни особености“. „Все повече кризи възникват от липсата на комуникация или лошата комуникация“, категоричен е той, като за добър пример даде кризата с коронавируса, където липсата на комуникация роди чудовище, а новите кризи формират нови умения да се справяме с тях.

„Ефективни комуникации в синдикални организации – колективните трудови спорове и ролята на работниците и служителите в управлението на кризи на работното място“  беше темата, която засегна д-р Тодор Капитанов от КНСБ. „За нас е много важно да участваме в подобен тип форуми, защото кризата винаги се отразява върху работниците“, категоричен бе д-р Капитанов и се върна към финансовата криза от 2008 г., която се отрази най-вече на служителите. Не по-различна по думите му е и кризата  с коронавируса, при която много работещи се съкратиха, на други бяха намалени доходите. Важно е да се обсъжда влиянието на кризите върху работниците, защото по този начин се раждат и решенията на тези проблеми. Той разказа за няколко конкретни кризисни ситуации с работници в различни фирми в страната и начините, по които КНСБ подпомага разрешаването на тези кризи.

Мариета Димитрова – собственик на информационна агенция „Благоевград нюз“, пък говори за медийната грамотност, борбата с дезинформацията и ролята на медиите в условията на кризисни ситуации. Тя сподели, че през последните две години отделя много време за обучения по медийна грамотност, защото е изключително важно да може да бъде откроена достоверната информация от фалшивите новини. Кризата през последните две години се оказа благополучно поле за създаване и разпространяване на фалшиви новини.

Лекторите задържаха вниманието на участниците в дискусията до самия край, като през цялата среща пред екраните бяха над 50 души, които слушаха с интерес полезните и актуални теми.